Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_17.pdf [197.62 Kb]
Intézményi pc-k

2009. április 28. 11:26
A hazai intézményi szféra pc-állományában nem látszanak forradalmi változások, de a hordozható eszközök mind nagyobb teret nyernek.

A BellResearch 2001 óta éves rendszerességgel elkészített Magyar Infokommunikációs Jelentésének eredményei szerint a hazai közintézmények számítógépekkel való ellátottsága 2004 óta teljesnek mondható. Jóllehet az installált bázis mérete - a múlt év közepén készült adatfelvétel alapján - több mint 10 százalékkal elmaradt a 2006-os csúcsértéktől, a használatban levő pc-állomány kismértékű csökkenése mögött nem a kevésbé kiterjedt használat, sokkal inkább a szervezetek összevonásából és "karcsúsításából" adódó konszolidáció hatása figyelhető meg. Az akkor mért több mint 650 ezer helyett ma valamivel kevesebb, mint 600 ezer pc található a költségvetési szférában.

Növekvő mobilitás

Bár a géppark méretében és jellegében az egyes költségvetési szegmensek között jelentős különbségek mutathatók ki, ma már az eszközszintű ellátottság  nem hátráltathatja az intézményi folyamatok ittámogatásának fejlődését.

Az utóbbi évek adataira visszatekintve a közszférában is tendenciaként figyelhető meg a hordozható eszközök térhódítása. Bár a munkavégzés mobilitása iránti igény az intézményi döntéshozók számára talán kevésbé jelent hajtóerőt, mint az a versenyszférában tapasztalható, a notebookok évről évre elterjedtebbek, az installált bázison mért arányuk pedig folyamatosan emelkedik. Ma tízből hat szervezet rendelkezik legalább egy hordozható géppel, ami 6 százalékos növekedésnek felel meg az elmúlt évhez képest.

A központi közigazgatás szervezetei között, amelyek technológiai ellátottságát - és finanszírozási lehetőségeit - tekintve a közszféra csúcsát jelentik, már szinte nem is találunk olyan entitást, ahol ne használnának legalább egy notebookot. Némileg  elmaradottabbnak az egészségügyi intézményekből álló szegmens mondható, ahol bár szintén kimutatható előrelépés, a penetráció még nem éri el az 50 százalékot.

A notebookellátottságot tekintve a közszféra és a hazai, legalább 10 főt foglalkoztató vállalatok mutatói megegyeznek, az 1-9 fős mikrovállalatoknál pedig ritkábban találunk  hordozható számítógépeket, mint az intézményeknél.

Felzárkózóban

Míg a teljes hazai vállalati sokaságban már minden ötödik számítógép notebook, addig a közszférában csak a gépek 11 százaléka. Mindemellett tény, hogy az intézmények e téren felzárkózóban vannak: a hordozható eszközök installált bázison mért aránya a BellResearch adatai szerint 2007-ről 2008-ra körükben némileg gyorsabban növekedett, mint a versenyszféra vállalatainál. Az adatok arra utalnak, hogy a hordozható eszközök mindinkább bizonyítják létjogosultságukat.

A notebookok pc-parkon belüli arányát tekintve a közszféra viszonylag egységes képet mutat, de az egészségügyi intézmények a legtöbb infokommunikációs mutatójukat tekintve jelentős lemaradásban vannak. Ezt csak részben magyarázza a tevékenység helyhez kötöttsége, a kutatók a finanszírozás oldaláról eredő determinációkat is sejtenek a háttérben.

Zsebre tett intelligencia

A "leghordozhatóbb mobilszámítógépek", vagyis az okostelefonok és pda-k a közszférában egyelőre ritkaságszámba mennek. Még a  fejlesztésekben rendszerint az intézményi körben "éllovas" központi szegmensben is csak alig 40 százalék feletti az elterjedtség, míg a többi intézménynél gyakorlatilag aligalig található kéziszámítógép.

A közszféra teljes, 2008-as eszközállományát (ide értve a sim-képes és nem sim-képes pda-kat és az okostelefonokat) alig 3500 darabra becsülhető. Még az alacsony, a teljes intézményi körre vetítve 5 százalékos penetráció mellett is csak igen kevés intézményben találunk többet két-három kéziszámítógépnél. Mindez éles ellentmondást mutat a vállalatok adataival, ahol 10 százalékos penetráció mellett mintegy 53 ezer eszköz található.


Elemzésünk az
itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.