Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_07.pdf [201.04 Kb]
Digitalizálódó otthonok

2009. február 18. 10:20
A digitális otthon egyre inkább a mindennapok realitásává válik. A hazai háztartások eszközszinten többé-kevésbé felkészültek, az ''új médiára'' épülő otthoni szórakozás ma már inkább attitűd kérdése.

A BellResearch nevével fémjelzett Magyar Infokommunikációs Jelentés a hazai háztartások informatikai eszközökkel való ellátottságán felül behatóan foglalkozik e technikai megoldások szerepével, felhasználási területeivel is. Az adatok azt mutatják, hogy a "digitális életmód" kellékei mind nagyobb szerepet kapnak a magyar otthonokban is.

A számítógépek felszereltsége egyre sokoldalúbbá teszi ezeket a készülékeket; egyre több a kapcsolt eszköz, egyre elterjedtebbek a magyar háztartások birtokában megtalálható
korszerű szórakoztatótechnikai berendezések. A Jelentés adatai szerint a magyarországi háztartások 46 százalékában található számítógép. Jellemzően egy háztartás csak egy pc-vel rendelkezik, így bár a használati mintázatok inkább az egyénre jellemzőek, az eszköz továbbra is a háztartás egészéhez köthető. A helyhez kötöttségét mutatja, hogy a közel 2,1 millió darabos gépállomány 86 százaléka ma még asztali számítógép. A notebookok egyelőre jelentős kisebbségben vannak, de a kutatássorozat adatai tisztán mutatják, hogy súlyuk egyre nő.

Távolbalátók

Az otthonokban megtalálható pc-k felszereltségét vizsgálva a kutatók a multimédia jelentős hangsúlyára hívják fel a figyelmet. A "90-es évek kissé elkoptatott frázisa a könnyen hozzáférhető, illetve otthon is viszonylag egyszerűen előállítható tartalmaknak köszönhetően került kézzelfogható közelségbe. Ma az összes háztartás harmada rendelkezik számítógépbe épített optikai meghajtóval, valamilyen pchez kötött hangsugárzót hasonló elterjedtséggel találunk.

Figyelemre méltó, hogy az online kommunikáció élményszerűségét nagyban fokozó webkamerával az otthonok csaknem ötödében találkozhatunk, azaz arányaiban csaknem minden második internetre kötött pc-hez tartozik webkamera is, és nagyjából minden tizedik magyar család akár számítógépen is nézhet, illetve rögzíthet tévéadást a rendelkezésre álló tv-tunernek köszönhetően.

Mozira kész

A "digitális életmód" további kellékei a gyakorlatilag valamennyi háztartásban megtalálható televízió köré csoportosíthatók. Jellemző adat, miszerint átlagosan 1,6 darabra tehető a magyar otthonokban üzemelő tévékészülékek száma. A mai otthoni szórakozás alapkellékének számító dvd-lejátszó készüléket a háztartások többségében (55 százalékában)
találunk, ami magasabb a videómagnók idevágó (42 százalékos) adatánál. A digitális fényképezőgépek idehaza is apránként á tveszik a vezető szerepet analóg társaiktól az otthonokban is, ahogy a boltok polcain ez már néhány éve megtörtént: minden harmadik háztartásban (32 százalék) találunk már film helyett érzékelő lapkára épülő eszközt.

Bár a nagyfelbontású tartalmak már – ha nem is bő választékban – apránként idehaza is elérhetők, mind a következő generációs optikai lejátszókon (blu-ray) tárolt filmek, mind
digitális televíziós szolgáltatások formájában, a zavartalan élvezetükhöz szükséges nagyfelbontású és nagyképernyős televíziók még i gencsak ritkák. A hazai otthonokban a tv-készülék jellemzően kitüntetett figyelmet kap ugyan, de a nappalikban túlnyomórészt hagyományos képcsöves, nem nagyképernyős (azaz 72 centiméter alatti átmérőjű) eszközöket
találunk. A 2008 nyarán készült adatfelvétel arra mutat rá, hogy a karácsonyi akciók slágerének számító "lapostévék" elterjedtsége éppen csak megközelíti az 5 százalékot, az eszközparkon belüli arányuk ennél valamivel alacsonyabb, mintegy 3 százalékra tehető.


Elemzésünk az
itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu


 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.