Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2008_44.pdf [201.97 Kb]
Távközlési konvergencia

2008. november 11. 16:34
Az ügyfelek megtartásának, az árbevétel védelmének fontos eszköze a szolgáltatások egy csomagban történő kiajánlása. A folyamat motorját az alacsonyabb árak és az egyszerűsödő ügyintézés jelenti, de a növekvő kiszolgáltatottság több céget visszariaszt.

A vállalati döntéshozók többsége már ismeri az olyan konstrukciókat, amelyekben több telekom- és/vagy informatikai szolgáltatás egy csomagban vehető igénybe - derül ki a BellResearch Magyar Infokommunikációs Jelentésének eredményeiből.

Ha figyelembe vesszük, hogy a legalább 1 fős hazai társas vállalkozások több mint fele a vezetékes telefon, mobiltelefon, internet, adatkommunikációs kapcsolat és televíziós
szolgáltatás kínálatából legalább kettőre előfizet - a kis-, közép- és nagyvállalatok esetében ugyanez az arány 97 százalék körüli -, úgy jól érzékelhető a potenciál, amit a többféle szolgáltatás "egybe csomagolása" képvisel. A szolgáltatók felől nézve bizonyos szempontból ez jelenti a lehetőséget arra, hogy az ügyfeleket minél stabilabban "magukhoz láncolják".

Szinergiákat keresnek

Hogy miért? Az egyik magyarázat szerint az üzleti vezetékestelefon-piacon a szolgáltatók árbevétele több éve folyamatosan zsugorodik, de a mobil- és internetpiacokon is az
utóbbi időszakban már csak az előfizetések számának bővülése volt képes ellensúlyozni az egy ügyfélre eső bevétel csökkenését. Ebben a helyzetben az - esetenként "specializált",  csak bizonyos piacokon aktív - szolgáltatóknak kiutat kell/kellett találniuk.

Jó lehetőséget kínált erre a korábban nem vagy csak periferikus szerepet kapott szolgáltatások fókuszba helyezése - mutatnak rá a BellResearch elemzői. Nem véletlen, hogy egyre több távközlési szolgáltató igyekszik az it-piacokból is mind nagyobb szeletet "kiharapni".

A negyedik mobillicenc vagy éppen a nemrégiben még eladásra kínált HTCC iránt érdeklődők köre szintén jól mutatja, hogy a különböző szolgáltatások és ezzel együtt az eltérő/kiegészítő területen aktív piaci szereplők folyamatosan keresik a szinergiák lehetőségét.

Egy kapu, egy számla

A szolgáltatók számára mindazonáltal esszenciális, hogy bizonyítani tudják tulajdonosaiknak: mindent elkövetnek piaci pozíciójuk védelme érdekében. A piacok védelmének
fontos eszközét képezik a bundling-ajánlatok, amelyek - az elköteleződésért cserébe - általában jelentős díjkedvezményeket is magukba foglalnak.

A cégek versenyképességének növelésében/megtartásában fontos az erőforrás-hatékony gazdálkodás. E tekintetben érdemes lehet megfontolni akár több szolgáltatás esetében is az egyetlen piaci szereplővel történő szerződést, hiszen az egykapus ügyintézés vagy az egyetlen számla segítségével optimalizált gazdálkodási-számlázási rendszer már önmagában is megtakarítást eredményezhet a vállalkozások számára. A legalább 10 főt foglalkoztató cégek negyede számára ez jelenti az ilyen ajánlatok legfőbb vonzerejét.

Nő a csomag

A Jelentés eredményei szerint 2008-ban a legalább 1 főt foglalkoztató hazai cégek negyede, a legalább 10 főseknek pedig a 42 százaléka vett igénybe több távközlési szolgáltatást egy csomagban. A kisebb szegmentumban ugyanakkor csupán a válaszadók 61 százaléka zárkózott el attól, hogy a jövőben ilyen szerződést kössön valamely szolgáltatóval. Akik nyitottnak bizonyultak, azok vezetékes telefont és szélessávú internetet szinte minden esetben belefoglaltatnának az ajánlatba, de az esetek majd kétharmadában a mobiltelefon-szolgáltatásra is kiterjesztenék azt.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.