Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_22.pdf [177.89 Kb]
Intézményi alközpontok

2009. június 9. 14:52
Megfontolt alközponti fejlesztések és beszerzések jellemzik a hazai intézményi szférát; az ip-alközpontok száma folyamatosan nő, de elterjedtségük továbbra is nagyon alacsony.

A közszférában nem csökken a telefonalközpontok cserélődési ciklusideje - állapította meg a BellResearch kutatása. A Magyar Infokommunikációs Jelentés külön fejezetben tárgyalja az intézmények távközlési magánhálózatainak szerepét és piacpotenciálját. Miközben a telefonalközponttal rendelkező költségvetési intézmények 61 százalékos aránya 2008-ban nem változott érdemben, a vizsgált évben mindössze az alközponttal rendelkezők 6 százaléka telepített új eszközt, meglévő alközpontján pedig szintén 6 százalékuk végzett fejlesztést.

Mindezt akár az is indokolhatná, hogy a digitális alközponti megoldások és a szélessávú kapcsolatok fejlődésével manapság már outsourcing-konstrukcióban is elérhetők a korszerű alközponti szolgáltatások. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy ezek a megoldások az intézményi szféra számára csak korlátozottan  képesek alternatívát állítani. Bevett gyakorlatnak  továbbra is a berendezések megvásárlása számít, az alközponttal rendelkező intézmények közel négyötöde kizárólag saját tulajdonban lévő eszközöket használ.

Csak ha már leírták

A kutatási eredmények szerint az alközponti megoldások között folyamatosan teret hódítanak a digitális berendezések. A teljes intézményi szférában hozzávetőlegesen hasonló arányban alkalmaznak digitális [49 százalék] és analóg [48 százalék]  telefonalközpontokat, míg az ip-pbx alközpontok 3 százalékos penetrációja továbbra is alacsonynak tekinthető, jóllehet számuk folyamatosan növekszik. A központi költségvetési intézmények e tekintetben előrébb járnak, a szervezetek bő tizedénél installáltak
ip-alközpontot.

A trend tehát kétségtelenül a kevésbé korszerű analóg megoldások kiváltásának irányába mutat, bár a csere üteme korántsem ad okot eufóriára. Az intézmények sokszor csak a meglévő eszközök amortizációs idejének lejárta után szánják rá magukat bővítésre-fejlesztésre, a kutatók a gazdasági helyzet kedvezőtlen alakulását figyelembe véve ezen a téren a jövőben sem számítanak komoly változásra.

Az állami szféra mindazonáltal heterogénnek tekinthető az alközpontok használatát illetően. A központi költségvetési intézmények körében általános az alközponti infrastruktúra megléte, míg az oktatási és egészségügyi intézmények közül csupán minden második rendelkezik ilyen berendezéssel. Természetesen nem csupán a telefonalközpont-penetráció szintjén különböznek az állami szervezetek egymástól, hanem a munkájukat segítő eszközök számában is.

Húznának a nadrágszíjon

A gazdasági világválság kapcsán a költségek racionalizálása, a kiadások kordában tartása mindinkább a vezetők figyelmének fókuszába kerül. Nem jelentenek kivételt e tekintetben a távközlési kiadások sem. A "nadrágszíj szorításának" egyik lehetséges alternatívája a gsm-adapterek használata - mutatnak rá a kutatók. Ezzel a megoldással 2008-ban minden negyedik intézmény [24 százalék] rendelkezett. Mivel az f2m [fix to mobile] híváseltereléssel jelentős megtakarítás érhető el, nem véletlen, hogy az alközponti fejlesztésben gondolkodók harmada gsmadapterrel vagy közvetlen gsm-kapcsolattal kapcsolatos fejlesztésben gondolkodik.

A voip alapú telefonrendszerek előnyeit a legtöbb intézmény azonban még nem fedezte fel, csupán a költségvetési intézmények 2 százaléka rendelkezik telephelyi ip-telefonrendszerrel, és körülbelül ugyanekkora arányban tartották elképzelhetőnek, hogy a jövőben lépéseket tesznek ezen a téren.


Elemzésünk az
itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.