Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2008_37.pdf [185.91 Kb]
Alközpontok és ip-telefónia

2008. szeptember 23. 15:59
A 10 főnél többet foglalkoztató cégek jelentős hányada már rendelkezik alközponti rendszerrel, a fókusz a minőségi kommunikációra helyeződik át. Előtérbe kerültek a digitális és az ip alapú megoldások.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés távközlési magánhálózatokat vizsgáló elemzése szerint 2008-ra a kis, középés nagyvállalatok jelentős része már kiépítette a telekommunikációjához szükséges alközponti megoldásokat. Ezt támasztja alá az a tény, hogy az alközpontok száma tavaly óta nem emelkedett jelentősen, a vállalkozások igényei ehelyett inkább a minőségi kommunikáció irányába mozdultak el.

Az alközponttal való ellátottság tekintetében a legnagyobb kontraszt a vállalkozások mérete szerint tapasztalható. Míg a közép- és nagyvállalatok közel 90 százaléka rendelkezik egy vagy több ilyen berendezéssel, addig a mikrovállalati szegmensben ez az arány mindössze 12 százalék.

Ez utóbbi, viszonylag alacsony arány az igények hiánya mellett arra is visszavezethető, hogy a mobilszolgáltatók mobilflotta-csomagjaikkal és vezeték nélküli alközponti szolgáltatásukkal mind gyakrabban váltják ki a "hagyományos" alközpontok működését, és tesznek szert az alközponti piaci bevételek egy részére - mutatnak rá a BellResearch kutatói.

Kihasználatlan lehetőségek

A távközlési magánhálózatokkal foglalkozó elemzésből az is kiderül, hogy bár az alközpontok az értéknövelt szolgáltatások egyre szélesebb körét teszik elérhetővé, legtöbbjük mégis kihasználatlan marad. A kutatási eredmények tanúsága szerint sok felhasználó nem igényli, sőt nem is ismeri a rendelkezésére álló lehetőségeket, mivel egészen egyszerűen csak a "hagyományos értelemben vett" telefonálásra használják az alközpontokat. Ezek ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy a leggyakrabban igénybe vett funkciók közé az alapszolgáltatásként meghatározható alközponti képességek tartoznak: a hívásátirányítás, a hívástartás, a hívószám-kijelzés és a hívásvárakoztatás.

A Jelentés idei kiadásának adatai szerint a használatban lévő alközpontok közel 40 százaléka analóg, 57 százalékuk digitális, az ip-alközpontok aránya pedig mindössze 3 százalék. Az analóg eszközök iránti kereslet évről évre csökkenő tendenciát mutat.

Felismert előnyök

A BellResearch átfogó felmérésének eredményei szerint a digitális technológia mellett az ipkommunikáció térhódítása is tetten érhető: mivel a voip-megoldások számos előnyt tartogatnak a cégek számára, mind több vállalati döntéshozó teszi le voksát az adat-hang integráció mellett. Jelenleg a legalább 10 fős hazai cégek 3 százaléka használ telephelyi ip-telefonrendszert, ami körülbelül ezer darab vállalatot jelent.

A számok tanúsága szerint közöttük elsősorban a nagyvállalatok tudják/szeretnék kihasználni az ip segítségével megvalósítható minőségi és hatékony kommunikáció előnyeit, közel egyötödük alkalmazza ezt a kommunikációs formát. A telephelyi ip-telefonrendszer ennek ellenére nemcsak a nagyvállalatok sajátja: a kis- és középvállalatok körében is növekedés tapasztalható a 2007-es adatfelvétel eredményeihez képest, és a kutatók prognózisa szerint az ip-kommunikáció térnyerése a jövőben is dinamikus marad.

A távközlési kiadások csökkentésének népszerű eszköze a gsm-adapter, amelyik elsősorban a nagyobb vállalatok távközlési eszköztárában jelenik meg. Az alközponttal rendelkező cégek egyharmada (a releváns közép- és nagyvállalatok 63, illetve 81 százaléka) alkalmazza ezt a megoldást. A közvetlen gsm-kapcsolatok már kevésbé számítanak elterjedtnek: az összes, alközponttal rendelkező cég mindössze 6 százaléka él ezzel a költségcsökkentési lehetőséggel.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.