Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
br_itb_2009_44.pdf [208.24 Kb]
It-szolgáltatások

2009. november 11. 18:06
Kevés a jelenlegi igénybe vevő, de az ismerethiány is nehezíti az it-szolgáltatások terjedését - derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb kutatási eredményeiből.

A globális trend szerint az infokommunikációs piacokon tevékenykedő vállalatok - köztük a legsikeresebbek is - minden erejükkel a nagyobb növekedési potenciállal kecsegtető és magasabb profitot ígérő it-szolgáltatási részpiacok irányába igyekeznek orientálódni. Az iparág egészére jellemző elmozdulás eredője az infrastrukturális "réteg" felől a nagy hozzáadott értékű, az ügyfél számára - legyen az vállalatóriás vagy lakossági felhasználó - tényleges hasznosságot eredményező szolgáltatás, illetve funkció irányába mutat.

Ez a törekvés leginkább a hardvergyártókra, kiváltképp pedig a pc-s hardverekben érdekeltekre jellemző, de egy értékláncnak tekinthető komplex it-megoldás minél több elemébe való bekapcsolódás igénye szinte valamennyi szereplő esetében megfigyelhető - állapítják meg a BellResearch elemzői.

Világtrendek

Mindezt érzékletesen támasztják alá a közelmúlt példái. Elég arra gondolnunk, hogy a személyi számítógépet mint termékkategóriát megteremtő IBM a Lenovónak adta el pc-s üzletágát, így erőforrásait inkább a  "nagyvasakra", de még inkább az it-szolgáltatásokra koncentrálhatta, a HP felvásárolta az outsourcingban erős EDS-t, de a szervergyártásra specializált Sun sem tudott ellenállni az Oracle ajánlatának.

Az értékláncban a felhasználóhoz való közelítésre példa a hálózatiinfrastruktúra-szállítóként világcéggé vált Cisco szerverpiaci belépője, ahogy az infrastruktúra felől "érkező" isp-k és mobiloperátorok tartalomszolgáltatóként való megjelenése vagy akár profiljuk bővítése alkalmazásszolgáltatásokkal. Az infrastruktúra felől a végső értéket megteremtő funkció felé, címkézzük azt komplex megoldásnak, szoftvernek vagy szolgáltatásnak - a trend így foglalható össze.

Hazai tartózkodás

De vajon a nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatásokra mennyire vevők a hazai vállalatok? Kik az elsődleges igénybe vevők, és milyen szolgáltatásokat használnak? Ma, egy költségvisszafogásokkal terhelt időszakban a beruházásoktól ódzkodó döntéshozók hogyan viszonyulnak az outsourcinghoz?

A hazai vállalatokra a konzervatív szemlélet, a feladatok házon belüli megoldása, illetve a komplexebb meg oldások
alkalmazásától való tartózkodás régóta jellemző. Sokatmondó tény, hogy ezerből csak mintegy 120 döntéshozó állította, hogy a múlt évben valamilyen fizetős informatikai szolgáltatást igénybe vett. Természetesen e téren [is] óriási szakadék tátong az informatikára komoly összegeket áldozó nagyvállalatok 68, illetve a számszerű többséget adó mikrocégek 8 százalékos mutatója között.

Az egyes it-szolgáltatás típusok terén is hasonló öszszefüggésekre mutattak rá a BellResearch kutatói. Az outsourcing valamely formáját a nagyvállalati szegmens bő negyede, míg a kis- és középvállalati szektornak csupán egytizede veszi igénybe.

Nem ismerik

Az általános gyakorlatot szemlélve tehát tág tere van a fejlődésnek. A felívelés sebességét viszont kérdésessé teheti
az igénybe vevői oldalon fennálló ismerethiány. A Jelentés adatai szerint a hazai kis- és középvállalatok informatikai
döntésekért felelős vezetőinek harmada még nem hallott az it-outsourcing fogalmáról, negyedüknek ismeretlenül cseng a hoszting vagy a menedzselt szolgáltatás kifejezés.

Persze az elnevezések ismeretének hiánya önmagában még nem perdöntő, mindenesetre utal a tudás és a tudatosság fehér foltjaira. A megoldásszállítókra nézve ez szomorú hír, hiszen nehezen érvelhetnek a piacra dobott új megoldások hatékonyságnövelő előnyeivel, amíg a fogalmi keretek tisztázatlanok.

Az adatok tükrében az innovátoroknak a piac edukálásában is részt kell vállalniuk, az "evangelizátor" szerepét fel kell vállalniuk, máskülönben csak kevesek fogják érteni az üzeneteiket, kénytelenek lesznek koncentrálni a szűk piaci résekre. Márpedig idehaza az it-szolgáltatások legtöbbje jelenleg rétegmegoldás.


 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.