Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2008_34.pdf [203.39 Kb]
Távközlési csomagok

2008. szeptember 2. 15:12
A ''csomagolt'' távközlési szolgáltatások a közszférában is egyre népszerűbbek, főként az elérhető kedvezmények miatt. A voip szintén terjed, de az intézményi döntéshozók még mindig viszonylag kevés információval rendelkeznek erről a megoldásról.

A távközlési szolgáltatók portfóliójában egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a telekommunikációs csomagok, az úgynevezett bundled ajánlatok: az olyan egymáshoz kapcsolt szolgáltatások, amelyeket együttesen kínálva a szolgáltató a szervezetek távközlési, informatikai igényeinek széles vertikumát képes lefedni. A leggyakoribb, csomagban választható szolgáltatások közé tartozik a vezetékes telefon, az internet, az adatátvitel és egyre gyakrabban a mobilkommunikáció, de természetesen egyéb megoldások [például a kábeltelevízió] is részét képezhetik a bundled ajánlatoknak.

A Magyar Infokommunikációs Jelentésben a BellResearch önálló elemzési modulban vizsgálja a konvergens szolgáltatások intézményi piacát. A legutóbbi, 2007-es kutatási eredmények szerint az intézmények mintegy fele egyértelműen vonzónak találja a csomagolt szolgáltatások lehetőségét, míg e tekintetben kifejezetten szkeptikusnak csupán a meginterjúvolt döntéshozók egyötöde bizonyult.

Alku és függőség

A lelkesedés nem véletlen, hiszen a telekommunikációs kérdésekben illetékes vezetők többsége tisztában van azzal, hogy amennyiben a különböző távközlési és informatikai szolgáltatásokat egy cégtől veszi igénybe, bizonyos előnyökhöz juthat. Ezek közül a legfontosabb a mennyiségi kedvezmény, a jobb alkupozíció, valamint az egyszerűbb ügyintézés és adminisztráció - tanúskodnak az eredmények.

Az előnyök mellett a döntéshozók a komplex szolgáltatáscsomagok negatívumait is ismerik: a túlzott függőség a szolgáltatótól és a meghibásodás esetén fellépő kiszolgáltatottság aggasztja őket a leginkább. Emellett tisztában vannak azzal is, hogy az efféle "egyirányú" elköteleződés lemondással is járhat: bizonyos esetben ugyanis más szolgáltatók előnyös - a szolgáltatási csomag bizonyos elemeire önállóan vonatkozó - ajánlatait már nem tudják majd elfogadni.

Az egy szolgáltatóhoz fűződő viszony tehát egyszerre előny és hátrány: egyszerűsíti az ügyintézést, növeli azonban az intézmények függését.

Maradunk a biztosnál

A hangkommunikációban egyre népszerűbbé váló szolgáltatói voip-megoldásokat a hazai intézmények döntéshozóinak egyharmada ismeri részleteiben, ugyanennyien pedig csupán felületes információval rendelkeznek ezekről. A szolgáltatók által garantált minőségű, ip alapú hangátviteli megoldások ismerete a központi költségvetési intézmények illetékeseinek körében teljesen általánosnak számít, míg a többi szegmensben jellemzőbb az alulinformáltság.

A szolgáltatói voip jelenleg a döntéshozóknak kevesebb mint a fele számára jelent elfogadható alternatívát a hagyományos vezetékes szolgáltatással szemben. Az ip alapú vezetékes telefonálástól való elzárkózás hátterében elsősorban a jelenleg alkalmazott megoldások kielégítő működése áll - mutatnak rá a kutatók. Számos esetben felmerül ugyanakkor a voipszolgáltatás megbízhatóságával szembeni bizalmatlanság is, de sok döntéshozó nem bízik az elérhető megtakarításokban sem. Mindezt nem ritkán tetézi a forráshiány, ami az esetleges beruházásokat végképp ellehetetleníti.

Kompromisszumkészség

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a hangminőség és a rendelkezésre állás tekintetében a döntéshozók valamivel több mint egyharmada [36 százaléka] lenne hajlandó kompromisszumra. Többségük cserébe a jelenleginél olcsóbb vezetékes telefonálási lehetőséget várna el. A döntéshozók számára a valamivel gyengébb hangminőség és lassabb hívásfelépülés még éppen elfogadható, viszont az alacsonyabb szintű rendelkezésre állást és az esetenkénti vonalszakadást már nem tolerálnák.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.