Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
br_itb_2009_36.pdf [153.45 Kb]
Hálózatok a cégeknél

2009. szeptember 15. 16:27
A helyi hálózatok elterjedtsége még közel sem teljes ugyan, de a terjedés lelassult; jóllehet a vezetéknélküli megoldások penetrációja az elmúlt egy évben jelentősen nőtt.

A cég informatikai infrastruktúráját alkotó eszközök hálózatba szervezésével az erőforrások megosztása komoly hatékonyságnövekedést eredményezhet. Még ha csak igazán "kicsiben" is gondolkodunk, a meghajtók, a nyomtatók és az egyéb perifériák, illetve az internet-hozzáférés közös elérése és használata már egy néhány pc-s mikrovállalat esetében is eredményesebb munkavégzést, konkrét megtakarítást, ezáltal pedig versenyképességet és profitot jelent.

Mintegy 60 százalékos az összekapcsoltság

A BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb, 2009-es kiadásának adatai szerint a legalább két darab, asztali vagy hordozható személyi számítógéppel - azaz olyan gépparkkal, amelyen már értelmezhető a helyi hálózat fogalma - rendelkező hazai cégek mintegy 60 százaléka kapcsolja össze pc-it. A 250 fő feletti nagyvállalatok esetében teljes az ellátottság, és az 50 fő feletti körben is közelíti ezt a szintet. Számottevő lemaradást az előbbi szegmensekénél általában lényegesen kisebb pc-állományt használó kis- és mikrovállalatok esetében tapasztalhatunk, ahol a penetrációs mutató a 2-nél több pc-t használó vállalati körben 74, illetve 54 százalékra tehető.

A Jelentés - mivel a nagyszabású és komplex kutatássorozatnak az idei a kilencedik évfolyama - lehetőséget nyújt a korábbi évek adataival való összevetésre is, ami híven mutatja be a piaci folyamatokat, trendeket. Az eredmények azt tükrözik, hogy a lan-ellátottsági mutató, illetve a helyi hálózattal rendelkező hazai cégek száma évről évre emelkedik ugyan, de csak igen kis mértékben és egyre lassuló ütemben.

Nincs elmozdulás

A BellResearch kutatói a hálózatok architektúráját is vizsgálták. A lan-ok komplexitása - a helyi hálók elterjedtségéhez hasonlóan - a vállalatmérettel párhuzamosan nő. A szerver-kliens hálózatok, a dedikált kiszolgálók alkalmazása az 50 fő feletti szegmensben általánosnak tekinthető: a nagyvállalatok körében gyakorlatilag teljes az ellátottság, és a mutató értéke a  középvállalatoknál is jóval meghaladja a 90 százalékot. A kisvállalatok körében azonban a cégek negyedénél, míg az 1-9 fős mikrovállalati szegmensben az esetek többségében csak alapvető funkciókat lehetővé tevő peer-to-peer hálózati architektúrát használnak, dedikált kiszolgálók nélkül.

A kisebb cégeknél kisebb a motiváció is

Az adatokból arra következtethetünk, hogy a kisebb cégek informatikai fejlesztéseit kevésbé motiválja az eszközök és erőforrások megosztásának igénye, illetve az ezekben a kérdésekben illetékes döntéshozók kevésbé érzékelik az ebből származó lehetőségeket és előnyöket. A friss eredményeket a kutatás korábbi években mért adataival összehasonlítva azt láthatjuk, hogy a szerver-kliens architektúrájú, illetve a peer-to-peer hálózatok aránya nagyjából beállt, egyetlen szegmensben sem mozdult számottevően.

Felismerik az előnyöket

A vezetéknélküli helyi hálózati infrastruktúrát tekintve az elmúlt évek mérsékelt növekedése után jelentős mozgás érzékelhető a piacon - mutatnak rá a BellResearch kutatói -, a 10 fő feletti szegmensben már minden negyedik, pc-vel rendelkező cégnél van ilyen megoldás. Az elterjedtség a vállalatmérettel egyenes arányban áll, és az egy évvel korábbihoz képest valamennyi szegmensben számottevő, az informatikai döntéshozók akkori terveit is meghaladó mértékben nőtt.

Az e téren élenjáró nagyvállalati körben a cégek közel 60 százaléka, de a kisvállalatok egyötöde is használ ilyen megoldást. Vagyis már nemcsak az általában egyéb  szempontokból is fejlettebb top cégek részéről mutatkozik nyitottság a vezeték nélküli technológiára, hanem a kisebb szervezetek jó része is felismeri a technológia előnyeit.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu
További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.