Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_24.pdf [120.63 Kb]
Fix telefónia a közszférában

2009. június 23. 15:54
Az intézmények körében tovább folytatódott a hagyományos vezetékestelefon-fővonalak számának csökkenése; az alternatív fixtelefon-megoldást használó szervezetek aránya alacsony.

A hazai intézményi körben a fixtelefon-penetráció gyakorlatilag évek óta teljesnek tekinthető, hiszen a legtöbb szervezet munkájának ellátásához szervesen hozzátartozik ez a kommunikációs forma. A Magyar Infokommunikációs Jelentésben a BellResearch éves rendszerességgel vizsgálja a piac helyzetét és trendjeit.

A kutatássorozat legutóbbi, 2008 második féléves intézményi adatfelvételének eredményei szerint leginkább tipikusnak természetesen továbbra is a hagyományos vezetékes telefonmegoldások számítanak - ezek szinte mindenhol megtalálhatók -, miközben a különböző voip alapú megoldások egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a vezetékes távközlés képzeletbeli tortájából. A hagyományos vezetékestelefon-előfizetések között az analóg vonalak számítanak a legelterjedtebbeknek [a vizsgált szervezetek 70 százalékánál találhatunk ilyet], míg isdn2-előfizetést csupán minden második intézmény használ. A koncentráltan nagy volumenű igények kielégítésére is alkalmas isdn30-előfizetések aránya összességében alacsonynak tekinthető, a vizsgált szervezeteknek mindössze 6 százaléka rendelkezik vele.

A hagyományos vezetékes fővonalak számának csökkenése folytatódott, ebből az egy évvel korábbihoz képest közel 10 ezerrel kevesebbet használtak az állami intézmények: 126 ezerre apadt a szegmens által használt b-csatornák száma. Ennek a csökkenésnek a hátterében részben az elmúlt években lezajlott intézményi strukturális átalakulások [öszszeolvadások, megszűnések], részben "természetes" piaci folyamatok állnak.

Takarékossági törekvések

A központi költségvetési intézmények más szervezetekkel összehasonlítva általában fejlettebb vezetékestelefon-infrastruktúrával rendelkeznek: az általuk igénybe vett fővonalak háromnegyede például digitalizált, míg az oktatási és egészségügyi intézmények által használt vonalaknak mindössze a 60 százalékáról mondható el ugyanez - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

A közvetítőválasztásos vezetékestelefon-megoldások penetrációja csökkent ugyan az elmúlt években, de tavaly még így is az intézmények 18 százaléka választott a költséghatékonyság érdekében bizonyos hívásirányokban versenytárs szolgáltatót. A kiadások racionalizálására irányuló törekvésnek ezt a formáját a legmagasabb arányban az önkormányzati intézmények alkalmazzák, közülük minden ötödik él a közvetítőválasztásos telefónia lehetőségével, míg a központi költségvetési intézmények közül mindössze minden tizedik szervezetnél fordul elő.

Otthonról ismerős

A kábeltelefónia továbbra is csupán elenyésző részét képezi a teljes intézményi fixtelefon-piacnak, csupán minden századik intézmény vesz igénybe kábeltelefon-szolgáltatást. Arányaiban az oktatási intézmények körében számít legnépszerűbbnek a koax vezetékeken keresztüli telefonálás, de esetükben sem éri el a penetráció a 3 százalékot. A tendencia azt mutatja, hogy a közeljövőben nem várható ebben a körben a megoldás érdemi térnyerése, annak ellenére sem, hogy a kedvezőbb díjak sokak számára igencsak kecsegtetők lehetnek.

Az intézmények túlnyomó többségében ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy ma már - az előzőekben  bemutatottakon túl - léteznek egyéb, sokszor jelentős megtakarításokat eredményező vezetékes telefonálási megoldások is.

A megkérdezettek több mint négyötöde hallott már az internetes telefonálásról [voin], sőt 8 százalékuknál használják is ezt az alternatív lehetőséget. Persze az ip alapú megoldások közül is elsősorban az ingyenes voin-megoldások számítanak népszerűeknek, melynek "hagyományai" általában a privát életben igénybe vett ingyenes alkalmazások használatában gyökereznek. A szolgáltatói voip ugyanakkor még csupán alig 2 százalékuknál jelent meg, bár a prognózisok ezen a téren már a közeljövőben növekedést valószínűsítenek.


Elemzésünk az
itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.