Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2008_01.pdf [218.82 Kb]
Tovább terjed az üzleti szélessáv

2008. január 15. 10:31
Két folyamat határozza meg az üzleti internet-hozzáférési piacot: tovább bővül a szélessávú technológiák penetrációja, és kisebb átrendeződés figyelhető meg a vállalatok által használt hozzáférési technológiák vonatkozásában.

A BellResearch által éves rendszerességgel elkészített Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi, 2007-es kutatási eredményei szerint a legalább egy alkalmazottal rendelkező és ténylegesen működő társas vállalkozások 60 százaléka csatlakozik valamilyen szélessávú technológia segítségével az internethez. A növekedés az előző évhez képest mintegy 8 százalék, amely egy év alatt mintegy 20 ezer új szélessávú előfizetőt jelentett ezen a piacon. A penetráció töretlen emelkedésének egyrészt oka a technológiai upgrade azoknál a cégeknél, amelyek korábban keskenysávú internet-hozzáféréssel rendelkeztek, másrészt általánosan jellemző, hogy az új belépők többnyire már kizárólag szélessávú előfizetés beszerzésével létesítenek internetkapcsolatot.

Mikrovállalati motor

A nagyvállalati szegmensben a szélessávú internethasználat évek óta gyakorlatilag teljesnek tekinthető, az elterjedtség 2007-ben pedig már a középvállalatok körében is megközelíti a 100 százalékos szintet. Az elmúlt időszakban a kisvállalatok jelentős fejlődésen mentek keresztül: míg két évvel korábban csupán 61 százalékos szélessávú penetráció jellemezte őket, addig 2007-ben a mutató értéke elérte a 86 százalékos szintet. Az új szélessávú piaci szereplők többsége 5 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztat, ennek ellenére 2007-ben csak minden második mikrovállalat internetezik szélessávon.

A hozzáférési technológiák közül továbbra is az xdsl a legelterjedtebb, az elmúlt évben minden második új belépő választotta ezt a megoldást. A penetráció az internetező vállalatok körében 61 százalék, a technológia népszerűsége a kedvező árképzésnek és a viszonylag magas letöltési sávszélességnek köszönhető. A szolgáltatás különösen kedvelt a kis- és középvállalatok körében, itt a technológia elterjedtsége eléri a 70 százalékot is.

Dinamika: kábelen

A kábeltévés internet-előfizetések - az xdsl-piachoz hasonlóan - a hazai b2b jellegű internet-hozzáférési piac dinamikusan fejlődő szegmensét képezik. A viszonylag magas sávszélességhez tartozó kedvező árfekvésnek köszönhetően 2007 elején már 20-30 ezer üzleti előfizetőt regisztráltak a kábeltévé-szolgáltatók. Az internet-előfizetéssel rendelkező cégek közül a legalább 10 főt foglalkoztatók körében minden tizedik, a mikrovállalati szegmensben pedig minden ötödik szervezet kábeltévés interneten keresztül éri el a világhálót.

A dial-up kapcsolatok - a több éve tartó trendnek megfelelően - folyamatosan háttérbe szorulnak, arányuk évről évre csökken. Ennek ellenére az internetező cégek 16 százaléka - elsősorban a mikrovállalati szegmens - jelenleg is keskenysávú, betárcsázós hozzáférést használ. Bár a 2006/2007-es terminusban is jelentős volt a migráció a szélessávú hozzáférési technológiákra, a vállalatok egy része az eltérő tevékenységi kör, az alacsonyabb sávszélességigény miatt vagy back-up megoldásként továbbra is betárcsázós hozzáférést alkalmaz.

A bérelt vonali hozzáférések tipikusan a nagyvállalati szegmensre jellemzőek. A dedikált, nagy megbízhatóságú, szimmetrikus és menedzselt kapcsolatot biztosító, ugyanakkor viszonylag drága technológiát a 250 főnél többet foglalkoztató vállalatok több mint fele használja, valamivel nagyobb arányban, mint az xdsl-technológiát. A legalább 10 fős cégek körében a bérelt vonali technológia penetrációja 11 százalék, a kapcsolatok többsége még réz érpárra épülő megoldás.


Elemzésünk az
IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.