Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2008_27.pdf [192.01 Kb]
Vezetékes távközlés a közszférában

2008. július 8. 14:55
Az előző évekhez hasonlóan 2007-ben is folytatódott az intézményi szegmens vezetékes piacának zsugorodása; a fővonalszám-csökkenés hátterében elsősorban az állami szférát érintő összevonások állnak.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatássorozatában a BellResearch az üzleti és lakossági szféra mellett a közintézmények távközlési piacát is évente elemzés alá vonja.
A piackutatók 2007-ben is feltérképezték a különböző technológiájú vezetékes hangszolgáltatások elterjedtségét és használatát.

Vonalban kell lenni

Az elemzők egyik fő megállapítása szerint 2006-hoz képest körülbelül 10-20 százalékkal csökkent a fővonalak száma az intézményi szegmensben; az állomány fogyása ellenére a penetráció továbbra is közel teljesnek tekinthető ebben a körben. A hagyományos vezetékes telefonszolgáltatást az összes központi költségvetési és önkormányzati intézmény
igénybe veszi, míg az oktatási és egészségügyi szegmensben 99 százalékos az elterjedtség. A fennmaradó 1 százalék a vezetékesről teljes mértékben kábeltelefonra váltott.

A hagyományos vezetékes telefonszolgáltatás a legmagasabb arányban még mindig az analóg technológia segítségével bonyolódik le: a költségvetési intézmények 70 százaléka rendelkezik legalább egy analóg vonallal, míg ugyanez az arány az isdn2 technológia esetében csupán 58 százalékos. A központi költségvetési forrásokból gazdálkodó intézmények
több mint kétharmada már rendelkezik digitalizált telefonvonallal, míg ugyanez az arány az egészségügyi szegmensben a szervezeteknek csupán a feléről mondható el.

Takarékos közintézmények

A BellResearch kutatói a Jelentésben vizsgálták a közvetítőválasztásos vezetékestelefon-szolgáltatás [cs/cps] elterjedtségét is. A távközlési költségek csökkentésének ezt a módját a legmagasabb arányban az önkormányzati forrásokból gazdálkodó intézmények alkalmazzák.

Mintegy 4-7 százalékkal emelkedett 2006-hoz képest azok aránya, amelyek előfizettek valamely közvetítőválasztásos szolgáltatásra. Ez a növekedés az üzleti szférával ellentétes piaci folyamatot mutat, ahol 2007-ben csupán 14 százalékos volt ez a penetráció, és az egy évvel korábban mérthez képest csökkent - mutatnak rá a kutatók. A különbség fő oka feltehetően a költségvetési intézmények, főként a kevésbé jól finanszírozott önkormányzati, oktatási és egészségügyi szervezetek erőteljesebb árérzékenységében keresendő.

Bekábelezett kisebbség

A kábeltelefon penetrációja jelenleg még igen alacsonynak tekinthető, a közszféra szervezeteinek körében csupán 1 százalék veszi igénybe. Az internetes technológián alapuló
vezetékes telefonszolgáltatást már magasabb arányban alkalmazzák a költségvetési intézmények, de a penetráció ebben az esetben sem éri el a 10 százalékot. A legmagasabb arányban a központi költségvetési intézmények használják ki az internet nyújtotta lehetőségeket a hangkommunikációban, míg a legkevésbé az egészségügy szervezetei.

A legelterjedtebb voin-szoftvernek a Skype számít. A voin-alkalmazások a saját hálózaton belüli kommunikáción túl ma már alkalmasak arra is, hogy a beszélgetést kiléptessék a hagyományos vezetékes hálózatba. Ellentétben az ingyenes pc-pc kapcsolattal ebben az esetben a hangforgalom után díjat kell fizetni, a voin-t használó intézmények közül azonban jelenleg mindössze 3 százalék fizet elő ilyen szolgáltatásra.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.