Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2008_31.pdf [203.21 Kb]
Intézményi internetpenetráció

2008. augusztus 5. 16:37
A költségvetési szféra szegmensei között tovább csökkentek az ellátottsági különbségek; a jövőben inkább a hozzáférési technológiák terén várható változás.

A magyarországi közintézmények internetellátottsága az elmúlt időszakban tovább emelkedett, tavaly év közepére elérte a 97 százalékot - derül ki a BellResearch kutatási eredményeiből. A Magyar Infokommunikációs Jelentés éves felmérése szerint a növekedés dinamikája a telítődési szinthez közeledve lelassult, de a 2007/2006-os közel 4 százalékos emelkedés ezzel együtt is számottevőnek tekinthető. A penetráció bővülésének az oktatási és egészségügyi szervezetek voltak a motorjai.

Gerincen vannak

A mintegy 15 ezer költségvetési intézményből jelenleg hozzávetőlegesen 500 nem éri el a világhálót. A magas ellátottság részben az állami előírásoknak, részben pedig az ingyenes vagy kedvezményes hozzáférést biztosító kormányzati programoknak köszönhető. Ez utóbbiak közül az elektronikus kormányzati gerinchálózat elsősorban a központi közigazgatás és háttérintézményei számára kínál adatátviteli és internetes szolgáltatásokat.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében az oktatás, a kutatás, a közgyűjtemények és a közintézmények vehetnek igénybe internet-hozzáférési és egyéb kapcsolódó szolgáltatásokat. A Közháló pedig a közcélú intézmények, közösségi hozzáférési helyek [a kormányzati informatikába nem tartozó helyi közigazgatási szervek, közintézmények, iskolák stb.] infrastruktúráját hivatott biztosítani.

Az intézmények körében továbbra is a dsl hozzáférési technológia a legmeghatározóbb, tízből hét interneteléréssel rendelkező szervezet használja ezt a megoldást a világháló elérésére. Az utóbbi években azonban egyre növekedett a kábeltévés technológián alapuló kapcsolatok penetrációja: 2007-ben az internetező szervezetek 15 százaléka kábeles elérést alkalmazott.

A dedikált kapcsolatot biztosító, de viszonylag drága bérelt vonali internetelérések penetrációja is növekedett, jelenleg szintén 15 százalék körüli a hozzáféréssel rendelkezők körében. A bérelt vonali előfizetések leginkább a központi költségvetési intézményekre jellemzőek, ebben a szegmensben ez a domináns technológia.

Tárcsáznak még

A magyarországi intézmények körében a szélessávú internetpenetráció összességében 93 százalék körüli, ami megközelítőleg 14 ezer szélessávú ügyfelet jelent. A keskenysávú megoldások súlya évről évre csökken, 2007-re 2 ezerrel lett kevesebb az előfizető szervezetek száma. Ezzel együtt az internet-hozzáféréssel rendelkező hazai intézmények 8 százaléka ma is alkalmaz dial-u p elérést, jellemzően az egészségügyi szegmensben.

Amint arra a BellResearch kutatói tanulmányukban rámutatnak, a beruházásokat a közszférában nem feltétlenül a szükségletek determinálják - sokszor az anyagi lehetőségek, az aktuális gazdasági-politikai keretfeltételek a meghatározók. A jövőképet két ellentétesen ható tényező befolyásolhatja. Egyrészt a piacot növeli az új előfizetések értékesítése, elsősorban a központitól eltérő telephelyeken; a hazai intézmények mintegy 29-30 ezer magyarországi telephelye közül körülbelül 24 ezer rendelkezik internet-hozzáféréssel. Emellett a magasabb szolgáltatásszintű előfizetések vásárlása is indukálhat piacnövekedést, ami elsősorban a növekvő sávszélesség-igényekben ölthet testet. Másrészt azonban a piaci árak csökkenése, valamint az esetleges technikai downgrade-migrációk csökkenthetik az internet-hozzáférési piac jövőbeli méretét.


Elemzésünk az
IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.