Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_12.pdf [195.72 Kb]
Aktivizálódó felhasználók

2009. március 24. 09:43
A 2007-2008-as időszakban mintegy 300 ezerrel nőtt az internet-hozzáféréssel rendelkező, legalább 15 éves hazai lakosok száma. A többség többet vagy ugyanannyit internetezik, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor az online vásárlás és fizetés esetében az áttörés még várat magára.

A BellResearch a Magyar Infokommunikációs Jelentésben évente vizsgálja a lakosság internethasználati szokásait. Az átfogó elemzés eredményei szerint a legutóbbi lakossági adatfelvételkor, 2008 közepén már több mint 3,4 millió 15 éves vagy idősebb honfitársunk, a vizsgált korcsoport mintegy 40 százaléka használta kisebb-nagyobb rendszerességgel
a világhálót.

Az ellátottság regionális különbségeit elemezve látható, hogy a főváros 48 százalékos penetrációs értékével még mindig őrzi vezető helyét, de az északnyugati országrész már csaknem beérte az éllovast. Sajnos a többi régió nem fejlődik ilyen gyors ütemben, a leginkább lemaradt Délkelet-Magyarországon a mutató még a 30 százalékot sem éri el.

A különbségek a korcsoportok között is jelentősek. A netezők aránya a 15-24 éves fiatalok körében a legmagasabb, meghaladja a 80 százalékot, és ebben nagy szerepe van az iskolai hozzáférésnek, illetveaz ott elsajátított infokommunikációs kultúra későbbi továbbvitelének. Az életkor növekedésével az internethasználat jelentősen csökken.

Változó intenzitás

A felmérésben a kutatók az internetezés körülményeit is górcső alá veszik. A világháló fokozatos térnyerését mutatja, hogy az egy évvel korábban mért 9 órás értékről 10 órára nőtt a használók bevallása szerint általuk hetente internetezéssel töltött idő átlagos hossza - és ebben már benne vannak azok az új belépők is, akik többsége nem a "heavy
userek" közé sorolható. Az internethozzáféréssel rendelkezők kétötöde többet használta a világhálót 2008-ban, mint a megelőző évben, miközben csupán egytizedük nyilatkozott arról, hogy kevesebb időt tölt internetezéssel.

A leginkább intenzív felhasználói csoportnak egyértelműen a fiatalok, a 15-24 éves korosztály számít, de még a 70 éven felüliek körében is számottevően nőtt a hetente böngészéssel vagy emailezéssel töltött idő hossza.

Forráshoz fordulnak

Az internetezők nagy többsége, több mint négyötöde információs forrásként, a tájékozódás kiegészítő vagy éppen kizárólagos elemeként tekint erre a médiára. A felhasználás spektruma persze ennél jóval szélesebb, négyből hárman például szórakozásra vagy kikapcsolódásra is használják a világhálót, ami közel ugyanennyi honfitársunk számára szolgál kapcsolattartási platformként. Örvendetes, hogy az internethasználók kétharmada tanulási, tudásszerzési céllal is böngészi a honlapokat, míg munka céljából kicsit több mint egynegyedük használja az internetet.

A világháló felhasználásának egyik legtöbbet kritizált és dicsért területe az elektronikus kormányzati szolgáltatások igénybevétele. A kutatásban a BellResearch azt
is felmérte, mennyire tartják hasznosnak az internetezők az egyes lehetőségeket, az átlagértékek az 1 és 5 közötti pozitív skálán 3,6 és 4,1 között szóródnak. Az élen az űrlapok, iratminták letöltése, valamint az ügyintézési folyamat online indítása áll, míg a válaszadók a legkevésbé érdekesnek a közérdekű kérdésekhez történő hozzászólás, illetve az illetékesekkel történő kapcsolatfelvétel lehetőségét ítélték.

Az igénybevétel aránya egy év alatt nem sokat változott, és a használati mutató szerinti rangsor hasonlít a hasznosság megítéléséhez: űrlapokat a netezők 15 százaléka töltött le, míg közérdekű kérdésekhez százból mindössze öten szóltak hozzá.Elemzésünk az
itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.