Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2008_36.pdf [192.97 Kb]
Üzleti pc-piac

2008. szeptember 16. 11:11
A vállalati pc-s infrastruktúra érett piacára vonatkozó legfrissebb adatok rámutatnak: a minőségi változások elsődleges mozgatórugója továbbra is a hordozhatóság iránti igény.

A BellResearch a technológiai és szolgáltatáspiacok kutató-tanácsadó specialistájaként idén nyolcadik alkalommal készíti el a Magyar Infokommunikációs Jelentést, az üzleti, intézményi és lakossági piacok átfogó felmérését.

Piackutatási cikksorozatunk új évfolyamába érkezett: a hetente közreadott elemzésekben a kutatók a friss eredményekből tallózva bepillantást adnak a megjelenő részpiaci
modulok tartalmába.

Maximumon

Az elmúlt egy-másfél évtized változásai alapvetően alakították át a hazai cégek üzletvitelét. Az informatika közművé vált, ami jól nyomon követhető a pc-penetrációs adatok alakulásában is. Mára a mikrovállalatok kivételével a gazdasági társaságok valamennyi szegmensében teljesnek mondható a személyi számítógéppel való ellátottság; az adatok szerint egyedül az 1-10 fős cégek körében maradtak említésre méltó arányban olyan szervezetek, amelyek nem használnak egyetlen pc-t sem. Visszatekintve az előző néhány év eredményeire látható, hogy a penetráció elérte a rövid-, illetve középtávú maximumát, a nem telített szegmensekben sem mutatható ki számottevő elmozdulás.

Az ellátottság közel teljessé válásával elsősorban az állomány minőségi összetételében mutathatók ki változások. Forradalmi előrelépés nem tapasztalható, ami arra utal, hogy a vállalatok már rendelkeznek a szükséges mennyiségű pc-vel; további beszerzéseik inkább a meglévő eszközpark cseréjével állnak összefüggésben. Az állomány vizsgált minőségi dimenziói, különösen az asztali és hordozható számítógépek tekintetében - ha nem is földcsuszamlásszerű, de mindenképpen lényegesnek nevezhető - változásokról adnak számot
a kutatási eredmények.

Mozgásra készen

A trend azt mutatja, hogy egyfelől nő a hordozható eszközök penetrációja, másrészt a vállalatok által használt személyi számítógépek egyre nagyobb hányadát teszik ki ezek
a gépek - és ezzel párhuzamosan csökken a helyhez kötötten használható asztali pck súlya.

A legfrissebb adatok szerint laptopot használó szervezeteket továbbra is a közép- és nagyvállalati szféra reprezentánsai között találunk a legnagyobb arányban, az állomány
"mobilizálásában" azonban a mikrovállalati szegmens jár az élen. Ezek a cégek váltják ki a legnagyobb arányban hordozható géppel meglévő asztali eszközeiket, így a körükben
legmagasabb a laptopok részesedése. Az üzleti szegmens egészét tekintve 2008 tavaszán, a Jelentés adatfelvételekor a személyi számítógépek ötöde volt hordozható pc.

A hétköznapok része

A hordozható infokommunikációs eszközök leginkább emblematikus képviselőiként számon tartott kéziszámítógépek előnyeit fokozatosan ismerik fel a hazai vállalati döntéshozók, a korábbi státuszszimbólumokból mára egyre elterjedtebb hétköznapi eszközök válnak. Mintegy megismételve a notebookok terjedési útját, ezek az eszközök is először a nagyvállalati körben törnek utat maguknak, majd fokozatosan hódítanak teret az alsóbb vállalati régiókban. Ötből már két nagyvállalat it-leltárában szerepelnek ilyen készülékek, a Jelentés 2008-as adatai szerint átlagosan mintegy 33 darab. Bár a mikro-és kisvállalati szegmensekben mérhető penetráció még jelentősen elmarad ettől, de számosságuknál fogva [mintegy 230 ezer mikro- és kisvállalatot tartunk számon] ez a célcsoport kiemelkedő piaci potenciállal bír.

Az eredmények értékeléséből a kutatók a konvergens eszközök irányába való hangsúlyeltolódásra következtethetnek. Az adatok arról adnak számot, hogy a döntéshozók figyelme a telefonként nem használható pda-készülékek felől a sim-képes pda-k, illetve az okostelefonok irányába mozdul el, ma már ezek az eszközök teszik ki az állomány többségét.

 

Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.