Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_18.pdf [197.30 Kb]
Intézmények és hálózatok

2009. május 5. 11:34
Bár a közszférában valamelyest nagyobb arányban találunk hálózatba kötött számítógépeket, mint egy éve, a szegmens továbbra is elmarad az üzleti szektortól.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi adatai szerint a hazai intézmények kétharmada élhet az it-eszközök hálózatba kötése által kínált előnyökkel, ugyanis a helyi hálózati penetráció - egy év alatt alig 3 százalékos növekedést produkálva - 66 százalékos értéknél tart. E tekintetben [sem] mutat azonban egységes képet a közszféra. Míg az it-fejlesztésekben rendszerint élenjáró központi közigazgatási intézmények szegmensében gyakorlatilag teljesnek mondható az ellátottság, addig a sereghajtóként számon tartott egészségügyi intézmények esetében az 50 százalékot sem éri el.

A felmérés tapasztalatai szerint egyelőre csak a nagyobb intézmények gondolkodnak helyi hálózatok kiépítésében. Ezt mutatja, hogy az összekötött gépek átlagos száma meghaladja az 50 darabot, az egyébként a helyi hálózati penetrációját tekintve lemaradásban levő egészségügyi szegmensben pedig megközelíti a 80-at - mutatnak rá a kutatók.

Nem magától értetődő

A helyi hálózatok relatíve alacsony elterjedtségéből arra következtethetünk, hogy a közszféra jelentős részében egyelőre sem a csoportmunka kiterjedt alkalmazásából származó előnyök, sem a beszerzett eszközök hatékony kihasználása, nem számít magától értetődő követelménynek a folyamatokért felelős döntéshozók számára. Némi bizakodásra adhat okot ugyanakkor, hogy a helyi  hálózattal nem rendelkező intézmények közel tizede nyilatkozott úgy, tervezi annak kiépítését.

A BellResearch vállalati körben végzett kutatásai ezzel szemben arra utalnak, hogy bár az 1-9 fős mikrovállalkozások körében az egészségügyi intézmények szegmensében mérthez hasonlóan alacsony az elterjedtség, az ennél nagyobb vállalatok esetében erőteljesen jelentkezik a törekvés a számítógépes hálózatok kiépítésére. A közepes és a nagy cégek körében közel 100 százalékos ellátottságról beszélhetünk, a 10-49 főt foglalkoztató kisvállalatok idevágó 66 százalékos adata pedig az intézményi szféra átlagát hozza.

Kiszolgálóból kevés van

A helyi hálózatal rendelkező intézmények 70 százalékában találunk dedikált kiszolgálót, és ez az arány nem mutat elmozdulást a BellResearch egy évvel korábbi mérése óta. Vagyis az összkép arra utal, hogy bár a hálózattal rendelkező intézmények többsége a szerver-kliens architektúrát részesíti előnyben, a szerverfunkciók még nem számítanak nélkülözhetetlennek a vizsgált populációban.

Következtetésként az is levonható a számokból, hogy szakadék húzódik a célcsoport szervezetei között. Egy kis részük hálózatba kötötte számítógépeit, sőt szervert is alkalmaz, míg több mint harmaduk csak különálló pc-ket üzemeltet.

A teljes intézményi kör valamivel kevesebb mint felében találunk legalább egy szervert, ami [átlagosan 3,6 darabos állománnyal] 23 ezer darabos installált bázist jelent. Itt is kiemelhetjük a központi költségvetési szegmenst, amely erős felülreprezentáltságot mutat, hiszen a kiszolgálóval rendelkező intézményeknek csupán 6 százalékát teszi ki, mégis a teljes állomány közel egyharmadát ezek
az intézmények használják.

Az üzemeltetési metódusok között a közszférában továbbra is a hagyományos [saját telephelyen, saját üzemeltetés] konstrukció dominál, ami megegyezik a vállalatok gyakorlatával. Az összes intézmény 93 százaléka kizárólag hagyományos konstrukcióban üzemeltetett szerverekkel rendelkezik, a hoszting és kolokációs szolgáltatások igénybevétele egyelőre csak az intézmények töredékére jellemző.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu


 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.