Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
br_itb_2009_37.pdf [162.28 Kb]
Alközpontok

2009. szeptember 22. 16:40
A közép- és nagyvállalatok körében az alközponti fejlesztések világos iránya az ip-telefónia; bár az ip-pbx-ek aránya összességében még igen alacsony, az egy évvel korábbihoz képest érdemi az elmozdulás.

Napjainkban egyre inkább alapvető elvárás, hogy a munkatársak minél könynyebben és lehetőség szerint költséghatékony módon el tudják érni egymást. Ha csak a mobiltelefonokra gondolunk, a lehetőségek ismeretében akár azt is mondhatjuk, hogy már meg is van a megoldás. A cégek túlnyomó többségénél ugyanis a kollégák kezében ott van a mobil, és ha ezeket a cég zárt felhasználói csoportba szervezi - ami lehet a havidíj része vagy akár pluszban igényelt opció -, azonnal lehetővé is válik a munkatársak közötti nulla forintos telefonálás. De mi van akkor, ha a cégnél a vezetékes telefon elengedhetetlen vagy éppen kizárólagos eszköze a munkatársakkal való kapcsolattartásnak?

Új színben tüntetik fel a céget

A BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés távközlési magánhálózatokkal foglalkozó friss elemzése a kommunikációt tá mogató megoldásokat vizsgálja. A vezetékestelefon-előfizetések "rendszerbe szervezésének" az egyik leginkább kézenfekvő eszköze az alközpont.

Körültekintő programozással nem csupán a rendelkezésre álló vonalak száma "többszörözhető" meg, hanem olyan funkciók is integrálhatók az üzleti folyamatokba [például call manager, ivr], amelyek új színben tüntetnek fel egy
adott céget, vagy éppen feladatok kiváltásával szabadítanak fel erőforrásokat. A Jelentés adatai szerint a legalább 1 fős hazai cégek 17 százaléka használ telefonalközpontot [a 10 főnél többet foglalkoztató szegmensben ez az arány 62 százalék, és a vállalatmérettel együtt nő], többségében 1-1 eszközt.

A több alközpontnak valamely cégnél történő installációja értelemszerűen elsősorban a több telephelyes, jelentős foglalkoztatotti állománynyal rendelkező cégek kö rében releváns; nem véletlen tehát, hogy a nagyvállalatoknál a cégenkénti 5-5 berendezés számít átlagosnak. A volumenekkel számot vetve persze azt is látni kell, hogy a 10 főnél többet foglalkoztató cégek alig több mint  harmadánál igényli a napi üzletmenet legalább 20 mellék kiosztását.

Még akkor is így van ez, ha a nagyvállalatoknál nem ritka, hogy az alközpontoknak köszönhetően akár több száz munkatárs is rövid hívószám segítségével vezetékes telefonon keresztül elérhető.

Lehetőségek tárháza

A kutatási eredmények szerint a leggyakrabban használt funkciók között található az imént említett rövid számok használata csakúgy, mint a hívásátirányítás, a hívószámkijelzés, a hívástartás, illetve -várakoztatás. Kétségtelen tény, hogy a különböző voip-megoldások alközponti integrációja egy sor további lehetőséget tesz elérhetővé a cégek számára. A költséghatékony telefonálás érdekében a vezetékes telefonok [átalakítóval, ip-képes készülékekkel vagy soft-switch-csel] éppúgy integrálhatók
a céges ip-hangkommunikációs infrastruktúrába, mint a hagyományos mobiltelefon-hálózatokhoz és a wlan-hálózaton keresztül az ip-alközponthoz csatlakozni képes dual-phone-ok.

Természetesen a "hagyományos" mobiltelefonok és céges flották szintén összekapcsolhatók az előbb említett ip-megoldásokkal, például az alközponthoz illesztett gsm-adapterrel. A Jelentés adatai szerint az utóbbi megoldással a 10 fősnél nagyobb szegmensben minden negyedik, alközponti berendezéssel rendelkező cég már most is él.

A BellResearch kutatói szerint a tavalyi évben a jelenleg alközponttal rendelkező cégek közül minden harmincadik telepített új berendezést. A közép- és nagyvállala tok jellemzően ip-alközpontok mellett döntöttek, ugyanakkor a kisebb cégek körében ez a választás még korántsem tekinthető magától értetődőnek.

Fejlesztést vagy bővítést csak az alközponttal rendelkezők alig 2 százaléka eszközölt 2008-ban. Ezeknek a munkálatoknak a fókuszában elsősorban az "ip-képessé" tétel [ip gateway-kártyák, voip-adapterek stb. installálása], valamint az aktuális mellékszám bővítése állt - olvasható a Jelentésben.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.