Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
br_itb_2009_46.pdf [221.56 Kb]
Mobilüstökös

2009. november 27. 17:54
Az elmúlt években még csak szárnyait bontogató mobilinternet - az üzleti célú felhasználást megkérdőjelező vélemények ellenére - elfoglalta a képzeletbeli dobogó harmadik fokát mind a penetráció, mind a költések tekintetében.

Az üzleti szférában ma már háromból két pc-t nem csupán különböző alkalmazások futtatására használnak, de elérhető róluk a net is. A kis- és középvállalatoknál ennél még kedvezőbb a helyzet, a náluk használt személyi számítógépek több mint háromnegyede rendelkezik internetkapcsolattal. Sőt a mintegy 4,5 millió hazai internetező közül munkahelyén mintegy 930 ezer fő böngészhet az internetes tartalmak között - olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentésben.

Jellemző vonalak

A BellResearch idei kutatási eredményei szerint 2009-ben a legalább 10 fős cégek 97 százaléka, de az 1 főnél többet foglalkoztató mikrovállalatoknak is már a 70 százaléka használja az internetet. A fővárosi cégek körében továbbra is inkább magától értetődő az internetkapcsolat [több mint 80 százalékuk csatlakozik a világhálóhoz], de hasonlóan fejlettnek tekinthetők a pénzügy, valamint a szállítás és raktározás területén tevékenykedő szervezetek [87 százalék] is. A Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint összességében több mint 180 ezer, legalább 1 fős hazai cégnél van meg a lehetőség honlapok böngészésére vagy éppen e-mail-üzenetek küldésére-fogadására.

A dsl-kapcsolatok dominanciája továbbra is megkérdőjelezhetetlen; még akkor is így van ez - állítják a BellResearch kutatói -, ha a piac egy-egy mozzanata arra utal, a technológiának újabb és újabb kihívókkal kell megküzdenie. A számok mindenesetre arról tanúskodnak, hogy az elmúlt egy évben a dsl-penetráció nemhogy nem csökkent, hanem további 1 százalékkal bővült, azaz ma már négyből három közvetlen üzleti előfizetéssel rendelkező cégnél ez a technológia [is] biztosítja az internet-hozzáférést. A kábelinternet szintén népszerű - elsősorban a kisebb cégek körében -, s ma már a releváns cégek 16 százalékánál megtalálható.

Robbanásszerű növekedés az elmúlt időszakban ugyanakkor egyetlen technológia, a mobilinternet esetében volt megfigyelhető: bár a penetrációs mutató a kisebb cégek óvatosabb lépéseinek következtében 2009-ben "csupán" 11 százalékig emelkedett, ez is a duplája az egy évvel korábban mért értéknek. A praktikum, a kényelem és az értékarányos szolgáltatás mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a nagyvállalatok 57 százaléka, de a kis- és középvállalatok közül is minden negyedik cég rendelkezik saját mobilinternet-előfizetéssel.

Súlyponti kérdés

A betárcsázós technológia folyamatos marginalizálódása mellett és annak kontrasztjában [2009-ben a cégeknek már csak alig több mint 6 százaléka tartott fenn dial-up kapcsolatot] még inkább szembetűnő a mobilinternet súlyponti kérdéssé válása. Ha figyelembe vesszük, hogy a 2008-as 6 százalék után idén a cégek internet-hozzáféréssel kapcsolatos összes kiadásának már a 15 százalékát adták a mobiltelefonok, mobilkártyák és usb-modemek segítségével felépülő internetkapcsolatok, akkor talán könnyebben érthető, milyen pezsgést hozott magával e technológia széles körben történő alkalmazása.

Piaci rést töm be

A mobilinternet térnyerése a távközlési piac egészének szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hiszen a szolgáltatói marginokra szinte minden szegmensben óriási nyomás nehezedik. Ez utóbbi egyrészt a kínálati piac szereplői közötti árversenynek az egy előfizetésre jutó átlagos havi árbevételre gyakorolt negatív hatásából táplálkozik, másrészt az adatforgalom bővülése által a sávszélességköltség folyamatos csökkenésére vezethető vissza - és ez utóbbi vonatkozásában a lakossági piaci folyamatok sem irrelevánsak.

A mobilinternet pedig, amely gyakran nem kiváltja a meglévő technológiákat, hanem párhuzamos használatával új piaci rést töm be, ebben a helyzetben "segítségére sietett" a piacnak, így az várhatóan nemcsak rövid-, de középtávon is stabilizálni képes önmagát - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.