Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
br_itb_2009_47.pdf [229.20 Kb]
Internet alapú funkciók

2009. december 2. 18:31
Az elmúlt egy évben számottevően nőtt a hazai cégek honlapellátottsága, és az egyéb web alapú megoldások is terjednek, intranetet már a nagyvállalatok kétötödénél találunk. Az online kommunikációs csatornák szerepe felértékelődött.

Az internet alapvetően megváltoztatta a mindennapi életben megvalósuló interakciókat, ideértve nemcsak az üzleti szereplők közötti, hanem a vállalaton belüli, az ügyfelekkel és a partnerekkel folytatott kapcsolattartást is. Az online kommunikációs csatornák szerepe felértékelődött, amit mi sem mutat jobban, mint hogy ma már sokak számára kényelmesebbnek vagy praktikusabbnak számít egy e-mail elküldése, mint a szóban vagy telefonon történő egyeztetés.


Bevett gyakorlat

A legalább 10 fős cégek közül szinte mindenhol, de az 1-9 fős mikrovállalatok 84 százalékánál is bevett gyakorlatnak számít az elektronikus levelezés - áll a BellResearch kutatássorozata, a Magyar Infokommunikációs Jelentés idei elemzésében. A trend kiteljesedését jól érzékelteti, hogy nemritkán az ugyanabban a szobában dolgozó kollégák is e-mailek révén kommunikálnak egymással.

Amennyire hozzákapcsolódik az internethasználathoz az elektronikus levelezés, annyira magától értetődő a honlapokon felkeresése is.


Cégarc a világhálón

A honlapok segítséget nyújtanak a cégeknek abban, hogy publikus vagy éppen megfelelő beléptetési megoldások segítségével akár bizalmas adatokat is ilyen módon tegyenek közzé.

Különösen fontos ez, ha figyelembe vesszük, hogy az internet-hozzáféréssel rendelkező cégek több mint fele az ügyfelekkel való kapcsolattartást, negyede eszköz- és szolgáltatásbeszerzéseit, 15 százaléka pedig értékesítését is legalább részben a világhálón keresztül bonyolítja.

A honlapok egyre növekvő látogatottsága mellett a "kínálati oldal" is folyamatosan bővül: a BellResearch becslése szerint idén már mintegy 75 ezer darab, legalább 1 főt foglalkoztató cég rendelkezik saját honlappal, és a penetrációs mutató az egy évvel korábbihoz képest mintegy 10 százalékkal emelkedett.

Tény, hogy ezen a téren továbbra is a közép- és nagyvállalatok járnak az élen [közülük négyből három cégnek van már weboldala], ugyanakkor az 50 fő alatti kategóriában is évről évre komoly erőfeszítésekről lehet beszámolni: a 2008-2009-es periódusban a mikrovállalatoknál 3 százalékkal 25 százalékra emelkedett a honlappenetráció, míg a kisvállalatoknál 5 százalékos bővülést követően a mutató értéke elérte a 61 százalékot.


Intranet és extranet

Nemcsak a hatékony kommunikációban, hanem a munkafolyamatok és erőforrások racionalizálásában is fontos szerepet játszanak az intranet- és extranetmegoldások, amelyek alapvetően a cégek belső és külső információ- és adatkommunikációját hivatottak kezelni. Egy körültekintően kialakított intranetmegoldás például jelentősen megkönnyítheti a munkatársak életét, hiszen a céges hírek és aktualitások mellett lehetővé teheti az eszköznyilvántartások, vezetői kimutatások vagy éppen a belső képzések kezelését is.

Bár jelenleg az egy főnél többet foglalkoztató cégek csupán 4 százaléka használ intranetet, a nagyobb méretszegmensekben sokkal pozitívabb a kép: a közép- [24 százalék] és nagyvállalatok [40 százalék] láthatóan jóval előrébb járnak ezen a téren - mutattak rá a BellResearch elemzői.


Fejlesztési célkitűzések

Az extranet és az integrált vállalatiportál-megoldások az intranethez képest ma még kisebb relevanciával bírnak: a cégek alig 1-1,5 százaléka használja ezeket [és ez az arány a nagyvállalati körben sem haladja meg a 11 százalékot egyik megoldás esetében sem].

A jövőt tekintve az informatikai kérdésekben illetékes vállalati döntéshozók fejlesztési célkitűzései között az első helyen a beszállítói rendelésfeladás, a partnercímtár és -telefonkönyv, valamint a munkafolyamatok ügyféloldali követési lehetősége és a vállalat egyéb információs rendszereivel való integráció szerepel - olvasható a Jelentésben.

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Átrendeződés a szakadék két oldalán
Felelős biztonság
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.