Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
Üzleti internet: a mobilé a jövő?

2009. január 20. 14:08
A vezetékes szélessávú hozzáférések penetrációja egyre magasabb, de a jövő vezető technológiája még bizonytalan. Az új trónkövetelők már megjelentek: a mobilinternet és a wifi/wimax is próbál minél nagyobb szeletet kihasítani a piacból.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint jelenleg az internethez hozzáférő, legalább egyfős hazai cégek mintegy fele rendelkezik közvetlen - tehát a szervezet által közvetlenül a szolgáltatótól vásárolt - üzletiinternet-előfizetéssel. Ezek több mint kétharmada [71 százalék] kötött adsl-re vonatkozó szerződést, míg kábeltelevíziós kapcsolat a cégek hetedrészénél [14 százalék] található. Minden adott lenne ahhoz, hogy egy szűk szegmenst leszámítva - tekintettel arra, hogy bizonyos feladatoknál a bérelt vonalat jelenleg nem lehet, illetve nem célszerű mással kiváltani - meghatározó technológia alakuljon ki.

Technológiai korlát

A jelenlegi piaci várakozások azonban egy másik tendenciát is mutatnak: a mobilitás iránti igények erőteljes növekedését. Mindez az előfizetések számában is érzékelhetően megmutatkozik. A mobilinternet - jelentős fejlődés eredményeképpen - mára minden huszadik [5 százalék] közvetlen üzletiinternet-előfizetéssel rendelkező cégnél megtalálható, a legnagyobb, 250 fő feletti vállalatoknál pedig ez az arány már eléri a 17 százalékot is. A további bővülésre vevői oldalról jól látható igény mutatkozik.

A szolgáltatók szemszögéből nézve a helyzetet azonban számos probléma merül fel. Ezek közül a legfontosabb a technológiai korlát: a jelenleg Magyarországon használt gsm-technológia alapvetően nem adatátvitelre, hanem hangátvitelre lett optimalizálva, így például az internetnél létfontosságú valós idejű csomagkapcsolt adatterhelésre sem készítették fel. Bár a 3g egyes kérdésekben [például az adatsebesség vonatkozásában] pozitív változásokat hozott, de számos lényegi probléma megmaradt. A technológiai korlátok a piaci áttörést is gátolják: ma bizonyos alkalmazásokat a szolgáltatók nem támogatnak, vagy letöltési korlátot szabnak hozzá. Ilyenek például a voip, a videotelefon, a nagyobb mennyiségű letöltések, illetve a fájlcserélés [bár ez utóbbi inkább a lakosság esetében kritikus].

Nehézséget okoz az is, hogy a hálózatok jellemzően szimmetrikus terhelésre [beszédre] vannak méretezve, így a tipikus használat aszimmetriája kihasználatlan kapacitásokat fogyaszt, valamint, hogy a csomagok között nincs priorizálási lehetőség, tehát a valós idejű alkalmazások minősége nem garantálható. A problémák miatt a mobilinternet jelenleg korlátozott sávszélességű, ami érezhető gátja a szolgáltatás további terjedésének.

Csak hosszabb távon

A technológiai vákuum kedvez az új megoldásoknak: így jelent meg a piacon a wifi/wimax technológia is, amely szintén alkalmas vezetéknélküli internet-hozzáférés biztosítására.
Jelenleg ez a megoldás Magyarországon még kevéssé elterjedt - illetve inkább csak a kis hatótávolságú, házon belüli wifi-megoldások ismertek -, holott a wimax akár 50-70 kilométer hatótávolságra is képes jó minőségű [nagy sávszélességű] adatkapcsolat biztosítására, és költségparaméterei is lényegesen kedvezőbbek a mobilinternethez képest.

Ennek ellenére a wimax terjedésének is megvan a maga gátja: szüksége lenne egy garantált frekvenciára, aminek megszerezhetősége, a szükséges infrastruktúra kiépítése, valamint annak rentábilis üzemeltetése ma még kétséges. Éppen ezért a közeljövőben a vezetékes és a mobilinternet együttes jelenléte várható, hosszabb távon azonban a wifi/wimax mindkét technológiának kihívást jelenthet - mutatnak rá a BellResearch kutatói.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.