Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2008_16.pdf [184.54 Kb]
Többet - egy csomagban?

2008. április 22. 11:52
Tavaly a háztartásoknál az internet penetrációja növekedett a leggyorsabb ütemben, ami érezhető átrendeződést indított el a különböző távközlési szolgáltatások együttes igénybevételének arányait illetően.

A hazai háztartások egyötöde egyidejűleg televízió-, vezetékestelefon-, mobiltelefon- és internet- előfizetéssel is rendelkezik - derül a BellResearch által elkészített Magyar Infokommunikációs Jelentés konvergens szolgáltatásokkal foglalkozó moduljából.

Szintén magas, 23 százalékos a legalább három távközlési szolgáltatást igénybe vevők aránya, mindazonáltal a háztartások 30 százaléka [ez a legnagyobb hányad] a felsoroltak közül csupán kettőt használ. A sokaság 22 százaléka fizet elő kizárólag egyetlen elemre, közülük legtöbben mobiltelefonra, míg a két szolgáltatást igénybe vevők körében a legelterjedtebbnek a mobiltelefon és a televízió kombinációja számít.

Ismerősen hangzik

A több szolgáltatást is igénybe vevő háztartások esetében gyakori, hogy azokból legalább kettőt ugyanattól a szolgáltatótól kapnak. Azoknak a magyarországi háztartásoknak az aránya, amelyek az említett telekommunikációs szolgáltatások egyikét sem veszik igénybe, elenyésző, mindöszsze 6 százalékra tehető.

Az internet-előfizetés megléte az esetek jelentős részében azt is valószínűsíti, hogy az adott háztartásban átlag feletti a távközlési "fogyasztás" - mutatnak rá a BellResearch elemzői. A vizsgált internetező otthonok mindegyike igénybe vett legalább még egy - de döntő hányadukban további három - telekommunikációs szolgáltatást is. Az internetpenetráció tavalyi évben mért 7 százalékos növekedése magával hozta, hogy bővült a távközlési kínálatból mind több elemet összeválogatók aránya.

A szolgáltatók portfóliójában napjainkban egyre hangsúlyosabb szerepet játszanak a szolgáltatási csomagok. A szolgáltató így szorosabbra fűzheti a kapcsolatot az előfizetőkkel, ami egyrészről csökkenti az ügyfélvesztés veszélyét, másrészről a felhasználók számára is előnyöket - kedvezményeket, egyszerűbb számlafizetést, kényelmet - jelenthet.

A kutatás eredményei szerint 2007-ben minden második hazai háztartásban hallottak arról, hogy a kábelszolgáltatók egy csomagban képesek nyújtani televíziós szolgáltatást,
szélessávú internetet és vezetékestelefon-szolgáltatást [3play]. Az adsl-szolgáltatóktól igénybe vehető hasonló lehetőségről [amely iptv-t, vezetékestelefon-szolgáltatást és adsl-internetet foglal magában] minden hatodik megkérdezett háztartásfő tud.


Az elemzések arról tanúskodnak, hogy a csomagolt szolgáltatások és az azokat kínáló szolgáltatók ismertsége nagymértékben függ a jelenleg igénybe vett távközlési megoldásoktól, különös tekintettel az internetre. A megkérdezett háztartások közül minden negyedikben tartanának vonzónak egy 3play-ajánlatot. Azok, akik ténylegesen elő is fizetnének rá, a sokaság még kisebb hányadát, mindössze 6 százalékát alkotják.

A függőségtől félve

A szolgáltatáscsomaggal kapcsolatos félelmek hátterében leginkább az áll [ami akár egy 3play-ajánlat elutasításához is vezethet], hogy a háztartások tartanak az egy szolgáltatótól való túlzott mértékű függőségtől, valamint attól, hogy egy esetleges meghibásodás az összes érintett szolgáltatásra hatással lenne.

Nem szabad persze arról sem elfeledkezni, hogy vannak olyan háztartások, amelyekben úgy érzik, nincs szükségük az összes távközlési szolgáltatásra, amelyet egy ilyen csomag tartalmaz. A mérleg másik serpenyőjében, a pozitívumok között - tették hozzá a BellResearch kutatói - a "csoportos igénybevétellel" elérhető díjkedvezmény, az egyetlen számla és az egyszerűbb ügyintézés állnak.

Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu


 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.