Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2008_39.pdf [167.68 Kb]
Kommunikáció: adat és üzlet

2008. október 7. 11:38
Az elmúlt egy évben tovább nőtt az adatátvitelt folytató hazai cégek száma. Kisvállalati körben még a kapcsolt vonal, a közép- és nagyvállalatoknál pedig a bérelt vonal a leggyakoribb megoldás, de összességében már az ipvpn a legelterjedtebb.

A legalább 10 fős hazai vállalatok közel egynegyede folytat belföldi viszonylatban adatátvitelt más szervezetekkel vagy saját telephelyei között - derül ki a BellResearch 2008-as
Magyar Infokommunikációs Jelentésének friss elemzési moduljából. Ez az előző évi adatokkal öszszevetve a penetrációs mutató növekedését jelenti. A szegmensbe tartozó társas vállalkozások egyharmadának van több telephelye, és bő 20 százalékuk épített ki ezek között adatkapcsolatot.

A mutató arányos a vállalatmérettel: a nagyvállalatok esetében magasabb, 67 százalékos, míg a kisvállalatok körében csupán 14 százalékra tehető. Az adatok szerint a legalább 10 fős teljes alapsokaságból minden ötödik cég kommunikál egyéb, "nem saját" hazai végpontokkal [beszállítókkal, a vevőkkel, kormányzati szervekkel stb.].

Határokon belül és kívül

A belföldi viszonylatoknál tapasztaltakkal ellentétben a nemzetközi adatátvitelt folytató cégek aránya összességében csekély, mindössze 7 százalék. A határokon átívelő adatkommunikáció a legnagyobb arányban a nagyvállalatokat érinti, amelyek többsége külföldi kapcsolatokkal, tulajdonossal is rendelkezik. Minden második, nemzetközi adatforgalmat lebonyolító szervezet elsősorban az anyacéggel, illetve testvérvállalatokkal folytat adatátvitelt, míg a külföldi beszállítókkal és vevőkkel fenntartott kommunikáció egyharmaduk esetében fordul elő.

Az adatátvitelt folytató, a legalább 10 fős szegmensbe tartozó társas vállalkozások mintegy háromnegyede rendelkezik valamilyen adatátviteli szolgáltatásra, megoldásra vonatkozó közvetlen üzleti előfizetéssel. A fennmaradó vállalatok úgy folytatnak adatkommunikációt, hogy közvetlenül nem ők az előfizetői a kapcsolatnak; esetükben leggyakrabban az anyavállalat a szolgáltatás előfizetője, vagy saját adatátviteli megoldást alkalmaznak.

Garanciát várnak

A BellResearch elemzése a belföldi és/vagy nemzetközi adatkommunikációban igénybe vett adatátviteli technológiák, szolgáltatások feltérképezésére is kiterjedt. Az eredmények
tanúsága szerint kapcsolt vonalat az adatátvitelt folytató vállalatok 33 százaléka használ, ipvpn/ipsec-megoldást 35, bérelt vonalat 28, egyéb technológiát pedig öszszességében
24 százalékuk vesz igénybe.

A termékkategóriák használati és előfizetési mutatószámai alapján az adatokból kiolvasható, hogy míg a nagyvállalatok körében általában nélkülözhetetlenek a garantált sávszélességű, illetve magas rendelkezésre állási mutatókkal jellemezhető technológiák, addig a kisebb cégek jóval árérzékenyebbek, és többnyire inkább az olcsóbban hozzáférhető adatátviteli megoldásokat választják.

Harmadolva

A BellResearch kutatói a Jelentésben részletesen elemzik az adatátviteli piac méretét és szerkezetét is. Ezeket illetően az adatokból kiderül, hogy a piac legnagyobb részét
a nagyvállalatok költései adják, a közép- és kisvállalatoktól befolyó összeg együttesen sem éri el a releváns forgalom egyharmadát. A szolgáltatók számára egyre jelentősebb forrást jelentenek az ip alapú virtuális magánhálózatokhoz kapcsolódó szolgáltatások, melyek a teljes adatátviteli piac bevételének ötödrészét generálják. Az egyéb adatátviteli megoldások [frame relay, nem bérelt vonali mikrohullámú megoldások, atm stb.] részesedése az előbbinél valamivel alacsonyabb.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.