Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2008_48.pdf [216.63 Kb]
IT-beruházások és -fejlesztések

2008. december 9. 16:31
A kutatási eredmények a vállalati it-beruházások és -fejlesztések volumenének csökkenését vetítik előre; a lehetséges területeken - vállalatmérettől függetlenül - hangsúly-áthelyeződés várható.

A BellResearch a Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatássorozatának keretében idén is megvizsgálta a vállalatok informatikai beruházásait. Az eredmények azt mutatják, hogy a magyar vállalatok negyede végzett olyan beruházást vagy fejlesztést a vizsgáltidőszakban, amely emberi és anyagi erőforrás-szükségletét tekintve jelentősnek mondható. A rövid távú előrejelzés szerint a 2008-2009-es időszakban a vállalatok 12 százaléka tervez hasonló jellegű tevékenységet.

Áttevődik a fókusz

A cégek méretétől függően némiképp másként értelmezendő a "jelentős beruházás" fogalma. Egyrészt a beruházások volumene, másrészt a területek hangsúlya és fókusza is eltérő lehet. Jellemző, hogy a nagyobb vállalatok magasabb arányban fejlesztettek, míg a kisebbek kevésbé működtek dinamikusan ezen a területen.

A kisvállalati szegmens it-fejlesztéseit az infrastruktúra-központúság jellemzi, míg a cégméret növekedésével a többfókuszú szemlélet felerősödése tapasztalható. Az öt legfontosabb beruházás a munkaállomások nagy volumenű cseréje, a kliensek szoftverkörnyezetének nagy volumenű frissítése, a helyi hálózat fejlesztése, az internetes honlap vagy a webes tartalommenedzsment-rendszer fejlesztése, valamint az alkalmazásfejlesztés. A legalább egy pc-vel rendelkező vállalatok szegmensére vonatkozóan az előbbi felsorolás sorrendiséget is jelent.

A 2008-2009-re vonatkozó vállalati tervek azt mutatják, hogy a jelenleg valamennyi szegmensben egyértelműen prioritást élvező terület, a munkaállomások nagy volumenű cseréje jelentősen viszszaszorulhat, míg a figyelem az internetes honlap, illetve a webes tartalommenedzsment-rendszer fejlesztésének irányába fordulhat.

Indikátor a stratégia

Az írásos stratégia megléte az it-kultúra indikátorául is szolgálhat. A jövőbeni beruházásokra vonatkozó, írásban is lefektetett tervek utalnak a vállalat hosszú távú, stratégiai jellegű gondolkodására, annak tudatosságára. Összességében a vállalatok 4 százaléka rendelkezik ilyen dokumentummal, míg további, alig 2 százaléka tervezi annak kialakítását az idei évben.

Az it-beruházások elsődleges mozgatórugója a belső működési hatékonyság, a versenyképesség megőrzése és annak növelése. A nagyvállalatok esetében ez a leginkább meghatározó motiváció, a "vezérlőelv", és bár érzékelhetők más szempontok, azok valamivel kevésbé hangsúlyosak. A szektor összességét vizsgálva a költséghatékonyság kérdése hasonló prioritást élvez, mint a működési hatékonyság, versenyképesség megőrzése és növelése. A további tényezők, mint például a hibalehetőségek minimalizálása, az üzleti folyamatok átláthatósága, valamint az elektronizálás-automatizálás problematikájának megoldása egyre alacsonyabb arányban jelennek meg.

Kritikával szemlélik

Az it-beruházások és fejlesztések fő kerékkötője az anyagi források szűkössége. Az akadályozó tényezők szerkezetét tekintve ebben az esetben is összefüggés mutatkozik a vállalatmérettel. A nagyvállalatok esetében a szervezet nagyságából fakadó rugalmatlanság, a hosszas döntéshozatali folyamat például nagyobb jelentőségű, míg a kisebb vállalatoknál inkább a megtérülést kérdőjelezik meg, szemlélik kritikusabban.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.