Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2008_40.pdf [201.45 Kb]
Fixtelefónia: üzleti szegmens

2008. október 14. 14:05
Közvetlen üzleti előfizetéssel már csupán minden második hazai cég rendelkezik; főként a mikrovállalati szegmensben meghatározó, hogy nem a vállalkozás a közvetlen költségviselő.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatássorozatának üzleti moduljaiban a BellResearch a legalább egy főt foglalkoztató társas vállalkozások körében vizsgálja a vállalatok telefonhasználati szokásait. A Jelentés nem csupán a hagyományos analóg és isdnelőfizetésekről szól, hanem megtalálhatók benne a cs/cps, a kábeltelefónia és az ip-technológián alapuló kommunikációs megoldások legfrissebb trendjei is.

Információs híd

Az üzleti élet máig egyik legfontosabb kommunikációs csatornáját a fixtelefon-megoldások jelentik, amelyek információs hidat képeznek a vállalat, valamint a munkatársak, partnerek, beszállítók és egyéb üzleti vagy privát végpontok között. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kisvállalatok és a nagyobb üzleti szervezetek kilenctizede egyértelműen úgy véli: az üzletmenetben jól definiált szerepe van a vezetékes telefonnak, sőt ez a csatorna kétharmaduk számára egyenesen elengedhetetlennek számít. Ez a fajta "ráutaltság" a fixtelefonra a mikrovállalatok esetében érezhetően kevésbé domináns: üzletkritikusként alig egyharmaduk tekint rá.

Előfizetés, használat

Közvetlen üzleti fixtelefon-előfizetéssel jóval kevesebb vállalkozás rendelkezik, mint amennyi ténylegesen használja a szolgáltatást. A 10 főnél többet foglalkoztató szegmensben 97 százalék fölötti a közvetlen üzleti előfizetések penetrációja, miközben a mikrovállalkozások körében csupán 45 százalék - annak ellenére, hogy ez utóbbi cégek közel háromnegyede [71 százaléka] valójában használója a szolgáltatásnak. A különbség abból adódik, hogy számos cég közvetetten [anyacégen, testvérvállalaton, irodaházon keresztül] jut hozzá a szolgáltatáshoz, de - és ez a mikrovállalati körben különösen releváns - nem hanyagolható el azok aránya sem, ahol a lakossági előfizetéseket használják a cég üzletvitelével, ügymenetével kapcsolatban.

Válogatott vonalak

A fixtelefóniában mindmáig az úgynevezett hagyományos vezetékestelefon-előfizetés számít a legnépszerűbb technológiának, ezt a cégek 73 százaléka használja. Erre épülő
cs/cps-, azaz a bizonyos hívásirányokban kedvezőbb díjakat biztosító közvetítőválasztásos telefonszolgáltatást mind kevesebben, idén az összes vállalat körülbelül 5 százaléka
veszi ténylegesen igénybe. 2007-hez képest a fixtelefon-előfizetések csökkenése leginkább a hagyományos analóg és isdn-, valamint a cs/cps-szolgáltatásokat érintette, a kábeltelefon és a voip alapú megoldások [voin: voice over internet, illetve szolgáltatói voip] használati aránya nagyságrendileg hasonló maradt. A kábeltelefont igénybe vevő vállalkozások aránya azonban még így is elenyésző a teljes vállalati sokaságban.

Nyomják a költséget

A szolgáltatók számára az ügyfelek megtartása, valamint az egy ügyfélre jutó átlagos bevétel védelme különösen annak tükrében jelent komoly kihívást, hogy a kis-, közép- és
nagyvállalatok tizedénél erőteljes, további ötödénél pedig nem jelentős, de érzékelhető nyomás van a vezetékes telefonszolgáltatás költségeinek csökkentésén, sőt e szervezetek kétharmada tervekkel is rendelkezik a végrehajtásra.

A telefonszámla csökkentése érdekében minden ötödik, legalább 10 fős cégnél már az eddigiekben is alkalmazták a híváslisták utólagos, szúrópróbaszerű ellenőrzését, 16 százalékuknál pedig az egyes hívásirányok korlátozását.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.