Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2008_19.pdf [189.84 Kb]
Intézményi szerverek

2008. május 14. 11:32
A költségvetési szektor a hatékony hálózati rendszerek alkalmazásában elmarad az üzleti szféra mögött; az intézmények túlnyomórészt házon belül tartják kiszolgálóikat.

A hazai intézmények közel kétharmada, vagyis mintegy 9500 szervezet rendelkezik lokális számítógép-hálózattal, azonban az egyes szegmensek felettébb jelentős különbségeket
mutatnak - olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentés elemzésében.

A központi költségvetési szervezetek lan-penetrációja gyakorlatilag teljes, míg az önkormányzatokhoz tartozók 70 százalékos, az oktatási szegmens 58 százalékos, az egészségügyi intézmények pedig mindössze 44 százalékos ellátottsággal bírnak.

Nem magától értetődő

A BellResearch becslése szerint az intézményi szféra szolgálatában álló teljes szerverszámítógép-állomány közel 23 ezer darabra tehető. Ezzel a költségvetési intézmények
birtokolta kiszolgálók száma hozzávetőleg negyede a teljes hazai vállalati szféra közel 90 ezer darabos gépparkjának. Komoly, fejlettségbeli egyensúlytalanságokra utal, hogy a
központi költségvetésből gazdálkodó szegmens - bár a szerverszámítógéppel rendelkező intézményeknek csupán 6 százalékát teszi ki, mégis - az installált bázis közel egyharmadát alkalmazza; igaz, ebbe a körbe tartoznak a legnagyobb és a leginkább komplex feladatokat ellátó szervezetek, ami fejlett informatikai infrastruktúrát feltételez.

Összességében elmondható, hogy a hatékony közös munkavégzést és kommunikációt elősegítő, szerver-kliens architektúrájú helyi hálózatok gyakorlatilag még mindig csak a központi szegmensben számítanak magától értetődőnek. Jelentős elmaradásról tanúskodik, hogy az oktatási intézmények körében csupán 42 százalékos ez az arány, miközben az egészségügyi intézmények többsége egyáltalán nem kötötte még hálózatba számítógépeit. Ez utóbbi különösen fájdalmas, hiszen az egészségügy azoknak a szegmenseknek az egyike, amelyek a legnagyobb humánráfordításokat igénylik, és a hálózatok segítette munkamegosztás növelhetné az erőforrások hatékonyabb felhasználását.

A szervezet méretének és a szerverszámítógép alkalmazásának szoros kapcsolata arról árulkodik, hogy főként a kényszer, és kevéssé az erőforrások megosztásából származó hatékonyságnövekedés igénye mozgatja a döntéshozatalt. Nincs ez másként a közszférán kívül sem. Miként arra a Jelentés rámutat, a hazai mikro- és kisvállalkozások mutatói hasonló összefüggésről tanúskodnak, a kisebb szervezetek jellemzően ritkán fedezik fel a hálózati munkavégzésből és a központi erőforrás-menedzsmentből származó előnyöket. Az erőforrások megosztásából adódó hasznok igazán akkor mutatkoznak meg, ha bizonyos alkalmazásokat közösen, egymással együttműködve és egy időben használhatnak a felhasználók. Az ilyen formában végzett hálózati munkavégzés a közszférában még gyerekcipőben jár.

A kiszolgálóval rendelkező szervezetek jellemzően [75 százalékban] fájlszervert [is] használnak; az alkalmazás-szerverek jóval kevésbé [mindössze 39 százalék] elterjedtek, ami a vállalati szféránál kedvezőtlenebb mutató.

Nem mennek szerverhotelekbe

Bár az iparági megfigyelések szerint a hoszting- és kolokációs szolgáltatások piaca jelentős növekedési fázisban van, a Jelentés adatai szerint a költségvetési szférában - akárcsak az üzleti szektorban - még ma is jobban bíznak a saját [fizikai] felügyeletben, hiszen a szerverszámítógéppel rendelkező intézmények szinte kizárólag hagyományos konstrukcióban, saját telephelyen és saját menedzselésben üzemeltetik szervereiket.

Kolokációban kihelyezett vagy hosztolt szerverrel összesen a szervezetek 3 százaléka rendelkezik, míg a vegyes konstrukció mintegy 4 százalékukra jellemző.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.