Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2007_45.pdf [159.62 Kb]
Konvergens szolgáltatások

2007. november 13. 17:31
A távközlési szolgáltatók portfóliójában egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a ''bundled'' ajánlatok, amelyekkel a vállalatok távközlési és informatikai igényeinek mind nagyobb vertikuma fedhető le.

A Magyar Infokommunikációs Jelentésben a BellResearch kutatói önálló modulban elemezték az üzleti piacok konvergens távközlési szolgáltatásait. Az eredményekből az derül ki, hogy a vállalatok körülbelül fele számára egyértelműen vonzónak számítanak azok a konstrukciók, amikor ugyanabban a csomagban vehetnek igénybe több távközlési és/vagy informatikai szolgáltatást. Minden második döntéshozó tudatában van annak, hogy az így elérhető kedvezmények révén alacsonyabb díjak mellett juthatnak hozzá a szolgáltatásokhoz.

Nem mint a cukrot

A hazai piaci szereplők által értékesített szolgáltatáscsomagok tipikusan vezetékestelefonés internetszolgáltatást foglalnak magukban. Emellett a nagyobb cégeknél a fix telefon és a szélessávú internet mellett adatátviteli és adatkommunikációs szolgáltatások is részei az ajánlatoknak.

Jelenleg legalább két távközlési és/vagy informatikai szolgáltatást [egy csomagban] a legalább egy főt foglalkoztató gazdasági társaságok csaknem negyede vesz igénybe. Bár a kapcsolt ajánlatok előnyeit - és esetleges hátrányait - élvező vállalatok közel háromnegyedét [mintegy 43 ezer céget] a mikrovállalatok teszik ki, számosságuk elsősorban az alapsokasági arányuknak, nem pedig a körükben mért, az átlagnál alacsonyabb penetrációs értéknek [21 százalék] köszönhetően magas. Ebben a tekintetben a 10 fős vállalatméret mutatkozik vízválasztónak: a kis-, középés nagyvállalatok körében ugyanis jóval gyakoribb [43, 41, illetve 50 százalék], hogy a különböző távközlési és informatikai igényeiket valamely távközlési cég ugyanannak a szerződésnek a keretében elégítse ki. Szolgáltatói oldalról a piacnak ezt a szegmensét egyértelműen a Magyar Telekom csoport dominálja, amely az ügyfélkapcsolatok többségét magáénak tudhatja.

Az így szerződő cégeknek azonban a "kedvezményekért" cserébe a bundled ajánlatok - részben a cég alkupozíciójától, részben tevékenységi körétől függő - negatívumait is vállalniuk kell, illetve számolniuk kell ezekkel. Ezek között a legjelentősebb a cég kiszolgáltatottságának növekedése, azaz az egy szolgáltatótól való nagyobb mértékű függőség.
Amellett, hogy így a cégeknek más szolgáltatók esetlegesen kedvezőbb, egy-egy részterületre érvényes ajánlatairól is le kell mondaniuk, a one-way szolgáltatási környezet hatással lehet az üzletmenet folytonosságára is.

Kombinációra fogékonyan

Mindez azt jelenti, hogy a szolgáltatónál fellépő műszaki problémák hatványozottan jelentkezhetnek a vállalatoknál, egyidejűleg több szolgáltatás is leállhat. A teljes vállalati sokaság csaknem fele nyitott arra, hogy a jövőben komplex szolgáltatáscsomagot vegyen igénybe, ugyanakkor a bundled ajánlatokra kifejezetten fogékonynak mindössze egynegyedük bizonyult - többnyire azok a cégek, amelyek már jelenleg is valamely szolgáltató ügyfelei. A prognózisok azt mutatják, hogy a jövőben is a hang alapú kommunikáció [mobilés
fix telefon], valamint a szélessávú internethozzáférés kombinált ajánlatai vezetik majd a listát, de a közép- és nagyvállalati szegmensben határozott elvárásként van jelen, hogy a telephelyek közötti adatátviteli és egyéb üzleti kommunikációs szolgáltatások is részét képezzék a kiajánlott szolgáltatások körének.

Az Infokommunikációs Jelentésben a BellResearch kutatói külön fejezetben foglalkoznak az egyik legnépszerűbb bundled ajánlattal, a fix-mobil integrációval is.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.