Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_11.pdf [189.04 Kb]
Internet a háztartásokban

2009. március 17. 09:42
Dinamikusan nőtt az internet-előfizetéssel rendelkező háztartások száma 2008-ban, a penetrációs mutató 2006-ról 2007-re egyetlen év leforgása alatt mintegy 7 százalékkal emelkedett, majd egy újabb év alatt további 9 százalékkal bővült.

A 2004-2006-os terminus mérsékelt lakossági internetpiaci klímáját követően 2007-ben a piac dinamizálódni látszott. A BellResearch Magyar Infokommunikációs Jelentésének
eredményei is alátámasztják, hogy ez a lendület tartós lehet, vagyis a jövőben a lakosság mind nagyobb hányada érheti majd el otthonából a világhálót.

Az utóbbi két év ugrásszerű növekedésében a globalizálódó világgazdaság keltette mind nagyobb "információéhség" mellett a szolgáltatók és technológiák közötti egyre élesebb verseny is a fogyasztók számára kedvező változásokat indukált - legyen szó díjcsökkenésről vagy éppen az adott internetes technológiával való lefedettség növekedéséről.

Sávváltás közben

Az internet-hozzáférési technológiák alapvetően két fő csoportra bonthatók: keskenysávú és szélessávú hozzáférésekre. Az előbbiek közé tartozik a kapcsolt vonali modemes, valamint a keskenysávú [nem 3g és nem hsdpa] mobilinternet-hozzáférés, míg az utóbbiak közé sorolható az xdsl, a kábelinternet, a szélessávú mobilinternet és a mikrohullámú internetkapcsolat, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Az otthoni interneteléréshez használt megoldások döntő többsége ma már szélessávú, a keskenysávú kapcsolatok pedig láthatóan egyre inkább "kikopnak".

A szélessávú előfizetők száma - az előző időszakhoz hasonlóan - a 2007-2008-as periódusban ismét dinamikusan nőtt, több mint 400 ezer háztartással - olvasható a BellResearch elemzésében.

Fejlesztés, eredménnyel

Napjainkban a lakosság körében a két leggyakrabban használt technológia kétségtelenül az adsl és a kábeltelevíziós internet: mintegy 1,3 millió háztartás rendelkezett ilyen hozzáférésekkel 2008-ban. A hozzáférések strukturális öszszetétele az utóbbi években azonban módosulni látszik. Ennek egyik jele, hogy az utóbbi években a kábeltévés internet népszerűsége jelentősen nőtt, részben a keskenysávú internet, részben ugyanakkor az adsl rovására. Mindez azt eredményezte, hogy a szolgáltatói bevételekből még pár százalékkal magasabb volt ugyan az adsl részesedése [47, illetve 44 százalék], ugyanakkor a kábeltévés internetpenetráció a tavalyi évben már kissé meghaladta az adsl-ét.

Ez egyrészt a már korábban is jelentős kábeles lefedettségnek, másrészt annak a rendkívül komoly invesztíciónak köszönhető, amelyet a vezető kábelszolgáltatók a fejlesztésre fordítottak.

Kötetlenül

Ha azonban a szélessáv folyamatos térnyeréséről beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a szélessávú mobilinternet pozíciójának látványos erősödése mellett sem, ami a jövőben is segíthet a piaci dinamika fennmaradásában. Ezekkel az előfizetésekkel kapcsolatban persze azt is figyelembe kell venni, hogy jelentős részük úgynevezett másodlagos előfizetés, azaz e háztartások nem csupán mobilinternettel, hanem egyéb szélessávú előfizetéssel is rendelkeznek. Ezek a hozzáférések tehát növelik ugyan az előfizetések számát, de önmagukban nem bővítik a háztartásszintű internetpenetrációt - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

További érdekesség, hogy míg egyesek szerint a mobilelőfizetések laptopokkal való használata az internetezés - bizonyos korlátozások mellett érvényes - szabadságát hivatott biztosítani, addig mind gyakoribb az asztali pc-vel való használat is.


Elemzésünk az
itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.