Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2008_38.pdf [185.64 Kb]
Céges hálók és szerverek

2008. szeptember 30. 17:32
A helyi hálózatok terjedése a hazai vállalatok körében stagnál, és a vezetéknélküli megoldások hódítása is mérsékelt.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb adatai szerint a személyi számítógéppel rendelkező hazai cégek mintegy kétötöde, 39 százaléka kapcsolja össze pc-it. Az erőforrások megosztásával a hatékonyabb közös munkavégzést és kommunikációt elősegítő helyi hálózatok elterjedtsége a szervezet méretével párhuzamosan nő.

A legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok esetében gyakorlatilag teljes ellátottságról beszélhetünk, és a lanpenetráció a középvállalatok körében is meghaladja a 93 százalékot. Ezzel szemben a kisvállalati körbe tartozó, 10-49 fős szervezeteknek csak a kétharmada, míg a mikrovállalatok közül csupán minden harmadik kapcsolja össze számítógépeit. Árnyalja a képet, hogy az utóbbi szegmensbe tartozó cégek jelentős hányada csak egyetlen gépet használ.

A lan-ellátottság képzeletbeli választóvonala 50 dolgozónál, illetve 10 darab pc-nél húzódik: efelett a cégek több mint 90 százaléka rendelkezik helyi hálózattal - mutatnak rá
a BellResearch elemzői.

A kényszer mozgatja

A helyi hálózatok architektúrája a lan-ok elterjedtségéhez hasonló képet mutat: a vállalatmérettel párhuzamosan nő a rendszerek komplexitása. A dedikált szerverszámítógépek
alkalmazása a lan-nal rendelkező, 10 főnél többet foglalkoztató szegmensben általános gyakorlat, míg az ennél kisebb mikrovállalkozások körében még a gépek hálózatba kapcsolása esetén is csak az esetek kevesebb mint felében valósul meg.

A nagyvállalati szegmensben a szervezetek számára szélesebb körű funkcionalitást biztosító, szerver-kliens architektúra elterjedtsége gyakorlatilag teljes, miközben a középvállalatok esetében is meghaladja a 94 százalékot. A kisvállalatoknak már "csupán" háromnegyede rendelkezik a helyi hálózatoknak a szolgáltatások körét kiszélesítő válfajával. Az 1-9 fős szegmens ezen a téren lemaradt, ugyanis a mikrovállalati hálózatok több mint fele csak alapvető funkciókat lehetővé tevő peer-to-peer architektúrára épül.

A kutatási eredmények arról árulkodnak, hogy főként a kényszer és kevéssé az erőforrások megosztásából származó hatékonyságnövekedés igénye mozgatja a döntéshozatalt. Úgy tűnik, az üzleti szférában működő kisebb szervezetek jellemzően ritkán fedezik fel a hálózati munkavégzésből és a központi erőforrás-menedzsmentből származó előnyöket, illetve infrastrukturális igényeik nem terjednek idáig.

Kihasználatlan előnyök

Az idei kutatási eredményeket a Jelentés egy évvel korábban mért adataival összevetve láthatjuk, hogy az elmúlt időszakban sem a lan-penetrációs mutató, sem pedig a szerver-kliens architektúra megoszlása nem változott jelentős mértékben. Mindez arra utal, hogy a korszerűbb rendszerek igénybe vételétől korábban elzárkózók most is hasonlóképpen vélekedhetnek az efféle beruházás hasznosságáról, mint egy évvel korábban, és a hazai cégek jelentős része továbbra sem használja ki a meglévő eszközeinek hálózatba szervezéséből adódó előnyöket.

Hatalomátvételre várva

Vezetéknélküli helyi hálózati infrastruktúrával kevesebb mint 6 ezer hazai cég rendelkezik. A kábeleket mellőző megoldások elterjedtsége a vállalatmérettel arányos. Míg a nagyvállalati szegmensben minden második cég használ ilyet, vagy tervezi a bevezetést, addig ugyanez az arány a középvállalatoknál kevesebb mint 36 százalék, a kisvállalatok esetében pedig csupán 16 százalékra tehető. Összességében úgy tűnik, hogy a céges lan-megoldásokat a következő években is a kábel alapú technológiák dominálják, a wlan hatalomátvételére még várni kell.


Elemzésünk az
IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.