Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
br_itb_2009_39.pdf [174.87 Kb]
Szoftverek a cégeknél

2009. október 6. 16:16
Az operációs rendszerek között továbbra is szinte kizárólag Microsofttermékeket találunk, az irodai szoftvercsomagok piacán viszont a nyílt forráskódú rendszerek is egyre inkább teret nyernek.

A BellResearch Magyar Infokommunikációs Jelentése minden évben górcső alá veszi a hazai vállalatok informatikai helyzetét, így
ezen belül a szoftverpark öszszetételét is. Az idei eredmények szerint egy tipikus hazai cég pc-in továbbra is Windows fut, legfeljebb a verzió lehet kérdés. A Microsoft operációs rendszerének penetrációja teljesnek mondható, és az installált bázison mért részesedése is megközelíti a 100 százalékot; e tekintetben az egyes vállalati szegmensek között nincsenek érdemi különbségek.

Windows minden mennyiségben

A használatban levő variánsok összetétele óvatos verziókövetési gyakorlatról árulkodik. Bár a mennyiségi licenckonstrukciók lehetőséget biztosítanak az aktuálisan legfrissebb verzió használatára, az adatok alapján a keresleti oldalt tekintve a termékek életciklusa hosszabb, mint azt a kínálati oldal fejlesztései sugallják.

Bár már csak hetekre vagyunk a legújabb microsoftos operációs rendszer, a Windows 7 hivatalos hazai megjelenésétől, a magyarországi vállalatok pc-in ma túlnyomó többségben a két generációval korábbi XP-ket, legnagyobbrészt azok Professional variánsait találjuk. A legújabb redmondi fejlesztés így nem közvetlen elődjétől, vagyis a Vistától, hanem az azt megelőző generációhoz tartozó, de ma is 85 százalék körüli részesedéssel bíró XP-től veheti át a stafétát - mutatnak rá a kutatók.

A Vista hazai it-környezetbe való korlátozott beágyazottságát támasztja alá, hogy mind részesedési, mind pedig penetrációs mutatója legfeljebb a tíz évvel ezelőtti Windows 2000 család értékeit közelíti meg, jelentősebb teret csupán a közép- és nagyvállalati szférában hódított.

Kis lépések

A döntéshozók tervei arra utal nak, hogy a verzióváltás mind ezek ellenére is fokozatosan, kis lépésekben fog lezajlani, a cégek tehát továbbra is kivárnak. Még a fejlesztésekben legaktívabb nagyvállalati szegmensben is csak minden nyolcadik informatikai vezető tervezett az idei évben kliensoldali operációsrendszer-beszerzést vagy -frissítést, míg a cégek összességére vonatkozó hasonló arány mindössze 3 százalék.

A nem Microsoft-megoldások közül előfordulási gyakoriságukat tekintve a különböző Linux-disztribúciók érdemelnek említést. Ezek kliensoldali használata a közép- és nagyvállalati szférában az átlagosnál gyakoribb, 10-15 százalékra tehető, ám részesedése egyik szegmensben sem éri el a 2 százalékot.

Van alternatíva?

A hazai vállalkozások pc-in a legelterjedtebb alkalmazásoknak az irodai programok számítanak. Tízből kilenc cég használ valamilyen offi ce-csomagot, ezeket a szoftvereket a teljes magyar vállalati géppark 93 százalékán telepítették. Bár a legnagyobb, közel 90 százalékos piaci részesedést kétségkívül a Microsoft Office szoftvere tudhatja magáénak [a pc-t használó cégekre vetítve 75 százalékos penetrációs mutatóval], mára a hazai gyakorlatban is beszélhetünk viszonylag elterjedt alternatíváról. A nyílt forrású Open Office valamennyi vállalati szegmensben említésre érdemes számban található meg.

Inkább kipróbálják

A BellResearch elemzése érdekes összefüggésre hívja fel a fi gyelmet. Míg az Open Office penetrációja a közép- és nagyvállalati szegmensekben a legmagasabb, részesedése a kis- és középvállalatok körében a legnagyobb. Mindez arra utal, hogy a "nagyok" egyelőre inkább kipróbálják, míg váltani elsősorban a "kicsik" szoktak.

A nyílt forráskódú szoftvercsomag kiegészítő szerepkörére utal, hogy az MS Office termékek teljes kiváltására nagyobb arányban ma még csak a mikro- és kisvállalatoknál találunk példát. A cégek felsőbb régióiban a két termékvonal párhuzamos alkalmazása a jellemző, legalábbis azok körében, amelyek nem zárkóznak el a megszokottól eltérő irodai szoftverek használatától.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.