Heti elemzéseink - ICT2009    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2009
br_itb_2010_01.pdf [235.73 Kb]
Átrendeződés a szakadék két oldalán

2010. január 12. 11:54
A '10-es évek küszöbén a hazai háztarások többsége már rendelkezik számítógéppel. Bár a hangsúly egyre inkább a hordozhatóságra kerül át, az eszközök többsége ma még asztali gép.

Mára a hazai háztartások többségében már találunk valamilyen személyi számítógépet. Bár a penetráció még épp csak átlépte az 50 százalékos küszöböt, de így is tetemes előrelépés mutatható ki a 2000-es évek közepén detektált egyharmad körüli elterjedtségi értékekhez képest.

Hobbiból mindennapos használati tárgy

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb kiadásában ennél is fontosabb tényként emelték ki a BellResearch
kutatói, hogy bár továbbra is jól beazonosíthatók bizonyos, a számítógép-használatot meghatározó demográfiai ismérvek, az alapvető it-platform a magunk mögött hagyott évtizedben a kevés techno-fan hobbijából végre széles tömegek mindennapos használati tárgyává vált.

Ma Magyarországon valamivel több mint 2 millió háztartás használ összesen valamivel kevesebb mint 2,5 millió személyi számítógépet.

Áresésből nőtt a bázis

A belépési korlát "leszállítását" többek között a hardverek árának elképesztő mértékű esése tette lehetővé. Míg
tíz éve egy középvezetői fizetés jelentette egy átlagos konfiguráció ellenértékét, addig mára a minimálbérnek megfelelő pénzösszegből is megvásárolható egy számos feladatra alkalmas, a tíz évvel ezelőttinél nagyságrendekkel fejlettebb számítógép.

A Jelentés adatai azt mutatják, hogy kizárólag a jövedelmi dimenziót figyelembe véve csupán az olyan családok esetében mérhető átlag alatti penetráció, ahol az együtt élők összesített jövedelme nem éri el a 150 ezer forintot, illetve ahol még gondos beosztás mellett sem érzik finanszírozhatónak a családi költségvetést - mutatnak rá a kutatók.

Vannak ugyanakkor olyan motivációk, amelyek még az anyagi korlátoknál is erősebbek, sőt ma a számítógép-birtoklás csupán kevéssé pénzkérdés.

A gyereknek kell

A gyermekes háztartások szinte kötelezőnek érzik valamilyen pc beszerzését, hasonlóan a diplomás családfők preferenciáihoz. A korosztályokat elválasztó szakadék két oldalán is átrendeződés figyelhető meg. Ma már az aktív időszak utolsó éveihez közeli 60. életév jelenti a családfők esetében azt a küszöbértéket, amelynek mentén kitapinthatók a generációk közti különbségek.

Az ennél fiatalabbak, köztük a 40-es, 50-es éveikben járó "középkorosztály" nem idegenkedik a számítógép-beszerzéstől, még ha nem is feltétlenül ők az elsődleges felhasználók a családban. Emellett a fiatalok - mint az várható volt - továbbra is affinisabbak a technológia iránt. Már a háztartási pc-ellátottságból is kiolvasható, hogy ahol legalább egy fiatal van, ott szinte biztosan találunk számítógépet, akkor is, ha a többi családtag egyébként az idősebb korcsoportokból derül ki.

Asztalon és asztal alatt

A számítógép-állomány túlnyomó többségét egyelőre az asztali eszközök teszik ki. Bár az utóbbi években a hordozható
gépek (laptopok, notebookok, netbookok stb.) elterjedtsége növekedett a legdinamikusabban, sőt 2009-ben a beszerzési preferenciák már egyértelműen ezek felé mutattak, az állomány csak lassanként billenhet át a hordozhatóság irányába.

A régebbi gépeket ráadásul tipikusan megtartják és tovább használják a családok az új eszköz beszerzése után is,
csak kevesen ajándékozzák el azt. Bár ma még kevés háztartásban találunk egynél több számítógépet, de a trend mindenképp a közös használatú "háztartás-számítógép" felől az egyéni használatú eszközök felé mutat - emelik ki a BellResearch elemzői -, amely a mobilitás iránti, egyre határozottabb igényben is kifejezésre kerül.

 

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk hatodik évfolyamának végén a kulisszák mögé tekintünk - a piac helyzete és trendjei után a terület legátfogóbb kutatásának hátterét mutatjuk be.
Csomagban a megoldás?
Intézményi internet: dsl-túlsúly
Mobiltávközlés a közszférában
Fix telefon: felülsúlyozva
Bővülő alközponti kapacitások
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Szerverek és hálózatok az intézményeknél
Intézményi pc-k
Sikeres csomagok
Hódít a műholdas tévé
Lakossági mobilhasználat
El nem múló vezetékes
Internet a háztartásokban
Géptelenség
Otthon, számítógéppel
Nagyképernyős házi oltárok
Felelős biztonság
Internet alapú funkciók
Mobilüstökös
IT-beruházások
It-szolgáltatások
Üzleti szoftverek
Csomagolt távközlés
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Vállalati vezetékes telefónia
Alközpontok
Hálózatok a cégeknél
Minőségi beszerzések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.