Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_32.pdf [150.50 Kb]
Távközlési konvergencia

2009. augusztus 18. 18:07
A szolgáltatáscsomagok a távközlési piac egyre hangsúlyosabb szeletét jelentik, a hazai intézmények azonban kevésbé élnek ezek előnyeivel, mint a versenyszféra cégei.

Az állami és önkormányzati forrásokból gazdálkodó költségvetési intézmények mindössze ötöde vesz igénybe valamilyen távköz lési szolgáltatáscsomagot, annak ellenére, hogy a szféra e kérdésben illetékes döntéshozóinak kétharmada egyértelműen látja az ezek által nyújtott előnyöket - derül ki a BellResearch által késztett Magyar Infokommunikációs Jelentésből, amely külön modulban vizsgálja a távközlési outsourcing, a bundling és a konvergencia témakörét.

Az elemzés felhívja a figyelmet arra is, hogy a hazai intézmények 90 százaléka többféle telekommunikációs szolgáltatást is használ, ami jelentős potenciált biztosít a távközlési szolgáltatásokat csomagban igénybe vevő intézmények arányának növekedéséhez.

A kockázatokat is nézik

A kutatási eredmények szerint a szolgáltatáscsomagok előnyeit az intézmények megkérdezett döntéshozóinak többsége leginkább az ezekkel elérhető díjkedvezményben látja. Emellett szintén nagy hányad tartja jelentős előnynek az egyszerűbb adminisztrációt, ami egyfelől a kapcsolattartás egyszerűsödésében, másrészt pedig a számlázási adminisztráció átláthatóbbá válásában jelenik meg.

A csomagoknak azonban nemcsak a pozitívumait érzékelik az illetékes intézményi döntéshozók. A válaszadók valamivel több mint fele számolt be arról, hogy a kapcsolt szolgáltatások igénybevételének lehetnek hátrányai is: legtöbben és leginkább az egy távközlési szolgáltatótól való túlzott mértékű függéstől tartanak. A legfőbb visszatartó tényezők között szerepel még a szolgáltatások együttes meghibásodásának kockázatától való félelem, illetve bizonyos részszolgáltatások ked vezőbb ajánlatairól való lemondás is.

Kettesben számolnak

A hazai intézményekre leginkább a vezetékes telefon, a mobil, valamint a vezetékes szélessávú internet-hozzáférés párhuzamos igénybevétele jellemző, a költségvetési szervezetek harmada ezt a három távközlési szolgáltatást egyidejűleg használja a mindennapi munkája során. Jelentős még azoknak az állami intézményeknek az aránya is, amelyek a vezetékes telefont és vezetékes szélessávú internetelérést részesítik előnyben.

A fenti adatok tükrében nem véletlen, hogy a távközlési szolgáltatáscsomagok iránt nyitott intézmények közel 90 százaléka ezt a két szolgáltatást venné igénybe egy csomagban, és mindössze felük számára kívánatos ebben a konstrukcióban a mobiltelefon-szolgáltatás.

A távközlési költségek csökkentése az intézmények és a piaci vállalatok számára egyaránt alapvető érdeket képvisel. Többek között a távközlési költségek racionalizálásához járul hozzá a fix-mobil integráció, ami lehetővé teszi, hogy az intézményen belüli vezetékes és mobiltelefonok ingyenesen hívhassák egymást. Annak ellenére, hogy az integrációval jelentős megtakarítás érhető el, csupán az intézmények harmada tartja hasznosnak ezt a szolgáltatást, és mindössze feleennyien, a szervezetek hatoda tartja elképzelhetőnek, hogy a jövőben ilyen módon integrálja a fix és mobil hangcsatornáit.

Gazda kerestetik

Az infokommunikációs szolgáltatások konvergenciája viszont nem csupán a különböző távközlési megoldások csomagolásában jelenik meg, hanem a konvergencia részét képezi az informatikai és a telekommunikációs kompetenciák együttes alkalmazása is - mutatnak rá a kutatók. A költségvetési intézmények ötöde lenne nyitott egy olyan szolgáltatáscsomag irányába, amelynek keretein belül ugyanattól a szolgáltatótól vennék igénybe a telekommunikációs és informatikai szolgáltatásokat is. A távközlés mellett az ilyen csomagok részeként a webes alkalmazások fejlesztését, valamint a telefonalközpontok menedzselését várnák el leginkább a hazai költségvetési szervezetek.


Elemzésünk az
itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.