Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_06.pdf [183.79 Kb]
Otthoni pc-k

2009. február 10. 10:21
Egy év alatt kicsivel nőtt a háztartások számítógép-ellátottsága; az állomány többsége még desktop-eszköz, de az új beszerzésekben már felzárkóznak a hordozható gépek.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés átfogó ku­ta­tás­so­ro­za­tá­ban a BellResearch éves rendszerességgel ad részletes képet - az üzleti és az intézményi piacok mellett - a lakosság, azaz a háztartások és az egyének esz­köz­el­lá­tott­sá­gá­ról, a szol­gál­ta­tá­sok használatáról, szokásokról és tervekről, valamint a piac trendjeiről és fejlődési lehetőségeiről.

Nincs rá szükségük

Az eredmények szerint a hazai háztartások közül majdnem minden második rendelkezik személyi számítógéppel, ami az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 4-5 százalékos növekedés. A terjedés elsődleges akadályát kulturális-ismeretbeli tényezők jelentik. A pc-vel nem rendelkező közel 2,2 millió háztartás kicsivel több mint fele a személyi számítógép használatának mellőzését legfőbb indokként azzal magyarázza, hogy nincs szükségük rá, 12 százalék pedig a hozzáértés, a szükséges ismeretek hiányát jelöli meg; anyagi
jellegű okokra [azaz jövedelmi viszonyokra, illetve beszerzési és fenntartási költségekre] összességében csupán minden negyedik háztartás hivatkozik. A pc-vel ellátott háztartások túlnyomó többsége csupán egy számítógépet használ, és csak minden tizediknél találunk két vagy több eszközt. A kizárólag asztali géppel rendelkező háztartások továbbra is túlsúlyban vannak: 87 százaléknál csak desktop pc-t találunk, kizárólag notebookot 7 százalék használ, 6 százalék pedig mindkettőt.

Bár ezekből az adatokból kevésbé asszociálnánk a hordozható számítógépek térhódítására, a tendencia mégis jelen van: a háztartások manapság már majdnem ugyanakkora arányban szereznek be notebookot, mint desktop-eszközt. Ennek hátterében egyrészről a hordozható technológia - és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, mint például a mobilinternet - előnyei, másrészt pedig a notebookok és az asztali gépek közötti árkülönbség folyamatos csökkenése áll - mutatnak rá a BellResearch kutatói.

Takarékon tartják

Az otthoni személyi számítógépek legnagyobb része a szórakozást, a kikapcsolódást szolgálja: minden második pc-tulajdonos háztartás internetezésre, minden ötödik zenehallgatásra, és majdnem ugyanennyi játékra (is) használja. Ennek megfelelően a cd- és dvd-meghajtók elterjedtsége is magas (75, illetve 66 százalékra tehető), az utóbbié egyre növekszik. Hasonló a helyzet az lcd-monitorok esetében is, amelyek penetrációja 7 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A BellResearch vizsgálata a számítógépek korára is kiterjedt. Az eredmények szerint az állomány nagyobb része nem a legújabb technológiára épül: az ellátott háztartások 37 százaléka szerzett be új pc-t 2005 óta, az otthoni számítógépek közel 60 százaléka több mint hároméves, és az eszközt fejleszteni szándékozók aránya az egy évvel korábbihoz
képest jelentős csökkenést mutat.

Vistán innen és túl

A BellResearch kutatói elemezték az otthoni pc-ken alkalmazott operációs rendszerek piacát is; az adatok egyértelműen a Microsoft-termékek dominanciáját tükrözik. A háztartások 85 százaléka használ valamilyen Windowsverziót, miközben alig 7 százaléknál található Linux; az egyéb rendszerek elterjedtsége elenyésző mértékű, míg az interjúalanyok 5 százaléka nem nyilatkozott a kérdésben. Jóllehet a Linux használata eltörpül a Windows mellett, megjegyzendő, hogy az egy évvel korábbi eredményekhez képest számottevő, 5 százalékos előrelépést könyvelhetett el.

A Microsoft operációs rendszerei közül a Windows XP bizonyult a legnépszerűbbnek. Ettől jelentősen elmaradva ugyan, de számottevő elterjedtséggel bír még a Windows 2000 [ezt a pc-s háztartások 17 százaléka használja], miközben a Vista penetrációja az 5 százalékot sem éri el - olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentésben.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.