Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_13.pdf [205.16 Kb]
Lakossági fixtelefónia

2009. március 31. 10:51
A fixtelefon-megoldásokat aktívan használók köre egyre szűkül, miközben a telefonálók mind több figyelmet fordítanak a költségek optimalizálására.

A BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi, 2008-as adatfelvételét megelőző három hónap során a 15 éves vagy idősebb hazai lakosság 49 százaléka, összesen 4,2 millió fő kezdeményezett hívást vezetékes telefonról vagy az internetről. A szolgáltatók számára a helyzet nem szívderítő, mivel a fixtelefon-használók száma továbbra is jelentős csökkenést mutat: az egy évvel korábbiadatokhoz képest 6 százalékpontot zuhant az aktív felhasználók aránya, ami hozzávetőleg 500 ezer főt jelent.

Tudatosságra törekszenek

Amikor fixtelefonról beszélünk - ideértve a hagyományos vezetékes telefont, a kábeltelefont, a közvetítőválasztásos telefonszolgáltatást és a voip-ot, utóbbinál az internetes telefonálást és a szolgáltatói voip-ot is -, a többségnek a Magyar Telekom, a UPC és az Invitel jut az eszébe. Ha nem a szolgáltatókra, hanem a technológiára vagyunk kíváncsiak, akkor azt láthatjuk, hogy évről évre nő a kábeltelefon- és voip-megoldások ismertsége és ezzel együtt elfogadottsága [teljes elutasítás már csupán a 15+ éves lakosság valamivel több mint tizede részéről érzékelhető]. Mindeközben mind kevesebb figyelem irányul a bizonyos hívásirányokban kedvező díjak nyújtására hivatott úgynevezett közvetítőválasztásos
telefonszolgáltatást nyújtó cégek irányába.

Mindez nem véletlen, hiszen 2008-ban ez utóbbi szolgáltatást már csupán feleannyi, körülbelül 200 ezer háztartásban vették igénybe, mint a megelőző évben, miközben a kábeltelefon- és voip-megoldást használók száma tovább nőtt: a kábeltelefon esetében 230 ezer, míg a voip esetében 290 ezer háztartásra. Az internetes telefonálásban a két legkedveltebb szoftvernek a Skype és a Windows Live Messenger számít. A globális piaci trendet azonban - súlyánál fogva - még mindig a hagyományos telefónia alakítja, amely a 2007-2008-as terminusban a lakossági kiskereskedelmi szolgáltatások vonatkozásában két számjegyű visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

A tudatosságra, a költségek optimalizálására való törekvés a telefonálási szokásokban is egyre inkább érezteti hatását - mutatnak rá a BellResearch elemzői. A megkérdezettek 56 százaléka odafigyel, hogy a vezetékes számokat lehetőség szerint ne mobilról, hanem vezetékes telefonról hívja, de az is közel hasonló arányban fordul elő, hogy bizonyos  hívásirányokat nem az otthoni készülékről tárcsáznak, illetve egyes időszakokban szinte egyáltalán nem telefonálnak.

Kortól függ

A többség számára elsősorban az otthoni hívások számítanak kézenfekvőnek, de minden ötödik válaszadó a munkahelyén sem csupán hívásfogadásra használja a vezetékes telefont. Az otthoni telefon elsősorban a helyi hívások lebonyolításában tölt be meghatározó szerepet: az innen indított vezetékes telefonhívásoknak átlagosan a 70 százaléka helyi és körzeten belüli, 22 százaléka belföldi távolsági, és mindössze 6 százaléka a mobilhálózatba irányuló hívás. A nemzetközi hívások kifejezetten ritkának számítanak - alig minden hatvanadik hívás esik ebbe a körbe.

A Magyar Infokommunikációs Jelentésből az is kiderül, hogy az idősebbek gyakrabban használják a vezetékes telefont. Míg például a 45 évnél fiatalabbak körében mindössze 43 százalék azok aránya, akik a vizsgált időszakban vezetékes telefonról vagy internetről hívást kezdeményeztek, addig ugyanez a 45-69 éves korosztály 52 százalékára, a 70 éven felülieknek pedig már a 65 százalékára jellemző. Az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva látható, hogy a legjelentősebb visszaesés a 25-34 évesek között ment végbe.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.