Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_16.pdf [196.03 Kb]
Több szolgáltatás és előny

2009. április 21. 10:57
A mobiltelefon és a fizetős tévé a háztartások többségében ma már megtalálható, de nem számít ritkának az sem, ha az előbbiek mellett a vezetékes telefon és az internet is jelen van.

A távközlési szolgáltatások ma már a mindennapok részét képezik. Az összesen mintegy 4 millió hazai háztartásból napjainkban már csupán alig több mint 220 ezer olyat találhatunk [ez kevesebb mint 6 százalék], amelyben a távközlési szolgáltatások, azaz a vezetékes telefon, a mobiltelefon, a televíziós szolgáltatás és az internet-hozzáférés közül egyetlenegyet sem vesznek igénybe - derül ki a BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés szolgáltatáscsomagokkal és távközlési konvergenciával foglalkozó
elemzéséből.

Az előzőekben felsoroltak közül egyébként a leginkább tipikus a mobiltelefon és a fizetős tévé, ezekre 2008-ban a háztartások 79, illetve 71 százaléka fizetett elő. Ha azonban azt is figyelembe vesszük, hogy ugyanebben az időszakban a vezetékes telefon penetrációja 56 százalék, az interneté pedig 36 százalék volt, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy számos háztartásban egyidejűleg kettő, három vagy akár négy távközlési szolgáltatásra is előfizetnek.

Variációk, kombinációk

S mielőtt még azt gondolhatnánk, hogy ez utóbbi igencsak ritka lehet, jó tudni, hogy 860 ezer háztartásban mind a négy szolgáltatáselem megtalálható; sőt összességében ez a kombináció tekinthető a leggyakoribbnak, az otthonok 22 százalékában fordul elő. Érdekességként még érdemes megemlíteni, hogy a második és harmadik helyen a vezetékes telefon-tévé-mobiltelefon összeállítás [14 százalék], valamint tévé-mobiltelefon kombináció [17 százalék] szerepel. Ha csak az imént említett három variációt nézzük is, jól látszik, hogy a fizetős televíziós szolgáltatás, valamint a mobiltelefónia ma már igencsak alapvetőnek számít.

Vannak kivételek

Az, hogy valamely háztartásban több távközlési szolgáltatást is igénybe vesznek - ez az esetek háromnegyedére igaz - persze nem jelenti azt, hogy ezek csak egyetlen "univerzális" szolgáltatóval állnak kapcsolatban, amely minden igényüket kielégíti; még akkor sem, ha a tendenciák lassan ugyan, de ebbe az irányba tolódnak el. Ennek oka, hogy mind több szolgáltató mind vehemensebben kínálja 2playés 3play-szolgáltatáscsomagjait, jellemzően ugyanazon az infrastruktúrán keresztül.

Vannak persze kivételek, amikor a telefon- és az internetszolgáltatás például réz érpáron, a televíziós szolgáltatás pedig műholdon keresztül fogható, és mindezt ugyanaz a szolgáltató egyetlen csomagként kínálja.

Egy számla, egy partner

A BellResearch elemzői rávilágítanak, hogy a megkérdezettek a kombinált szolgáltatáscsomagok legfontosabb előnyének az átláthatóságot tartják: egy számla, egy partner képes megismerni és kielégíteni a háztartás távközlési és adott esetben informatikai igényeit; kiemelten fontos emellett az egyszerűbb, kényelmesebb ügyintézés is.

Nem elhanyagolható tényező persze az sem, hogy így általában olcsóbban lehet hozzájutni az egyes szolgáltatásokhoz. A konstrukció előnyös a szolgáltatóknak is, hiszen az élesedő versenyben az ügyfelek megtartásának, mind több oldalról történő "magukhoz láncolásának", a jövőbeli bevételek és az egy ügyfélre jutó átlagos bevétel stabilizálásának lehet ez az eszköze.

Emellett az is nyilvánvaló tény, s relevanciája könnyen tetten érhető a gyakorlatban is, hogy ha egy szolgáltató egy háztartásban már "bent van", akkor nagyságrenddel könynyebb további szolgáltatásokat értékesítenie, mint ha az adott szolgáltatás mellett még magát is el kellene adnia.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.