Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2008_42.pdf [205.05 Kb]
Szerverszoftverek

2008. október 28. 16:35
A hazai cégek kiszolgálóin az adattárolás az elsődleges szerverfunkció; a piacon továbbra is a Microsoft termékei dominálnak, de növekszik a Linux-rendszerek penetrációja is.

Miként azt a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb, nyolcadik évfolyamának adatai is alátámasztják, a kliensoldali operációs rendszerekhez hasonlóan a szervereknél is a Microsoft-termékek a piacvezetők. Az összkép azonban egyáltalán nem annyira egyértelmű, mint a munkaállomásoknál. A nyílt forráskódú rendszerek ugyanis egyre jelentősebb szerepet játszanak ezen a területen, alkalmazóik száma az előző évekkel való összevetésben növekszik.

Koncentrálódó kompetencia

Vállalatméret szerint csoportosítva az adatokat látható, hogy a saját menedzselésű szerverrel rendelkező és legalább 10 alkalmazottat foglalkoztató cégek közül minden ötödik [22 százalék] használ Linuxot, miközben a nagyvállalati szegmensben ez az arány meghaladja a 41 százalékot. Ez az adat felettébb plasztikusan mutatja a Linux-rendszerek elsődleges célcsoportjának sajátosságát, ugyanis ezen a területen is a nagyvállalati szegmens rendelkezik a legnagyobb tudásbázissal, így a jellemzően ritkább Linux-üzemeltetői kompetencia is számukra érhető el könnyebben.

A Jelentés adatai arra utalnak, hogy a szerverhasználati szokások terén a hazai gyakorlatban még tág tere van az előrelépésnek, a cégek jelentős része ugyanis továbbra is a lehetséges feladatkörök csupán kis részére, erősen korlátozott számú funkció megvalósítására használja kiszolgálóit. A szerverszámítógéppel rendelkező és legalább 10 alkalmazottat foglalkoztató vállalatok háromnegyede, mintegy 14 ezer cég használja szervereit vagy azok egy részét fájlszerverként, illetve tárolókiszolgálóként, miközben a második legelterjedtebb feladatkörben, az alkalmazásszerverek üzemeltetői között kevesebb mint 9700 céget találunk.

Megelőzve az átlagot

A Jelentés részletesen taglalja a vállalati szegmensek között e téren tapasztalható eltéréseket. Ezekből kitűnik, hogy a nagyvállalatok miben és milyen mértékben előzik meg a hazai átlagot. Figyelemreméltó az elektronikus levezés területe, ott ugyanis úgy tűnik, mintha a kisebb cégek a nem hagyományos üzemeltetési konstrukciókat [asp, outsourcing] egyre inkább előtérbe helyező trendet követnék. A kutatás adatai azt mutatják, hogy az elektronikus levelezés házon belüli megvalósítása háttérbe szorulni látszik, és az érintettek inkább a szolgáltatók által nyújtott megoldásokat preferálják.

Az elektronikus levelezés lebonyolítására a 10 főnél többet foglalkoztató, szerverszámítógéppel rendelkező vállalatok egyharmada az internetszolgáltató [isp] teljeskörűen menedzselhető levelezőszerverét használja, miközben gyakori az isp korlátozottan menedzselhető levelezőszolgáltatása is [29 százalék]. Az elektronikus levelezésre a szolgáltató által biztosított szervert használó vállalatok száma 20 ezerre tehető.

Hol van a levelezés?

Ezek az eredmények főként annak tükrében figyelemre méltóak, hogy a hazai üzleti szférában működő szervezetek rendszerint meglehetősen óvatosnak viszonyulnak az adataik külső szolgáltató szerverein történő kezeléséhez. Jelen területen azonban a kiszolgálókkal kapcsolatban felmerülő költségtényezők hatnak a fenntartások ellen. Az eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a nagyobb anyagi erőforrások felett rendelkező közép- és nagyvállalatok 32, illetve 61 százaléka rendelkezik saját levelezőszerverrel a céges hálózaton belül, miközben ugyanez az arány a 10-49 fős kisvállalatoknál csupán 8 százalék.

Megemlítendő, hogy míg a kisvállalatok az internetszolgáltatók levelezőszerverét használják jellemzően nagyobb arányban [67 százalék], a középvállalati  szegmensben a cégek kevesebb mint fele, a nagyvállalatoknak pedig mindössze 17 százaléka veszi igénybe ezt a lehetőséget.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu


 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.