Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2008_13.pdf [164.12 Kb]
Lakossági vezetékes telefon

2008. április 1. 16:06
A 15 év felettieknek már csupán alig több mint fele használ vezetékes telefont. A mobilkommunikáció előretörése mellett egyre gyakoribbak az internetes hívások is.

A hazai lakosság körében a múlt év folyamán tovább csökkent a vezetékes telefont használók aránya. A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kutatási eredményei szerint az év közepén végzett adatfelvételt megelőző három hónapban a 15 éves vagy idősebb lakosság 55 százaléka kezdeményezett hívást vezetékes telefonról.

Az előző évhez viszonyított csökkenés mértéke mintegy 10 százalékos, ami körülbelül 800 ezer fővel kevesebb használót jelent - emelik ki a BellResearch elemzői.

Áttérés mobilra

A vezetékestelefon-használatban a csökkenő tendencia már évek óta nyomon követhető: 2003-ban még a megkérdezettek 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szokott vezetékes irányból hívást indítani. Ezzel párhuzamosan azonban a személyközi kapcsolattartás – különösen annak hatékonysága a gyorsaság és az elérhetőség viszonylatában – egyre nagyobb szerepet játszik az emberek életében, aminek pedig mind fontosabb eszköze a mobilkommunikáció. A vezetékestelefon használatában bekövetkezett változás tehát nem abszolút értelemben vett  kommunikációs visszaesést jelent, sokkal inkább a csatornák közötti migrációt jelzi. 2003 óta az egyéni mobilpenetráció [azaz a mobiltelefont használók aránya] összesen 20 százalékkal 72 százalékosra növekedett.

Bár a továbbiakban a mobiltelefont használó lakosság számosságában jelentős növekedés már nem várható, a vezetékes telefónia csökkenése feltehetően a jövőben is folytatódni fog. Ezt támasztja alá az is, hogy a kutatási eredmények szerint a mobilozók évről évre mind kisebb hányada tartja a vezetékes telefont ár/érték arányban versenyképesnek.

Korosztályfüggő

A vezetékestelefonhasználatban egyértelműen kimutathatók a generációk közötti különbségek. Míg a 45 évesnél fiatalabb populációban csak minden második személy használ rendszeresen vezetékes telefont, addig ez az arány a 45-69 éves korosztályban 58, az ennél idősebbek körében pedig 68 százalék.

A hozzávetőlegesen 4,7 millió, vezetékes telefont használó lakos jellemzően a saját háztartásában lévő készülékről kezdeményez hívást, az otthonról telefonálók száma körülbelül 4 millió főre tehető. Körükben az utóbbi időben a használat intenzitása nem változott jelentős mértékben, az otthonról indított hívások átlagos száma hetente 7 darab körül alakul. Minden második otthoni felhasználó igyekszik kordában tartani kiadásait, tudatosan figyelve arra, hogy a vezetékes számokat ne mobilról hívja, valamint bizonyos hívásirányokat egyáltalán ne hívjon az otthoni vezetékes készülékről. A költségkontroll gyakran bizonyos időszakokhoz, kedvezményes napszakokhoz igazított formában valósul meg.

Munkavégzéshez

A munkahelyen mintegy 1 millióan használnak vezetékes telefont, a túlnyomó többség számára a munkavégzéshez valamilyen mértékben szükséges is a telefonálás. A használat a munkahelyen jóval intenzívebb, mint otthon: hetente átlagosan 22 hívást kezdeményeznek. A hívásirányok közül ebben az esetben is a helyi és körzeten belüli beszélgetések dominálnak.

A tavalyi évben a 15 éves vagy annál idősebb lakosság 4 százaléka, hozzávetőlegesen 320 ezer fő használta az internetet telefonálásra. A világhálón hívást kezdeményezők között a leginkább elterjedt kommunikációs szoftver a Skype, amelynek felhasználói tábora Magyarországon hozzávetőlegesen 210 ezer főre becsülhető.


Elemzésünk az
IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.