Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_15.pdf [210.42 Kb]
Élénkülő tv-piac

2009. április 15. 15:10
Az erősödő versennyel az előfizetők és a szolgáltatók is jól jártak. Az elmúlt évben dinamikusan bővült a fizetős tv-szolgáltatást igénybe vevő háztartások aránya.

A BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés nyolcadik kiadása külön fejezetben tárgyalja a lakossági tv- és multimédia-szolgáltatásokat. A legnézettebbnek továbbra is a hazai kereskedelmi és közszolgálati adók számítanak, a fizetős televíziós szolgáltatást igénybe vevő háztartások háromnegyedében napi rendszerességgel nézik ezeket. A tematikus adók közül a legnépszerűbbek a nem fizetős film-, a hír- és az ismeretterjesztő csatornák.

Nincs ingyen vacsora

Mindeközben az ingyenes televíziózás perifériára szorulása tapasztalható: ennek jeleként csak tavaly - azaz 2007-hez képest - több mint 200 ezerrel nőtt a fizetős tévészolgáltatást igénybe vevő háztartások száma. A növekedés hátterében elsősorban a szolgáltatók közötti fokozódó verseny, az annak hatására bekövetkező árcsökkenés, valamint a szolgáltatók agresszív ü gyfélszerzési politikája állhat. A verseny élesedését, valamint a mind szélesebb körű konvergenciát jelzi, hogy egyre több szolgáltató "fejleszti ki" 2play- és 3play-képességét oly módon, hogy annak a televíziós szolgáltatás részét képezi. Sőt ma már több olyan szolgáltató is működik, amelyik nemcsak egy, hanem több platformon is elérhetővé teszi televíziós szolgáltatását.

Ezen a téren a közelmúlt kétségtelenül egyik legjelentősebb eseménye a T-Home Sat Tv 2008 decemberében történt elindulása volt. Ezzel ugyanis a Magyar Telekom megteremtette annak lehetőségét, hogy az ország jelentős részén triple play szolgáltatást nyújthasson. A vállalkozás bizonyos szempontból talán megkésett, hiszen több versenytárs [a UPC, a Digi és számos kisebb szolgáltató] már jó ideje kínált televízió-internettelefon szolgáltatást integráló kombinált csomagot.

Az is a kockázatok között szerepelt, hogy a fizetős műholdas televíziós piac jelentős részét a UPC Direct és a Digitv már lefedte. Vagy mégsem? Christopher Mattheisen elnök-
vezérigazgató nyilatkozata szerint a szolgáltatásnak március közepén már több mint 40 ezer előfizetője volt, ami számos prognózisra rácáfolva, azokat jelentősen meghaladó dinamikára utal.

Égi áldás

Mindeközben a szintén a tavaly decemberében startolt dvb-t, azaz a digitális földfelszíni sugárzás - amely a szolgáltató közlése szerint ma a hazai lakosság 60 százaléka számára érhető el - jelenleg még kissé döcögve halad.

Földközelben

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a tavalyi év közepén a háztartások bő többségében [70 százalékában] még nem hallottak arról, hogy néhány csatorna a digitális földfelszíni
sugárzás segítségével már az év végétől ingyenesen fogható lesz. Pedig a BellResearch elemzői szerint a fizetős televíziós szolgáltatások jövőbeli bővülésének motorját a digitális televíziózás terjedése jelentheti [ide értve a dvb-s-t, azaz a műholdas és a dvb-h-t, a mobiltelevíziózást is].

Megállíthatóság, kép- és hangminőség

Az emberek a digitális szolgáltatások és az általuk elérhetővé tett - vagy elérhetővé tehető - szolgáltatások közül a legvonzóbbnak az adások megállíthatóságát tartják. A kiváló kép- és hangminőség, valamint a csomagok testre szabhatósága szintén komoly vonzerő. Az érem másik oldala, hogy sokan [a válaszadók kétötöde] drágának tartja/gondolja ezt a "digitális pluszt", azaz úgy vélik, a digitális szolgáltatások igénybevételének ellenértéke az ár/érték arányban számukra kedvezőtlen eltolódást indukál.

Összességében azonban reálisnak tűnik, hogy a jelentős elzárkózás ellenére is 2009- ben mintegy 200-300 ezerrel bővüljön a digitális szolgáltatásra előfizető háztartások száma - prognosztizálják a BellResearch kutatói.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.