Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
br_itb_2009_35.pdf [146.74 Kb]
Minőségi beszerzések

2009. szeptember 8. 16:01
Az ellátottság már nemigen növekszik, a fejlődés inkább minőségi, és a mobilitás irányába mutat - piackutatási sorozatunk hatodik évfolyamát az üzleti pc-piac elemzésével kezdjük.

A BellResearch a technológiai és szolgáltatáspiacok kutató-tanácsadó specialistája ként 2001-ben indította el nagyszabású kutatássorozatát, a Magyar Infokommunikációs Jelentést. Az elemzés átfogóan mutatja be az üzleti, intézményi és lakossági piacokat, évről évre megbízható információkat szállítva eszközök, szolgáltatások és megoldások elterjedtségéről, állományokról, beszerzésekről és fejlesztésekről, technológiák és márkák részesedéseiről, költésekről, tervekről, valamint trendekről.

Indul a hatodik évfolyam

Az Infokommunikációs Jelentés 2009-es, friss kiadásának megjelenésével piackutatási cikksorozatunk is új, immár hatodik évfolyamába lép. Hétről hétre újabb terület kerül nagyító alá, a Jelentésből vett néhány sarokszámmal, adattal és diagrammal bepillantást adunk abba a hatalmas információvagyonba, amit a teljes, megvásárolható elemzés kínál felhasználói számára.

Válság idején a változó piacok ismerete minden szereplő számára létfontosságú, a piackutatás ezért kiemelten fontos szerepet kap. Az "ízelítő" elemzésekkel bemutatjuk, hogy léteznek és elérhetők a döntéseket megalapozó piaci információk, kutatási eredmények; szeretnénk a piacvezérelt, adatokra támaszkodó stratégiaalkotást támogatni, olvasóinkat pedig piacaik részletesebb megismerésére és felmérésére, kutatására ösztönözni.

A pc mint indikátor

Az üzleti infokommunikációs piac feltérképezését a cégek üzleti folyamatait támogató valamennyi megoldás alapkövének számító személyi számítógépekkel indítjuk. A pc-ellátottság időbeli fejlődése - főként a kisebb vállalatmérettel jellemezhető  szegmensekben - egyfajta indikátora a cégek informatizáltságának.

A 10-49 fős kisvállalatok pc-penetrációs mutatója az évtized eleje óta meghaladja a 90 százalékot, és 2008-ra ez a kör is utolérte a közép- és nagyvállalatok már korábban is teljes ellátottságát. A hazai üzleti szegmensben csupán a 10 fő alatti mikrovállalatok között találunk számottevő arányban olyan cégeket, amelyek nem használnak számítógépet. A Jelentés idősoros adatai szerint ez a hányad évről évre zsugorodik ugyan, de csak kis mértékben és egyre lassuló ütemben.

Mobilitási állandó

A mennyiségi növekedés lelassulásával a vállalatoknál elsősorban a minőségi változások, az eszközpark korszerûsítésével kapcsolatos beszerzések kerültek előtérbe. Ennek - ahogyan arról a Jelentés az elmúlt években is beszámolt - egyik figyelemre méltó vonása a hordozható számítógépek fokozatos térnyerése az asztali pc-k mellett, illetve azok ellenében. Ahogyan a  BellResearch kutatói rámutatnak, nemcsak a laptoppal rendelkező cégek aránya növekszik, hanem a hordozható pc-k állományon belüli aránya is emelkedik, azaz a mobilgépek egyre több asztali pc-t helyettesítenek.

A friss kutatási eredmények azt mutatják, hogy a hordozható pc-t [is] használó cégek legmagasabb arányban az 50 fő feletti körben találhatóak [ami a nagyobb gépparkból adódóan érthető]; szinte minden nagyvállalatnál, de a közép vállalatok 84 százalékánál is üzemel legalább egy ilyen gép. A mobileszközök asztali pc-khez viszonyított arányát tekintve viszont a legkisebb cégek, az 1-9 fős mik rovállalatok "vezetnek" - emelik ki az elemzők.

A kéziszámítógépek piaca a laptopokénál jóval "éretlenebb". Elterjedtségük szintén a nagyvállalati körben a legszélesebb körű [a szervezetek 42 százalékánál van legalább egy darab], és itt a legmagasabb a cégen belüli állomány is; a kisebb méretű cégek felé haladva mindkét mutató értéke drasztikusan csökken. A kutatók azonban rámutatnak, hogy a mikro- és kisvállalati körben - noha itt a penetráció jóval alacsonyabb szintű, az átlagos darabszám pedig csak töredéke a nagyvállalatokénak - az összesen mintegy 230 ezer ide sorolható hazai cég nagy számossága rejt magában komoly piaci potenciált.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu


 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.