Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
br_itb_2009_45.pdf [222.55 Kb]
IT-beruházások

2009. november 20. 17:53
Bár a gazdasági klíma nem kedvez a fejlesztéseknek, a költségcsökkentés kikényszeríti a beruházási fókuszok újragondolását, ami hosszú távon akár kedvező változásokat is indukálhat.

A hazai vállalatok informatikai beruházásokra vonatkozó fejlesztési terveit a jelenben mindenekelőtt a lehetőségek beszűkülése határozza meg. A Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb adatai szerint csak mintegy feleannyi vállalkozás hajtott végre vagy tervez végrehajtani valamilyen it-relevanciájú jelentősebb fejlesztést a 2009-2010-es terminusban, mint tette azt 2006 és 2008 között.

Mindez nem jelenti azt, hogy a nagyobb cégek körében nem fogták volna vissza a fejlesztések ütemét, számát: a kisebb szereplőknél az eleve csak elvétve előforduló beruházások csökkentése a gyakorlatban teljes leállást eredményezett, míg a nagyobb szereplők esetében inkább a volumen csökkenését, a hangsúlyok átírását.

Hálózatban, interneten

Mind a közelmúltban megvalósult beruházások, mind a jelen fejlesztési prioritásai között két fő fókuszterület emelkedik ki. Az egyik az infrastrukturális fejlesztések csoportja, amelyek leggyakrabban a hálózatfejlesztést, illetve a géppark korszerűsítését célozzák, a másik az online jelenléthez kapcsolódó fejlesztések köre. Az idei és a jövő év viszonylatában a leggyakoribb it-beruházási területnek a webes tartalommenedzsment-megoldásokhoz, a honlapokhoz kapcsolódó fejlesztési aktivitások számítanak. Ez utóbbi felértékelődését már az elmúlt évek során is megfigyelhettük, a friss adatok megerősítik a tendencia folytatódását, sőt annak erősödését mutatják. Míg a hagyományos fejlesztési területeken ritkulnak az aktivitások, addig az internetes jelenléthez köthető projektek nemcsak sorrendiségüket, de abszolút értékben vett előfordulási gyakoriságukat tekintve is hangsúlyosabbá válnak.

Bár a tervezett fejlesztések közül a legjelentősebbeknek továbbra sem ezt, hanem a munkaállomások cseréjéhez, vagy az alkalmazásfejlesztéshez kötődő projekteket minősítették a döntéshozók, a megfelelő online jelenlét fajsúlyosabbá válása elvitathatatlan. A hangsúlyok változása abban is tetten érhető, hogy a marketing mint szervezeti funkció szerepe, az it-fejlesztésekben való érintettsége növekszik. Míg korábban a pénzügy, a számvitel, az értékesítés és a logisztika voltak a fejlesztések legfőbb haszonélvezői, vagyis a megvalósult informatikai beruházások házon belüli célcsoportja, ma ezeket a területeket már szorosan követi a korábban kissé mellőzött marketing, és a belső kommunikáció felzárkóztatása is sokaknál napirenden van.

Ezek azok a területek, ahol a folyamatok komplexitása miatt a megfelelő informatikai támogatás nehezen képzelhető el pusztán egy-egy dobozos célszoftver bevezetésével, rendszerint összetettebb, több folyamatot érintő megoldások szükségesek. Ráadásul az is megfigyelhető, hogy a fókuszeltolódás a hazai vállalati szféra egészére vonatkozó, általános jelenség, nem tekinthető egyes vállalati szegmensek sajátjának. Ez mind a fejlesztések témája, mind az azokkal támogatandó funkciók tekintetében elmondható.

Költségeket szem előtt tartva

A fejlesztések mozgatórugói között mindenekelőtt a költségek lefaragását és a hatékonyság növelését említhetjük meg.

A költségtudatosság jelentősége abból a döntéshozói vélekedésből is kihallható, hogy a meginterjúvolt vezetők 60 százaléka szerint cégüknél az it-beruházásoknál "először az árat nézik", a műszaki tartalom ehhez képest másodlagos, vagyis a szakmai terület jellemzően alulmarad a pénzügyivel szemben.

A magas árérzékenység ellenére a kezdeti beruházási igény elkerülése, annak szolgáltatási díjjá való transzformálása csak a vállalkozások egy szűk része számára vonzó, és ez ellentétes a globálisan egyre felkapottabb asp/saas-megoldások filozófiájával. Olybá tűnik, ebben is tetten érhető a hazai döntéshozók konzervativizmusa: a fejlesztéseket inkább házon belül, saját eszközök megvásárlásával, majd akár üzemeltetésével képzelik el, semmint hogy hosszú távú szolgáltatási szerződésekkel kötelezzék el magukat.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.