Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2008_06.pdf [130.73 Kb]
Számítógép a háztartásokban

2008. február 12. 14:45
Az elmúlt egy év nem hozott lényegi változást a hazai háztartások pc-ellátottságában. A beszerzésekben növekszik a hordozható eszközök súlya, de az állomány túlnyomó többsége még hagyományos, asztali számítógép.

Ma tízből négy magyarországi háztartás rendelkezik személyi számítógéppel, ami közelítőleg megegyezik az egy évvel ezelőtt regisztrált adattal. Noha évek óta sokat hallani az infokommunikációs eszközellátottság tekintetében a felzárkózás szükségességéről, az adatok arról árulkodnak, hogy bőven akad még tennivaló. A Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi, 2007-es adatokat feldolgozó kiadása rámutat, hogy az ellátottságot több tényező is nagymértékben befolyásolja.

A kutatás tanulságai szerint leginkább a háztartásban élő iskolás gyermek motiválja a családokat számítógép beszerzésére. Míg a gyermektelen háztartásoknak csak 30 százalékában találjuk meg az alapvető informatikai eszközt, addig azokban a háztartásokban, ahol 15–24 éves eltartott gyermek él, a penetráció ennek több mint kétszeresére, 64 százalékra rúg. A regionális különbségek szintén kézzelfoghatóak - mutatnak rá a BellResearch elemzői. Sokat elárul, hogy míg Budapesten minden második háztartásban legalább egy pc-hez hozzáférnek az ott élők, addig Délkelet-Magyarországon ez az arány nem éri el az egyharmadot sem [31 százalék].

Asztali többség

Noha az iparági trendek világszerte a mobilitás irányába mutatnak, sőt a notebookeladások számos országban már megelőzik a hagyományos számítógépekét, itthon továbbra is a desktop pc-k dominálnak. Az 1,9 milliós teljes hazai állománynak egyelőre csak mintegy tizedét teszik ki a hordozható számítógépek. A beszerzési tervek azonban idehaza is a laptopok erőteljes térhódítását vetítik előre. Az adatfelvétel időpontjában a számítógépet vásárló vagy azt rövidesen tervező háztartások több mint harmada hordozható gép beszerzésében gondolkodott. Bár ez még mindig az asztali eszközök elsőségét mutatja, de egyértelműen jelzi a preferenciák megváltozását.

Az utóbbi években erőteljes árcsökkenést felmutatni tudó notebook-piac számára biztató előjel a beszerzésre fordítható pénzösszegek jellemző szintje. Bár számos leendő pc-tulajdonos nem tud határozott keretet megnevezni, az átlagos tervezett kiadások megközelítik a 130 ezer forintot, amiből már egy belépőszintű laptop könnyedén megvásárolható.

Az árak általános csökkenése nem csak a korábban státuszszimbólumnak számító notebookokat hozta elérhető közelségbe az átlagember számára, de a hazai állomány minőségi összetételére is hatással volt. A szűkös keretből gazdálkodó hazai háztartások beszerzési döntéseit a korábbi években oly jól jellemző "noname-preferencia" már jórészt a múlté. Ma az otthonok többségében a régi, nevenincs eszközök helyén többségében neves gyártók termékeit találjuk; az installált bázis márkák szerinti pontos összetételét a BellResearch kutatói részletesen taglalják a Jelentésben.

Perifériaválaszték

A számítógépállomány kiépítettségét jellemzi a kapcsolódó perifériák összetétele. A legáltalánosabb külső egység a nyomtató, amely az otthoni pc-k több mint feléhez [56 százalékához] kapcsolódik. A multimédia jellegű tartalmak szerepére utal, hogy a gépek háromnegyedéhez hangszóró, míg kétharmadához dvd-meghajtó csatlakozik. Bár az informatikában a fejlődés üteme igencsak sebesnek mondható, az a tény, hogy a hazai háztartásokban megtalálható eszközök 41 százaléka 3 évesnél fiatalabb, 90 százaléka pedig nem idősebb 5 évesnél, arra utal, hogy a jelenlegi technikai színvonaltól való elmaradásunk nem nevezhető jelentős korlátozó tényezőnek.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.