Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2008_03.pdf [267.80 Kb]
Vállalati honlapok

2008. január 22. 09:30
Az elmúlt egy évben tovább nőtt a honlappal rendelkező cégek aránya, de a penetrációs szint még mindig alacsony; a fejlődés motorját a mikrovállalati szegmens jelentheti.

A világhálón való megjelenés számos lehetőséget és előnyt kínál egy cégnek a kommunikációban és a kereskedelem támogatásában - úgy gondolhatjuk, ez már minden vezető számára triviális. A tényadatok azonban azt mutatják, hogy a magyarországi gyakorlattól ez még meglehetősen távol áll. A legalább egy alkalmazottat foglalkoztató magyarországi vállalatok csupán alig több mint negyede rendelkezik honlappal - olvasható a BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés internetes megoldásokkal és szolgáltatásokkal foglalkozó részpiaci elemzésében.

Van még potenciál

A mintegy 238 ezer ténylegesen működő, azaz infokommunikációs szempontból keresleti tényezőt jelentő hazai társas vállalkozás köréből 64 ezerre tehető a saját honlapot üzemeltető cégek számossága, ez az összes cég 27 százalékát jelenti. A korábbi adatokkal öszszevetve a teljes vállalati sokaságban egy év alatt összességében mintegy 3 százalékkal gyarapodott a céges honlappal rendelkezők aránya.

A penetrációs szint a vállalatméret növekedésével emelkedik: míg az 1-9 fős mikrovállalatok mindössze 21 százaléka, addig a 10 főnél többet foglalkoztató cégek 58 százaléka rendelkezik saját weblappal. A kisebb méretszegmensek, a mikro- és kisvállalatok nagy lemaradással követik az élen járó közép- és nagyvállalati kört. A honlappal rendelkező cégek legnagyobb hányada (69 százaléka) már 10 fő alatti szervezet ugyan, de ez csupán az alapsokaságbeli magas arányuknak tudható be. Ez - emelkedő penetrációs mutató mellett - azt is jelenti, hogy a növekedés motorjai elsősorban az 1-9 fős cégek lehetnek: bár a többi szegmensben is rejlik még fejlődési potenciál, de csak a honlappal rendelkező mikrovállalatok száma 2006-ról 2007-re 8 ezerrel nőtt.

Többfrontos használat

A BellResearch kutatási eredményei arra is rávilágítanak, hogy az interneten megjelenő cégek közül egyre többen használják a világhálót "több fronton": a nagyvállalatok körében a weboldallal rendelkezők harmada legalább két, külön doménnév alatt elérhető honlapot is fenntart. A kisebb vállalatméret felé haladva ez az arány csökken (mint ahogy általában a cégek tevékenységének diverzifikáltsága is egyre kisebb), azonban még a mikrovállalati szegmensben is 15 százalékra tehető a több honlapos cégek aránya.

A honlappal nem rendelkezők ötöde, azaz mintegy 37 ezer vállalat gondolkodik arról, hogy egy éven belül saját vállalati oldalakat, illetve valamely terméknek, szolgáltatásnak vagy divíziónak külön doménnév alatt futó weblapot hozzon létre.

A BellResearch elemzői ennél moderáltabb, de számottevő növekedést várnak. Ha csak a weboldal kialakítását biztosan tervezőket vesszük alapul - és ha az elképzelések maradéktalanul megvalósulnak -, úgy mintegy 19 ezer céggel, összesen 83 ezresre növekedhet a honlappal rendelkező vállalatok száma, amely a következő időszakra így 34 százalék körüli penetrációs mutatót jelez előre.

Változatlan összkép

A hazai céges honlapok tartalmi kialakítása tekintetében nem sokat javult az összkép. A vállalati weblapokon továbbra is a brosúra jellegű tartalmak a leginkább elterjedtek, amelyek jellemzően statikus oldalakon, egyszerű információközlés formájában mutatják be a vállalatot, a termékeket, a szolgáltatásokat. A vállalatméret növekedésével nemcsak a honlap-penetráció mértéke növekszik, hanem a komplex, interaktív webes tartalmak és szolgáltatások aránya is. Hasonló a helyzet a céges weblapok "nyelvtudásával": a kisvállalatok oldalainak több mint fele kizárólag magyarul érhető el, míg a nagyvállalatok honlapjainak 52 százaléka teljesen vagy többségében, további 14 százalékuk pedig legalább részben böngészhető valamely idegen nyelven is.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.