Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
br_itb_2009_40.pdf [173.52 Kb]
Szerverszoftverek

2009. október 13. 16:15
Bár a kiszolgálói oldalon is érezhető a Microsoft-megoldások dominanciája, a nyílt forráskódú szoftverek is komoly szerephez jutnak - igaz, fordulatról nem beszélhetünk.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb eredményei a vállalatok szerveroldali szoftvereinek esetében stabil, érett piac képét vázolják fel. Az operációs rendszerek tekintetében megkérdőjelezhetetlen ugyan a Microsoft piacvezető szerepe, az összkép árnyaltabb: a Windows-konkurens megoldások pozíciója jóval erősebb, mint a Jelentés keretében szintén vizsgált kliens oldali szoftvereknél.

Saját kiszolgálóval

A legalább egy számítógéppel rendelkező hazai vállalatok mintegy ötöde üzemeltet saját kiszolgálót, ami összesen 46 ezer vállalkozást és mintegy 96 ezer szerverszámítógépet jelent. Bár a hazai vállalkozások túlnyomó többsége az 1-9 fős mikrovállalatok közül kerül ki, a szerverek szempontjából a szkópot érdemes a kis- és közép-, valamint a nagyvállalati szegmensekre szűkíteni, tekintve, hogy a mikrocégek többsége számítógépes hálózattal sem rendelkezik, saját kiszolgálót pedig csak elvétve használnak.

A 10 fősnél nagyobb cégek átlagosan 3,5 szervert birtokolnak, az ebből adódó teljes állomány 67 ezer darab körülire tehető. A vizsgált szegmens kevesebb, mint egytizede vesz igénybe valamilyen hoszting- vagy kolokációs szolgáltatást, a túlnyomó többség a saját telephelyen történő saját üzemeltetés útját választja.

A saját menedzselésű szerverek bázisán vizsgálódva csaknem 50 százalékra tehető azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek kizárólag a Microsoft operációs rendszerét telepítették szerverszámítógépeikre. A valamely Windows Servert futtató eszközök összesített aránya pedig 73 százalékot tesz ki az installált bázisból, míg a linuxok együttes részesedése 20 százalékos.

Van némi fáziskésés

A redmondi hálózati operációs rendszerek közül a legszélesebb körben elterjedtnek az aktuálisnál eggyel korábbi verzió, a Windows Server 2003 tekinthető. Az elterjedtségi dobogó második fokán szintén egy Microsoft-terméket, a Windows 2000 Servert találjuk, amelyet a legelterjedtebb Linux-derivatíva, a Debian követ. A Unix és Novell Netware rendszerek szerepe a nagyvállalati szegmensben, ott is a komoly gépparkkal rendelkezők körében számottevő, használatára a kis- és közepes vállalatok körében alig találunk példát.

A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a Linux-szerverek elterjedtsége a nagyvállalati körben a legmagasabb [közel 40 százalékos], de a részesedését tekintve a kis- és középvállalatok körében a legerősebbek a Linux-disztribúciók pozíciói. Mindez arra utal, hogy míg a kisebb szervezetek jellemzően homogenitásra törekszenek, egyik vagy másik operációs rendszer mellett letéve voksukat, a nagyobb vállalatok megengedhetik maguknak, hogy az adott feladathoz válasszák ki az arra legalkalmasabbnak vélt  rendszert.

Az így kialakuló heterogénebb üzemeltetési környezet persze a kompetenciák szintjén is a sokszínűséget követeli meg, ami egy kisvállalkozás számára nem biztos, hogy hatékony megoldás lehet, ők igyekeznek elkerülni az eltérő gyökerű hálózati operációs rendszerek párhuzamos üzemeltetését.

Adatok pihennek rajtuk

A hazai vállalatok birtokában levő szerverek legáltalánosabb funkciója a fájlok tárolása, illetve megosztása. A  szerverszámítógéppel rendelkező legalább 10 fős vállalatok több mint négyötöde rendelkezik fájlszerverrel, az összes beszerzett eszköz kétötöde ezt a funkciót valósítja meg. E tekintetben a különböző vállalati szegmensek csaknem homogénnek tekinthetők, az egyéb szerverfunkcióknál már jelentősebb különbségek rajzolódnak ki.

Míg a nagyvállalatok döntő többsége az állományszerverek mellett egy vagy több alkalmazásszerverrel, valamint levelező-, illetve proxy-szerverrel is rendelkezik, a kis- és középvállalatoknál inkább csak a fájlszerverek alkalmazása tekinthető általános gyakorlatnak, egyéb funkciókra szánt eszközöket inkább csupán a szegmens jelentősebb reprezentánsai szereznek be.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.