Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2007_46.pdf [178.00 Kb]
Üzleti megoldások

2007. november 20. 17:50
A folyamataikat szoftveresen támogató cégek arányának számottevő növekedése nem várható, az alkalmazásokat használók körében azonban szélesedik a támogatott területek köre.

A Magyar Infokommunikációs Jelentésben a BellResearch évente felméri a hazai cégek körében az üzletiügyviteli folyamatok informatikai támogatottságát, külön figyelmet szentelve az olyan komplex megoldásoknak is, mint az erp, mrp, scm, crm és a tudásmenedzsment-rendszerek.

Kis ráfordítással

Magyarországon a legalább 10 fős vállalatok négyötöde használ valamilyen informatikai alkalmazást üzleti folyamatainak támogatására. Ez azonban egyértelműen összefügg a cégek fejlettségével és méretével: a középvállalatok körében a penetrációs mutató meghaladja a 90 százalékot, a nagyvállalatoknál pedig szinte teljes az ellátottság.

A megoldásokat a vállalatok  jellemzően az értékesítés területén vezetik be először, míg az alapvető pénzügyi-gazdasági analitikák [számvitel, bérszámfejtés, kontrolling] jelentik a következő lépcsőfokot. Ezek azok a területek, ahol viszonylag kis ráfordítással, a folyamatok jelentős felülvizsgálata nélkül és a munkatársak relatíve kis hányadának
bevonásával lehetséges az ügyviteli szoftverek beillesztése a vállalati folyamatokba.

A vevőkkel, szállítókkal kapcsolatos nyilvántartások kezelése, a készletgazdálkodási feladatok, valamint a menedzsmentnek szóló riportok elkészítésének informatikai támogatása az előbbi területeknél komplexebb alkalmazásokat és a szervezet részéről komolyabb anyagi és nem anyagi ráfordításokat igényel. Ezeknek a megfelelő alkalmazásokkal való támogatása - ebből is adódóan - egyértelműen kevésbé gyakori.

Lassan terjed a kultúra

Egy éven belül a 10 főnél többet foglalkoztató vállalatok mintegy egyötöde tervezett üzletiügyviteli folyamatok támogatását célzó informatikai fejlesztést. Ezek között szinte kizárólag olyan cégeket találunk, amelyek jelenleg is támogatják egyes folyamataikat.

Mindez arra utal, hogy az üzletmenet informatizálását előtérbe helyező vállalati kultúra viszonylag lassan terjed. Leginkább azok ismerték fel az ebben rejlő lehetőséget,
akik már megtapasztalhatták az előnyeit. Bár a tartózkodás okai között a finanszírozási nehézségek is megemlíthetők, mégis inkább a vállalati és menedzsmentkultúrában sejthető
a valódi ok, hiszen a kevésbé komplex - például a számlázást támogató - szoftverek költségigénye nem indokolja a kisebb vállalkozások tartózkodását.

Ritkán cserélnek

Integrált vállalatirányítási [erp] rendszert, a legalább 10 fős hazai üzleti szervezetek 15 százaléka használ; főként a középés nagyvállalatok körében [36, illetve 66 százalék] számít elterjedtnek.

A rendszerek hazai alkalmazása a megoldások hagyományosan erős pénzügyi-számviteli fókuszát tükrözi, ezek elsősorban a kontrolling, a számvitel, az állóeszközgazdálkodás és az értékesítési folyamat, a számlázás terén nyújtanak támogatást. Másodsorban segítségükkel kezelik az anyaggazdálkodástbeszerzést, a készletvezetést, valamint a cégvezetés számára
szükséges kimutatások előállítását és a vevői-szállítói kapcsolatok nyilvántartásait.

Erp-beruházást a legalább 10 fős vállalkozások 6 százaléka tervezett egy éven belül; a felsőbb szegmensekben az arány ennél jóval magasabb. A fejlesztések hasonló arányban
indulnak ki az erp-t már jelenleg is alkalmazó vállalatok köréből, mint az erp-megoldást nem, de más ügyviteli, üzletviteli szoftvert használó vállalatoktól.

A meglévő rendszer fejlesztésére, illetve új rendszer bevezetésére vonatkozó tervek aránya az 50 főnél többet foglalkoztató vállalati szegmensben nagyjából azonos.
A jelenlegi erp-k fejlesztése többségében új modullal való bővítést, ritkábban verziófrissítést jelent. Új rendszert túlnyomórészt azok a szervezetek terveznek bevezetni, amelyek eddig nem alkalmaztak ilyet; a meglévő erp-k cseréje szintén ritka.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.