Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
br_itb_2009_38.pdf [170.88 Kb]
Vállalati vezetékes telefónia

2009. szeptember 29. 16:17
A vezetékestelefon-szolgáltatók hangpiaci bevételei az elmúlt egy évben tovább csökkentek, míg a mobiltelefónia esetében még nem olyan éles a lejtmenet; a pstn-szolgáltatók lépéskényszerben vannak.

A BellResearch a Magyar Infokommunikációs Jelentésben idén kilencedik éve monitorozza a piacokat. A felmérés nemcsak az aktuális helyzetet mutatja be, a kutatássorozat évfolyamainak számai kirajzolják a trendeket, hosszabb távú folyamatokat is. Az idei kiadás közelmúltban elkészült elemzési moduljában a kutatók a vállalati távközlési piacot, azon belül is a fix telefóniát vizsgálták, ide értve a hagyományos vezetékes telefont, a közvetítőválasztásos és a kábeltelefóniát, az internet alapú voin-telefonálást, valamint a szolgáltatói voip-ot.

Folyamatosan a lejtőn

A Jelentés adatsorai világosan mutatják, hogy a hazai üzleti vezetékestelefon-piac folyamatosan csúszik lefelé a lejtőn: utoljára 2004-ben volt mérhető bővülés, bár már öt éve is csak 1 százalék volt a növekedés mértéke. Azóta a távközélési piac e szegmense állandó nyomás alatt van, és ebben a tekintetben az idei esztendő sem hozott pozitív változást. Sőt, a fixtelefon-piac alakulása ütemét és volumenét tekintve is minden eddiginél nagyobb, 11 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, a tavalyi évhez képest ennyivel csökken majd idén a szolgáltatók bevétele - derül ki a friss kutatási eredményekből.

Mindennek az alapja, hogy bár az üzleti fixtelefon-penetráció nem változott számottevő mértékben [2008-ban és idén is 54 százalék körül alakult], addig ennek belső struktúrája a szerényebb bevételt termelő megoldások irányába mozdult el. Nőtt például a voin-megoldásokat [elsősorban a Skype-ot és a Live Messengert] használók tábora, akik ma még főként csak az ingyenes, hálózaton belüli telefonálást használják. A "phone out", azaz a voinhálózatból történő "kitelefonálás" [amiért már díjat kell fizetni] egyelőre viszonylag ritka - állapítja meg a BellResearch kutatása.

Már nem az ingyenes, de még mindig az alacsonyabb árbevételt eredményező megoldások közé sorolható a szolgáltatói voip, amely már vállalt szolgáltatási szintekre épül. A megoldást összességében csak az összes hazai cég 1,5 százaléka használja; az arányt a mikro- és kisvállalatok rontják  le, a nagyobb szervezetek, a közép- és nagyvállalatok körében sokkal magasabb az előfordulási arány. Az elmúlt egy évben csökkent ugyanakkor a hagyományos vezetékes telefont használó cégek hányada [főleg mikrovállalati körben], és a közvetítőválasztásos telefonszolgáltatást igénybe vevők egyébként sem túl magas aránya is visszaesett.

A folyamatok egyik meghatározó mozgatórugója, hogy az üzleti szférában trendszerű elmozdulás figyelhető meg a mobilkommunikáció irányába - mutatnak rá a BellResearch elemzői. Figyelembe véve, hogy a mobil- és fixtelefon-díjak között ma már sokszor nem nagyságrendi a különbség, ugyanakkor a kommunikációban a kényelem és mobilitás egyre nagyobb szerepet játszik, várhatóan a jövőben is folytatódik az ilyen irányú eltolódás.

Ragaszkodó többség

Azt is látni kell azonban, hogy a vállalatvezetők többsége ma még ragaszkodik a vezetékes telefonhoz [a cég profilja, az alkalmazott megoldások stb. miatt], így a trend ellenére a fix marginálissá válására nem lehet számítani. A helyettesítés ezért részben nem az előfizetések szintjén, hanem a hívásidő megoszlásában fog megmutatkozni - emelik ki a kutatók.

A csökkenő hangpiaci bevételek tehát folyamatos fejtörést okoznak a vezetékestelefon-szolgáltatóknak, akik, ha nem lépnek az  ügyfelek, az előfi zetések és a hangforgalom megtartása érdekében, piacuk jelentős részét elveszíthetik.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.