Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_14.pdf [205.81 Kb]
Mobilszokások

2009. április 7. 12:22
Tizenöt év felett már négyből három honfitársunk mobilozik, kétharmaduk sms-ezni is szokott; az mms nem ennyire felkapott, az alkalmas készülékek és a használók aránya is jóval alacsonyabb.

A BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint tavaly tovább folytatódott a mobiltelefont használók arányának növekedése: 2008-ban a legalább 15 éves magyarországi lakosoknak már háromnegyede, mintegy 6,4 millió fő tartozott ebbe a körbe.

Pötyögtetnek

A kutatók a használati szokásokat is elemzik. Ezek szerint rövid szöveges üzenetek küldésére a mobilozók több mint kétharmada használja készülékét. Egy felhasználó - a saját
bevalláson alapuló adatok szerint - havonta átlagosan 15 darab sms-t küld; ebben természetesen azok is benne vannak, akik szinte sohasem sms-eznek, de azok is, akik havi szinten több tucat vagy akár több mint száz üzenetet küldenek. Az sms-t küldők ötöde például legfeljebb havi 5 üzenetet küld, miközben a "heavy userek", akik körében az 50 darab vagy akár még ennél is több sms is tipikusnak számít, a releváns sokaság alig 6 százalékát alkotják.

Nemcsak az sms-ezők aránya, hanem a szolgáltatás használatának intenzitása is igen heterogén képet mutat. Míg a 15-24 évesek akár havi 20 üzenetet is megírnak, addig a 45 év feletti korosztályban ennek alig a fele [körülbelül 9 darab] a jellemző. Önmagában már az is sokat elárul a szokásokról, hogy a teljes sms-forgalom 40 százalékát az előbb említett 15-24 éves korosztály bonyolítja le.

Az sms alapú szolgáltatások használata - tehát azok, amelyek szöveges üzenet küldésével vagy fogadásával teszik lehetővé bizonyos szolgáltatások megrendelését, egyes információk megszerzését, valamilyen ügyintézést - még napjainkban sem számít éppenséggel gyakorinak. A legalább 15 éves, aktív mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező hazai lakosságnak az  adatfelvételt megelőző három hónapban mindössze 7 százaléka számolt be erről [ez az alapsokaságban 400-500 ezer főt jelent]. A tendencia azt mutatja, hogy bár a tavalyi évhez
képest nem nőtt az sms alapú szolgáltatásokat igénybe vevő előfizetők aránya, számosságukat tekintve mégis enyhe növekedés tapasztalható, ami a felhasználói kör növekedésének hozadéka.

Multimédiáznak

A teljes vizsgált előfizetői körben mintegy 3,3 millió mobil-előfizető számára adott az mms-küldés lehetősége: telefonjuk alkalmas rá, a szolgáltatóknál pedig jellemzően csak egy ingyenes regisztráció szükséges a funkció aktiválásához. Mégis csupán alig valamivel több mint harmaduk [körülbelül 1,2 millió fő] küldött vagy fogadott képüzenetet az adatfelvételt megelőző három hónapban. Többségük jellemzően a saját mobiltelefonjával készített fényképet küldi tovább.

Mobiltelefonjának segítségével az aktív előfizetéssel rendelkező 15 éves vagy idősebb lakosság nem egész 6 százaléka, azaz mintegy 360 ezer fő vett igénybe 2008-ban valamilyen adatszolgáltatást. Ezek között a leginkább tipikusnak a levelezés számít, azonban sokan böngészik ilyen módon a különböző internetes oldalakat is. A letöltések - és itt elsősorban a multimédiás tartalmakra kell gondolni - a mobiltelefonos adatforgalom esetében viszonylag ritkának számítanak. Azok, akik mégis élnek ezzel a lehetőséggel,  elsősorban zenét, képeket, csengőhangot és a játékokat választják.

Fontos azonban, hogy mindezt ne tévesszük össze pc-hez és/vagy laptopokhoz csatlakoztatott mobilinternet-megoldásokkal [legyen az usb-modem, kártya, vagy éppen számítógéphez csatlakoztatott mobiltelefon], amelyek alapvetően más felhasználói szokásokat generálnak. Ez utóbbi előfizetői kör legnagyobb részének elsősorban az adatállományok praktikus elérése és cseréje jelenti az elektronikus levelezés és böngészés mellett a legfőbb előnyt.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.