Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2008_41.pdf [191.15 Kb]
Szoftverek a cégeknél

2008. október 21. 17:36
Bár a különböző szabadszoftverek útját egyengető cégek és fejlesztői közösségek újra és újra a kliensek meghódítását tűzik zászlajukra, a hazai vállalati pc-parkot a Microsoft szoftverei uralják.

A BellResearch kutatóitanácsadói csapata által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb eredményei arról árulkodnak, hogy a hazai cégek kliensoldali operációs rendszereit illetően a kérdés továbbra sem az, hogy Windows fut-e az adott gépen, hanem pusztán az, hogy melyik. A legelterjedtebb alkalmazások, az irodai programcsomagok piacán is hasonló képet festhetünk a Microsoft pozíciójáról.

Beszédes tény, hogy bár húszból csupán egy hazai vállalatnál találunk legalább egy linuxos kliensgépet, a nyílt forráskódú operációs rendszer disztribúciói együttesen a második legelterjedtebb megoldáscsaládot képviselik hazánkban. A Mac OS és egyéb rendszerek szerepe olyannyira marginális, hogy az összesített adatokban a mérés hibahatárát sem éri el használatuk gyakorisága. A Windowsok uralta összképet az sem zavarja meg, hogy egyes vállalati szegmensekben nagyobb arányban találunk alternatív operációs rendszereket (is) alkalmazó szereplőket, mint a teljes vállalati körben.

Operációs rendszer: stabil XP-fölény

A hazai, legalább 1 főt foglalkoztató vállalatok tulajdonában lévő pc-park teljes mérete a Jelentés adatai alapján meghaladja az 1,3 millió darabot. Ezeknek az eszközöknek a 96 százalékán valamely Windows-verzió fut, és az XP szerepe az adatok alapján még jó ideig meghatározó lesz. A képzeletbeli dobogó legfelső fokát évek óta birtokló, idén 46 százalékos penetrációjú XP Professional legközelebbi vetélytársa az XP Home, amelyet a Windows 2000 követ.

A BellResearch kutatási eredményei arról tanúskodnak, hogy az operációs rendszerek verziófrissítésével eddig (is) kivártak a hazai döntéshozók. A Vista elterjedtsége alig éri el az 5 százalékot, az installált bázison mért részesedése pedig ennél is alacsonyabb. Bár penetrációja a vállalatméret növekedésével erősödik, de arányában a nagyvállalatoknál sem használják több gépen, mint a mikrovállalati szegmensben. A Jelentés részletes adatai alapján látszik, hogy az it-vezetők beszerzési tervei sem vetítenek előre lényegi elmozdulást.

Irodai csomagok: nem vegyülnek

A hazai vállalkozások közel 90 százaléka használ valamilyen irodai szoftvercsomagot, túlnyomó többségükben kizárólag Microsoft-terméket. Az alternatív szoftverek legalább részbeni alkalmazása a vállalatok egyötödére jellemző, miközben a döntéshozók az egységes irodai szoftverkörnyezet kialakítására törekszenek. A vállalatok döntő többsége kizárólag az MS Office valamely verzióját használja, egy szűk réteg egyéb szoftvert [például OpenOffice-t, MagyarOffice-t, StarOffice-t] alkalmaz; 5 százalékos részesedésével elenyészőnek nevezhető a programcsomagokat házon belül vegyesen alkalmazók tábora. E mögött a részben minden bizonnyal a kompatibilitási problémáktól való félelem is állhat, hiszen a piac a jelek szerint csak lassú léptekkel halad a szabványos, így teljes mértékben kompatibilis dokumentumformátumok felé.

A döntéshozók óvatos verziókövetési politikájára, illetve a szektor költségérzékenységére utal, hogy ma a teljes vállalati szférát tekintve a két generációval ezelőtti Office XP a legelterjedtebb irodai programcsomag. A finanszírozási kérdések komoly szerepét vélhetjük felfedezni a tényadatok mögött, ugyanis a jellemzően kevésbé szűkös forrásokból gazdálkodó nagyvállalati szegmensben már az egy generációval frissebb, 2003-as Office-verzió a legelterjedtebb, és itt található meg leggyakrabban az aktuális, 2007-es kiadás is.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.