Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2008_25.pdf [196.70 Kb]
Intézményi alközpontok

2008. június 24. 12:17
Az intézményi konszolidáció nem kedvez az állomány bővülésének, ugyanakkor a meglévő eszközök cseréjével lassú, folyamatos megújulás várható az alközpontok és a telefonrendszerek terén.

A Magyar Infokommunikációs Jelentésben a BellResearch egyebek mellett a hazai közintézmények távközlési megoldásait és hálózatait is vizsgálja. A közelmúltban megjelent modulban a kutatók részletesen elemzik a szervezetek alközponti állományát, annak összetételét, a telekommunikációs rendszerekkel kapcsolatos beruházási terveket, az ip-telefonrendszerek elterjedtségét, illetve az ezekhez kapcsolódó megoldásokat.

Világok határai

A teljes közszférára jellemző konszolidáció következtében az intézményi kör szűkült, miközben az alközponti penetráció mértéke állandósult. E két tényezőnek köszönhetően a hazai intézményeknél az installált alközpontok száma mintegy 15 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábban becsült értéknél. Az egyes intézményi szegmensek között azonban továbbra is éles a kontraszt a penetrációs mutató tekintetében: míg a jellemzően nagyobb és jobban ellátott központi költségvetési intézmények mintegy kilenctizede használ alközpontot - közülük sokan többet is -, addig az oktatási intézményeknek kevesebb, mint a fele.

Analóg és digitális alközpontok ma már nagyjából hasonló arányban találhatók az intézményeknél, miközben az ip-pbx berendezések elterjedtsége továbbra is marginális. Az egyes intézménytípusok eltérő gazdasági lehetőségeinek megfelelően az analóg és digitális eszközök megoszlása is eltér: míg a központi költségvetési intézményeknél a digitális alközpontok erős túlsúlya mutatkozik, addig a jellemzően forráshiányos egészségügyi intézményeknél még az analóg berendezések vannak többségben.

Úton az ip felé

Az alközpontok cseréjének, azaz a digitális és ip-képes eszközök beszerzésének további indítéka lehetne, hogy olyan innovatív funkciókat is elérhetővé tesznek, amelyek hozzájárulhatnak a szervezeti hatékonyság növeléséhez. A jelenleg is ip-telefonrendszert használó intézmények döntéshozói szerint azonban ezeknek az új képességeknek csak csekély részét használják ki. Ennek [is] köszönhetően telephelyek közötti ip-telefonrendszert jelenleg a magyarországi közintézmények mindössze 2-3 százaléka használ.

Az oktatási és egészségügyi intézményeknél ezek a megoldások szinte egyáltalán nincsenek jelen, a központi költségvetés alá tartozó szervezetek megközelítőleg egyötöde viszont már alkalmaz ip alapú telefonhálózatot.

Az alközponti állomány struktúrájának folytatódó átalakulása mindazonáltal nem kerülhető el: a régi berendezések amortizációs idejének lejártával a szállítók ma már inkább a digitális és ip-képes eszközöket ajánlják. Az újonnan installált alközpontok többsége digitális, az analóg alközpontok iránti kereslet folyamatosan csökken, s eközben az új trónkövetelő, az ippbx részaránya is nő.

Mobilátjárók

Az ip-telefónia persze nem az egyetlen megoldás a távközlési kiadások lefaragására - hívja fel a figyelmet a Magyar Infokommunikációs Jelentés. Az intézmények körében is évről
évre népszerűbbek a mobilhívások költségeinek csökkentését lehetővé tevő megoldások, ezek révén a nagyobb szervezetek éves szinten akár milliós nagyságrendű megtakarítást is elérhetnek. Ma már az intézmények 13 százaléka rendelkezik gsm-adapterrel, és ez az arány a központi költségvetési szféra szervezeteinek körében eléri a 62 százalékot. Az adapterekkel összehasonlítva a közvetlen gsm-kapcsolat kevésbé szám ít elterjedtnek, az összes hazai közintézmény csupán 3 százaléka alkalmazza ezt a modellt.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.