Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
Internet a cégeknél

2009. január 12. 09:07
Az elmúlt évtizedben a hazai vállalatok ellátottsága folyamatosan bővült, de a növekedés folyamatosan lassul; a magas penetráció ellenére az alkalmazottak nagy többsége a munkahelyén nem fér hozzá a világhálóhoz.

A BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint a legalább egy főt foglalkoztató hazai cégek közel háromnegyede, 73 százaléka rendelkezik valamilyen internet-hozzáféréssel. A 10 fő feletti vállalatok körében közel teljes, 96 százalékot meghaladó az ellátottság, de az ennél kisebb létszámú cégek körében is tízből mintegy hét hozzáfér az információs sztrádához, ami igen jelentős aránynak tekinthető.

A penetrációs szint növekedése már évek óta folyamatosan lassul, ahogyan - elsősorban a magasabb foglalkoztatotti létszámmal rendelkező cégek esetében - közeledik a teljes telítettséghez.

Hozzáférési módok

A Jelentésben a BellResearch elemzői az előfizetés, illetve hozzáférés jellege szerint is vizsgálták a piacot. A cég által a szolgáltatótól vásárolt internet-hozzáféréssel a 10 fős vagy nagyobb vállalatok kilenctizede rendelkezik.

A legalább 250 főt foglalkoztató szervezetek körében a direkt ellátottság 81 százalékos, míg a kis- és a középvállalatok esetében 92-93 százalékos közvetlen penetrációról beszélhetünk. A vállalatok fennmaradó része egyéb módon, jellemzően úgynevezett közvetett úton - anyavállalati előfizetéssel, irodaházzal kötött megállapodás alapján stb. - vagy adatátviteli szolgáltatáshoz kapcsolódó internet-hozzáférés segítségével éri el a világhálót.

A mikrovállalati szegmensben a közvetlen üzleti előfizetések aránya ennél jóval alacsonyabb ugyan [42 százalék], ám nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy éppen ebben a körben rendkívül gyakori a magánszemélyként vásárolt előfizetések üzleti célú használata - ez pedig jelentősen növeli a világhálót ténylegesen elérők hányadát.

Fehér- és kékgallérosok

Bár az ellátottság magas, ez távolról sem jelenti azt, hogy az internethez minden dolgozó hozzáférhet. Számos munkakörben erre természetesen nincs is szükség [például a mezőgazdasági vagy termelő cégek munkatársainak jelentős részénél], vagy a technikai lehetőség nem adott, ugyanakkor az is előfordul, hogy a vezetők csak néhány kiemelt fontosságú munkakörben teszik lehetővé az internet használatát.

Az összkép mindenesetre azt mutatja, hogy a vállalati alkalmazottak közel kétharmada jelenleg semmilyen formában nem fér hozzá munkahelyén a világhálóhoz. Az internetes pc-vel vagy legalább internethasználati joggal rendelkezők aránya a nagyvállalati szegmensben a legalacsonyabb [mindössze 27 százalékos], vélhetően azért, mert itt a legjelentősebb a számítógéphez nem kötődő munkakörök jelenléte. A világhálóhoz való hozzáférés ebben a szegmensben elsősorban az irodai dolgozók és a vezetők privilégiuma, de még közülük sem feltétlenül mindenki rendelkezik ezzel a lehetőséggel.

Számos, az internet használatát közvetlenül nem igénylő munkakörben a menedzsment korlátozza, illetve egyenesen tiltja a világhálón történő szörfözést, még akkor is, ha az technikailag egyébként nem okozna problémát.

Telephelye válogatja

A több telephelyes vállalatoknál gyakorlat, hogy egyes telephelyeiken egyáltalán nem használnak internetet: míg a tíz fő feletti vállalatok 91 százaléka rendelkezik közvetlen üzleti hozzáféréssel, addig - közvetlen üzleti előfizetéssel - csupán a telephelyek kétharmadát éri el valamelyik szolgáltató hálózata.

ok vállalatnál egyes telephelyekkel nem az interneten keresztül, hanem egyéb csatornákon [például telefon, mobiltelefon] tartják a kapcsolatot, de nem ritka az sem - különösen a nagyvállalatok körében -, hogy csak a központi telephely esetében szerződnek az internetszolgáltatóval, míg a többi telephely a belső vállalati adathálózaton keresztül csatlakozhat a világhálóhoz.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.