Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_26.pdf [123.60 Kb]
Intézményi mobilszolgáltatások

2009. július 7. 16:04
Egyre több oktatási intézmény mobiltelefonál, miközben a közszféra egészében mind meghatározóbb szerepet töltenek be a zárt felhasználói csoportok.

Továbbra is van tere az oktatási intézmények esetében a mobilkommunikáció bővülésének - állapította meg a BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés a költségvetési szféra mobiltávközlési piacát elemző modulja. A tavalyi évben a közszféra egészét jellemző mobiltelefon-penetráció bővülésének motorját az oktatási szegmens jelentette: míg más területeken 1-2 százalékos növekedés jellemezte a piacot, addig az előbbi csoport ennek több mint háromszorosát, 6 százalékos bővülést tudott felmutatni.

Céges mobilon

Van persze honnan fejlődni, hiszen ezen a területen még jelenleg is az oktatási intézmények állnak a sor végén; lemaradásuk az egészségügyi és az önkormányzati szervezetekhez képest tetemes [25, illetve 32 százalék a különbség], míg a központi költségvetési intézmények 94 százalékos ellátottsági mutatója szinte behozhatatlannak tűnik.

A mobiltelefon-penetráció enyhe növekedése ellenére nem változott számottevően a szervezetek által használt sim-kártyák száma: az intézmények 2008-ban összességében körülbelül 117 ezer előfizetéssel rendelkeztek. Míg azonban a központi költségvetési szervezetek több mint harmada legalább 50 darab mobiltelefont használt, addig az oktatási intézmények közül csupán minden harmincadik sorolható ugyanebbe a kategóriába, sőt minden második oktatási intézményben csupán egyetlen üzleti simkártyára
fizettek elő.

Zárt csoportban

Érdekesség, hogy míg a körön belül ingyenesen telefonáló zárt felhasználói csoportok [closed user group] előfordulása és a csoportokba bevont előfizetések számának növekedése a tavalyi évben a versenyszférában képes volt "szinten tartani" a mobiltelefónia - forintban kifejezett - piacát, addig az intézményi szegmensben a zárt felhasználói csoportok penetrációjának mérsékelt bővülése, valamint a csoportokba bevont sim-kártyák számának jelentős növekedése ellenére visszaesés következett be. Ennek hátterében jelentős részben az intézménybezárások és -összevonások, a költségtakarékosság, valamint a csökkenő mobiltarifák állnak.

A mobil mint juttatás

A múlt évben mintegy kétezer hazai intézménynél volt lehetőség dolgozói program keretében mobiltelefon-előfizetést igényelni. Ennek a konstrukciónak a segítségével a munkavállalók a szolgáltatókkal történő szerződés során az intézmény által a mobilszolgáltatónál elért kedvezményeket igénybe vehették.

Dominál a hang

Az intézményi mobiltelefóniát a tavalyi évben még egyértelműen a hangszolgáltatások dominálták. 2008-ban csupán az intézmények 8 százalékánál használtak mobiltelefonos adatátviteli megoldást, de - mutatnak rá a BellResearch kutatói - ezt is jellemzően az érintett intézmények felsővezetői, illetve informatikus munkatársai vették igénybe.

A felmérésben megkérdezett intézményi döntéshozók meglátása szerint az állami szférában még nem tömeges a mobil-adatátviteli szolgáltatások iránti igény. Ahol mégis megjelenik, ott ez a megoldás leginkább a világháló elérésében és az elektronikus  levelezésben tölt be szerepet.

Elkerülhetetlen mobilinternet

Tömeges sms-szolgáltatást a mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező intézmények mindöszsze 3 százaléka vesz igény be, míg az mms abszolút periferikus alkalmazásnak számít. Az üzleti szférában egyre népszerűbb Blackberry-szolgáltatás 2008-ban az intézményeknél még csupán szporadikusan fordult elő. A tendenciák - a mobilinternet üzleti és lakossági szegmensben történő dinamikus térnyerése - azonban egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a költségvetési intézményeket sem kerülheti el a mobilinternet térhódítása.


Elemzésünk az
itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Távközlési konvergencia
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.