Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2007_44.pdf [169.91 Kb]
Terjeszkednek a csoportok

2007. november 6. 14:40
Az üzleti szegmensben is lelassult a mobilellátottság növekedésének üteme, így az operátorok az egy vállalaton belüli előfizetések számát igyekeznek bővíteni, és ezáltal újabb bevételeket generálni. A belső mobilpenetráció növelésének hatékony eszköze a zárt felhasználói csoportok kialakítása és növelése.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés idei adatai szerint a hazai, legalább egy főt foglalkoztató társas vállalkozások körében a mobilpenetráció mértéke alig 12 százalékkal bővült az elmúlt egy év során, ami önmagában nem túl impresszív eredmény a mobilpiac szereplőinek. Az azonban már sokkal inkább bizakodásra ad okot, hogy a 2006-2007es terminusban az összes mobiltelefon-előfizetés számának növekedési üteme kétszámjegyű volt - derül ki a BellResearch által készített elemzésből.

Az ellátottsági szint lassú növekedése érthető, hiszen a cégek háromnegyede már 2006-ban is rendelkezett mobil-előfizetéssel, míg idén a kutatók az előző évinél alig magasabb, 78 százalékos penetrációt mértek. Az utóbbi időben a szolgáltatók erőfeszítései láthatóan nem is elsősorban a teljes ellátottság elérésére irányultak/irányulnak, hanem sokkal inkább további simkártyák értékesítésére a már megszerzett cégeknél.

Zárt csoportok

Az ügyfélállomány bővítése érdekében az operátorok mind kedvezőbb szolgáltatás-konstrukciókkal léptek elő, és egyre több vállalatnak, egyre szélesebb körben tették lehetővé zárt felhasználói csoport kialakítását. Ennek megfelelően míg 2006-ban a mobil-elő-fizetéssel rendelkező vállalatok kevesebb mint egynegyedénél hívhatták az - előfizetéssel rendelkező - munkatársak 0 forintos percdíjjal egymást, addig idén ez az arány elérte a 37 százalékot.

Ma már nem csupán a legalább ötvenfős cégek kiváltsága a zárt felhasználói csoport kialakítása: a legnagyobb ütemű növekedés a kisebb létszámú szervezetek esetében figyelhető meg; a legalább egy főt foglalkoztató és mobillal rendelkező mikrovállalkozások harmadánál már igénybe veszik ezt a szolgáltatást.

Tavaly év elején még "alig" 40 ezer cég élt szolgáltatójánál a zárt felhasználói csoport kialakításának lehetőségével, ebben az évben azonban számuk már meghaladta a 70 ezret. E rendkívül dinamikus bővülés ellenére - melynek motorját a kisebb cégek megrendelései jelentették - nem tapasztalható jelentős csökkenés az e szolgáltatásba bevont előfizetések egy cégre eső számában: a zárt felhasználói csoportot már használó cégek fokozatosan egyre több alkalmazottat vonnak be a mobilflottába.

Ez utóbbi folyamatot jól mutatja, hogy míg egy nagyvállalat tavaly átlagosan körülbelül 145 dolgozójának tette elérhetővé a 0 forintos "belső" percdíjakat, addig idén ez a szám 167 főre emelkedett. A szolgáltatás előretörését az is jelzi, hogy a zárt felhasználói csoportba bevont előfizetések összesített száma egy év alatt a másfélszeresére nőtt, és 2007-ben már meghaladja a 700 ezer darabot.

Más forrásokból

A használatban lévő sim-kártyák számának növekedését tehát a csoportok méretének növekedése is elősegítette. A vállalati mobil-előfizetések száma az üzleti mobilpiacnak azonban csupán az egyik aspektusa. A jelenség velejárója, hogy az operátorok bevételi struktúrája folyamatosan átalakul, hiszen a munkatársak közötti beszédforgalomból származó kieső bevételeket a szolgáltatóknak más forrásokból kell kompenzálniuk. A Magyar Infokommunikációs Jelentés üzleti szegmensének "Mobiltávközlési szolgáltatások" moduljában a kutatók azt is vizsgálták, hogy mindez hogyan befolyásolta a vállalati mobilpiac 2007-es nagyságát.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.