Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2008_07.pdf [159.20 Kb]
Digitális hétköznapok

2008. február 19. 14:41
A személyi számítógépek mára igazi otthoni mindenes eszközzé avanzsáltak. Minden harmadik hazai háztartásban található asztali dvd-lejátszó, az otthonok negyedében pedig digitális fényképező.

Ahogy a technológia fejlődésével rohamosan növekedett az átlagember számára is rendelkezésre álló számítási kapacitás, a számítógépek úgy törtek be egyre újabb - korábban dedikált eszközök uralta - területekre a háztartásokban. Ma már korántsem ritka, hogy a régi videomagnó, lemezjátszó vagy akár dvd-felvevő feladatát a számítógépére bízza tulajdonosa, miközben a pc a hagyományos felhasználási területeken [szövegszerkesztés, internetezés stb.] is megőrizte vezető szerepét. A szinte korlátlan bővíthetőség, ami a pc filozófiájának kulcsát jelentette, tette lehetővé, hogy napjaink személyi számítógépei - amelyek a BellResearch adatai szerint már a magyarországi háztartások kétötödében megtalálhatók - újabb és újabb felhasználói rétegeket, területeket hódítsanak meg.

Korszakok találkoznak

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi kiadásának adatai arról tanúskodnak, hogy a hazai otthonokban működő számítógépek kiépítettsége és paraméterei lehetővé teszik a korszerű szoftverek széles körének futtatását, azaz a sokrétű alkalmazhatóságot. A használatban lévő konfigurációkat jól jellemzi a tény, miszerint a gépek csak kevesebb, mint tizede gazdálkodik 256 megabájtnál kisebb memóriával, és a kétharmaduk nem idősebb 3 évesnél.

Az otthoni gépállomány csaknem háromnegyede rendelkezik az alapvető multimédiás képességekkel [optikai meghajtó, hangkártya és csatlakoztatott hangsugárzó eszköz], míg kétötödéhez mikrofon is csatlakozik. Így megfelelő internet-hozzáférés megléte esetén a számítógépek jelentős része alkalmas a népszerű voin-szolgáltatások [Skype, Gtalk stb.] igénybevételére. Az olyan "egzotikusabb" perifériák, mint a memóriakártya-olvasó vagy a bluetooth-csatoló elterjedtsége a Jelentés adatai szerint rendre 23, illetve 11 százalék.

A kutatás érdekes tanulsága, hogy lcd-monitor - noha már évek óta uralja az üzletek kínálatát, kiszorítva a hagyományos eszközöket - ma még mindössze a konfigurációk ötödének képezi részét. Ez arra utal, hogy a monitor, mivel lassabban avul el a pc-knél, több gépet is "kiszolgál". A rohamosan terjedő "digitális életmód" nyomait keresve korántsem csak a számítógépek és perifériák terén kutakodhatunk sikerrel. Az utóbbi évek slágertermékének számító dvd-lejátszók és digitális fényképezőgépek is szinte példa nélkül álló karriert futottak be. Minden harmadik lakásban találhatunk asztali dvd-lejátszót, míg minden negyedikben [28 százalék] digitális fényképezőgépet.

Veszélyeztetett emlékképek

A digitális fényképezők, videokamerák vagy akár a mobiltelefonok kép- és hangrögzítő funkcióinak használatával egyre több digitális emlék megőrzéséről kell gondoskodni. Legyenek bármilyen megbízhatóak is a számítógépekbe épített merevlemezek, rendszeres archiválás nélkül komoly esély van rá, hogy előbbutóbb egy véletlen törlés vagy műszaki hiba következményeként soha meg nem ismételhető pillanatok emlékképei vesznek el örökre.

A Jelentés adatai szerint a digitális hobbifényképészek kétötöde [38 százalék] soha nem látja viszont papíron fotóit, ami tovább növeli a megfelelő archiválás szükségességét. A BellResearch adatai arra mutattak rá, hogy a fényképek cd-re, dvd-re történő kiírását az érintett háztartások többsége több-kevesebb rendszerességgel elvégzi vagy elvégezteti. A kérdés így már csak az, hogy mennyire rendszeres, illetve átgondolt ez a tevékenység - hiszen az elővigyázatosság csak akkor nyer valódi értelmet, ha következetességgel is párosul.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.